Yhdistämö auttoi syrjäytymisvaarassa olevia oululaisia nuoria – lopputapahtumassa Oulun teatterin Vinttikamarissa katseltiin lyhytelokuvaa
Milla Laamanen tapasi Yhdistämö-hankkeen projektipäällikkö Saana Hautalaa lähes viikoittain. Milla Laamanen oli yksi 56:sta yksilöohjauksesta tukea saaneista nuorista aikuisista. Kuva: Antti A.T. Leinonen
Keskiviikkona 19. huhtikuuta Oulun teatterin Vinttikamarissa oli 1.8.2020–30.4.2023 välisenä aikana järjestetyn Yhdistämö-hankkeen lopputapahtuma, jossa oli nähtävillä osana hanketta syntynyt lyhytelokuva sekä paneelikeskustelu. Nyt huhtikuun loppuun päättyvä hanke kohdentui työ- ja koulutuspaikkaa vailla oleviin 18–35-vuotiaisiin nuoriin aikuisiin Oulun seudulla.
Viimeisen vuoden ajan Yhdistämö-hankkeen projektipäällikkönä toiminut Saana Hautala kuvailee tuettua kohderyhmää.
”Kohderyhmänä hankkeessa olivat sellaiset ehkä nimenomaan haastavassa elämäntilanteessa olevat nuoret aikuiset, jotka ovat pitkään olleet kotona. He eivät kenties ole päässeet palveluihin, joita on tarjottu, tai eivät ole löytäneet sitä itselleen sopivaa polkua – eli jotenkin se tilanne ollut jumissa.”
Yksilöohjauksessa räätälöitiin avuntarvetta
Avunsaavien nuorten tarpeita on kartoitettu panostamalla tapaamiskäynneillä heti aluksi ihmisen tutustumiseen ja kohtaamiseen. Yhdistämö-hankeessa hyödynnettyjä menetelminä oli ryhmämuotoinen kohtaamispaikkatoimintaa ja yksilöohjaus.
”Tavoitteena oli, että nuoret saisivat sanoitettua omat tarpeensa, löytäisivät oman tavoitteen tai jonkin mielekkäältä tuntuvan elämän suunnan”, jatkaa Hautala.
Kun ihminen löytää oman äänensä, niin silloin samalla hän kykenee luomaan yhteyden muihin ja ilmaisemaan tarpeitaan, halujaan ja haaveitaan. Nämä asiat liittyvät olennaisesti elämän merkityksellisyyden kokemukseen.
Vuoden ajan Yhdistämö-hankkeen yksilöohjauksesta tukea saanut Milla Laamanen kuvailee kokemuksiaan.
”Pääsääntöisesti melkein viikoittain on ollut yksilötapaaminen. Niissä on kohdattu ja otettu omia tarpeita huomioon, että miten päästäisiin eteenpäin asioissa ja elämässä – jopa tosi tiiviistäkin kanssakäymistä.”
Tytti Latvamäki-Järvensivu, jolla on puolentoista vuoden kokemus nuorten kohtaamispaikka kahvilasta, kehuu hankkeen toimintaa välittömän avoimeksi ja tervetulleeksi.
”Vaikka kohtaamispaikan toiminta on jo loppunut, niin silti on porukalla pidetty edelleen yhtä. Tietenkin toivoisi, että tällaista samanlaista toimintaa voisi jatkaa.”
Lisäksi Tytti Latvamäki-Järvensivu oli mukana LikiDigi-hankkeen yksilöohjauksessa ja osallistui teatterin sekä lyhytelokuvan tekemiseen.
Lyhytelokuva kuvaa kohtaamista
Lopputapahtumassa nähty lyhytelokuva syntyi yhteistyönä Oulun teatterin, Yhdistämön ja Oulun Diakonissalaitoksen säätiön Startti Tietsikkapajan nuorten aikuisien kesken. Lyhytelokuvan aiheena oli nuoren kynnys mennä pyytämään apua itselleen, eli se kuvasi kohtaamistilannetta. Taustalla on nähtävissä kysymys siitä, että miten yhteiskunta kohtaa apua tarvitsevan yksilön?
Lyhytelokuva Yksi askel eteenpäin, joka perustuu samannimiseen näytelmään, kuvaa anonyymin nuoren aikuisen päänsisäistä kakofoniaa ja sen ilmentämää armotonta itsekriittisyyttä.
Yhdistämö-hankkeen päärahoittajana oli Euroopan sosiaalirahasto. Lisäksi Oulun kaupunki ja toteuttavat osallistuivat rahoitukseen.
Linkki lyhytelokuvan katsomiseen tästä.