Viranomaisten ja Oulun kaupungin tähelliset vappujuhulinnan ohjeistukset: villakalsarit ja välivesi parhaat varusteet kylillä liikkuessa

Jos simmaa ei ime ko pesusieni, on polliisillaki luvassa lupsakampi viikonloppu. Kuvat: Anne Laurila

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ensinnäkin, kulukutauti on meijän perällä nyt siinä vaiheessa, että maskeja ei enää tarvita kylillä kulkiessa. Jos itellä nokka kuiten vuotaa tai on muuten lenssun oireita, niin parempi silti pysyä kotona. Ilimatieteenlaitos on luvannu niin koleaa keliä, että se ei muuta ko pahenee se alakava tauti – oli sitten mitä tahansa laatuaan.

Lämpömittariin kannattaa vilikasta, jos meinaa kylille lähteä ja valikoija keliin passaavat ja asianmukaiset varusteet. Jos veit jo villakalsarit vintille, niin elä hoppuile, haeppa takaisin ja veä jalakaan, ettet palellu. Siman nauttiminen liian hempuleissa vehkeissä yötä myöten saa sen nokan vuotamaan ja lenssun oireet alkamaan saletisti. 

Jos juhlinta alkaa uuvuttamaan, niin kannattaa siinä vaiheessa suunnata kotiin, eikä ottaa nokosia puistossa – siinä hommassa tullee kyllä kylmä. Porukassa jos liikutaan, niin pitää pittää huoli kaveristakin.

Nesteytys kohilleen ja apua oikiassa hätätilanteessa

Sitten se siman määrä. Ihan loputtomasti sen kanssa ei kannata läärätä, saattaa tulla pian huono olo ja pää kipiäksi. Ota vissy tai vesi välistä, niin sellainen hilipiä mieli säilyy pidempään, eikä ole naama nutturalla. Nujakoimaan ei kannata alakaa kenenkään kanssa. Jos simaa ottaa ihan tolkuttomasti, tahtoo ihmisistä tulla haavereille alttiita, vaan siihen on hätänumeron toisessa päässä varrau’uttu.

Jos hoksaat että itellä, toisella ihimisellä tai ommaisuuella on vaara käyä kehenosti, niin 112 soittamalla saa viranomaiset paikalle hopusti, jos tarve on oikia ja hätä toellinen. Vappu on varsinkin virkavallalle ja ensihoidolle kiireisin sesonki, joten ruuhkaa saattaa olla. Jos ensiapuun pääsee omin voimin, pittää ensin kilauttaa terveysneuvontaan, numero on 116 117.

Munkkeja oululaiset vissiin ossaa jo paistaa iliman, että tarvii palokuntaa soittaa paikalle. Se on hyvä, mutta heikot jäät ja omatoimisesti hoksatut uintipaikat – ne on vaaran paikkoja vappujuhlijoille. Jos välttämättä haluaa talviturkista päästä erroon, niin pittää suunnata siihen tarkoitetulle uimapaikoille, joissa virtaukset on tiiossa ja pelastusrenkaat valamiina. Venneet kannattaa vielä pittää maissa muutoinkin ja siman nautiskelijat ei kuulu minkään ajopelin rattiin.

Sen sijaan Oulun joukkoliikenne on kattonu passeleihin vuoroihin lisäbusseja vapun juhulijoille linjoille 8 ja 5N ja taksillahan pääsee ihan ovelle asti. Yöbussien lisävuorot lähtee Rotuaarin pyskäkiltä Teknologiakylän ja Kaijonlahden suuntaan.

Pietään kylä siistinä

Roskiksen muotokieli on silleesti kaikille tuttu, mutta varmuuen vuoksi: tältä se näyttää ja siihen mahtuu tavaraa enämpiki. Itte ei kuiten kannata illan päätteeksi sinne tunkea, vaan suunnata kotiin.

Piknik ruukaa kuulua vapun perinteisiin ja hyvähän se on syyä välillä, kunhan muistaa viiä roskat roskakorriin. Niitä onkin tuotu lissää ainakin torille, Ainolaan, Kiikeliin, Mannerheimin puistoon, Nallikariin ja Ottokarhin puistoon. Jos luonto kutsuu, niin Kiikelissä löytyy myös bajamaja. Sellainen hoksautus vielä, että pulloja ei piä laittaa säpäleiksi. Kaupungissa on paljon innokkaita pullojen ja tölkkien kerrääjiä, jotka pittää paikat siistinä ja hoitaa pois pullot kaduilta ja puistoista kuleksimasta.

Räntäsaehan on ylleensä paras poliisi, eli kylymä keli rauhoittaa menoa kylillä, mutta saattaa sitä juhulia kotona tai kaverilla. Siinä hommassa on hyvä muistaa naapureitakin, ettei ihan koko yötä mussiikki pauhaa nupit kaakosa.

Sitä ei monet tiiä, että koko vapun juhulinta lähti saksalaisesta nunnasta 700-luvulla. Tämä Walborga mahtoi olla rauhallisempaa sorttia juhulijana, sivveellinen ja eikä niin viinin perrään. Vähän jos Walborgaa pittää mielesä juhuliessa, niin kaikilla pyssyy hauskaa ja tilanne hallusa koko viikonlopun läpi.

Oulun kaupungin infra on valinnu kommeen paikan huussille. Tässä kelepaa maisemaa kattella.

Hauskaa vappua toivottaa Oulun hätäkeskus, Oulun poliisi, Oulu-Koillismaan pelastuslaitos, Oulun Infra sekä sairaanhoitopiirin terveysneuvonta!