Hiukkavaaran koulun ympäristöliikunnan kurssilla liikutaan ulkona

Hiukkavaaran koululta pääsee helposti liikkumaan myös metsässä. Kivikkokankaan nuotiopaikalle koululta johtaa hyvin tamppaantunut polku, jota on helppoa kulkea. Kuvat: Anne Peltola

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Peltola

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ympäristöliikunnan kurssia on järjestetty koululla viimeisen kolmen vuoden ajan. Kurssilla yhdistyvät luontevasti ympäristöopin ja liikunnan aineet.

”Meille on tärkeää, että oppilaat saavat myönteisiä kokemuksia luonnosta ja oppivat, että luonnossa voi tehdä monenlaisia asioita”, kertoo opettaja Sari Jääskeläinen.

”Haluamme kurssin avulla opettaa, että ulkona ja luonnossa on mukava touhuta. Oppilaat pääsevät välillä myös astumaan hieman epämukavuusalueelle ja rohkaistuvat kokeilemaan heille uusia asioita, kuten esimerkiksi uusia liikuntalajeja”, jatkaa opettaja Eemeli Marttila.

Lähiluonto on osa koulun arkea

Hiukkavaaran alue kehittyy koko ajan, ja alueelle rakennetaan paljon. Heti koulun välittömästä läheisyydestä löytyy metsää, josta oppilaat pääsevät nauttimaan muutenkin koulun arjessa.

”Ympäristöliikunnan valinnaisaine sopii mielestämme hyvin koulumme arvoihin. Luonnon läheisyys tulee käytännön kautta esille eri luokka-asteilla myös muissa oppiaineissa”, opettajat kertovat.

Ympäristöliikunnan kurssin voivat valita koulun viides- ja kuudesluokkalaiset. Kurssi on osoittautunut erittäin suosituksi.

”Tämä on oppilaille helposti lähestyttävä kurssi. Oppilaat ovat lähteneet innokkaasti mukaan. He tykkäävät, kun pääsevät liikkumaan metsässä ja kokeilemaan erilaisia ulkoliikuntalajeja. Monet ovat kuulleet hyviä kokemuksia kurssista myös kavereiltaan”, Jääskeläinen kertoo.

”Motivoituneet ja iloiset oppilaat ovat hyvä lähtökohta kurssin vetämiseen myös meille opettajille”, Marttila kiittelee.

Leo Manninen ja Joona Puurunen ovat valmiina lähtemään kokeilemaan lumikenkiä. Kenkien pohjassa olevat nastat antavat pitoa myös rinteissä.

Onnistumisen kokemukset houkuttelevat

Kurssin tavoitteena on tuottaa myönteisiä luontokokemuksia ja antaa oppilaille rohkeutta astua myös omalle epämukavuusalueelle.

”Kurssin aikana kehittyvät myös retkeilytaidot ja vuorovaikutustaidot ryhmässä toimiessa”, opettajat jatkavat.

Syyslukukauden aikana oppilaat ovat päässeet muun muassa pelaamaan frisbeegolfia, kokeilemaan skeittaamista, maastopyöräilemään, suunnistamaan, pystyttämään puolijoukkuetelttaa ja tekemään ruokaa trangia-retkikeittimellä.

Ennen joululomille lähtemistä oppilaat pääsivät metsävaellukselle, joka suuntautui Kivikkokankaan uudelle nuotiopaikalle. Evästelyä varten oppilaat kantoivat yhteistuumin paikalle nuotiopuut ja myös lumikengät, joita jokainen pääsi vuorollaan kokeilemaan.

Eväiden syönnin jälkeen opettajat muistuttivat oppilaita, että kaikki nuotiopaikalle tuodut roskat pitää viedä kotiin.

Kuudesluokkalaiset Leo Manninen ja Joona Puurunen olivat molemmat tyytyväisiä, että olivat valinneet ympäristöliikunnan kurssin.

”Tälle kurssille kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan, mutta kannattaa varautua vähän pidempiin päiviin”, Leo kertoo.

”Minulla oli ympäristöliikuntaa valinnaisaineena jo viidennellä luokalla. Halusin valita tämän kurssin uudestaan, koska täällä on niin mukavaa ja pääsee tekemään vähän jotain erilaisempaa”, Joona kertoo.

Kun opettajat kysyvät oppilailta evästauolla kurssin parhaimpia hetkiä, on oppilaiden vaikea valita yhtä.

”Trangian käyttäminen! Nuotion tekeminen! Se kun pelattiin lipunryöstöä! Norsupallo!”, oppilaat vastailevat innokkaasti.