Virkatodistuksen saa nyt Oulussa parhaimmillaan päivässä

Kirkonkirjoja on Suomessa pidetty 1500-luvulta alkaen, mutta nykyisin ne ovat sähköisessä rekisterissä. Kuva: Studio Ilpo Okkonen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kirkonkirjoja on pidetty Suomessa 1500-luvulta alkaen. Nykyisin seurakunnat ja hiippakunnat käyttävät sähköisiä tietojärjestelmiä, joiden ajan tasalle saattamisessa on tehty viime vuosina valtava urakka.

Vuosina 1860–2004 kertynyt paperimuotoinen aineisto on nyt saatu digitoitua, ja lisäksi kirkon yhteiseen jäsentietojärjestelmään Kirjuriin on koottu keskitetysti tiedot, jotka olivat ennen 400 tietokannassa kahdessa erilaisessa tietojärjestelmässä.

Kansalaisille tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi virkatodistuksen saa yleensä aikaisempaa nopeammin.

”Kaikki tämä on ollut perustan luomista sille, että vuonna 2019 voitiin aloittaa valtakunnallisten todistusten laatiminen keskitetysti. Tähän liittyi myös 15 aluekeskusrekisterin perustaminen ja rakentaminen eri puolille Suomea”, Oulun aluekeskusrekisterin johtaja Veijo Koivula sanoo.

”Oulun aluekeskusrekisterissä virkatodistuksen saa muuta maata nopeammin ja toimitusaika on vaihdellut yhdestä päivästä kahteen viikkoon.”

Digitointi- ja tietojärjestelmäurakka aiheutti monin paikoin pitkiä odotusaikoja virkatodistusten laatimiseen, mutta Koivulan mukaan tilanne on parantunut huomattavasti kuluneen kesän ja alkusyksyn aikana.

”Oulun aluekeskusrekisterissä virkatodistuksen saa muuta maata nopeammin ja toimitusaika on vaihdellut yhdestä päivästä kahteen viikkoon. Lomakaudella jono on ollut hieman pidempi ja lomasesongin ulkopuolella lyhyempi”, Koivula kertoo.

Virkatodistuksia tarvitaan esimerkiksi perunkirjoituksia, perinnönjakoa tai adoptiota varten tai pankille hoidettaessa kuolleen ihmisen raha-asioita. Virkatodistuksia käytetään myös sukututkimustarkoituksiin, ja niiden osalta toimitusaika on noin kuukausi. 

Oulun hiippakunnan kaikki 62 seurakuntaa kuuluvat johonkin aluekeskusrekisteriin: Ouluun, Rovaniemelle tai Kokkolaan. Oulun aluekeskusrekisterissä hoidetaan paitsi Oulun seurakuntayhtymän seitsemän seurakunnan, myös 35 muun seurakunnan kirkonkirjojenpito.

Etelä-Suomessa aluerekisterikeskukset ovat pahemmin ruuhkautuneita, ja Oulun aluerekisterikeskus auttaa oman tilanteensa salliessa tällä hetkellä Kouvolan aluerekisterikeskusta.