Vesi-Jatuliin pääsee taas polskimaan

Vesi-Jatuli on taas valmis ottamaan uimareita vastaan Haukiputaalla. Kuvaaja: Hanna Sankala-Sivula

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Hanna Sankala-Sivula

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vesi-Jatuli avautuu jälleen uimareiden käyttöön lauantaiaamuna. Uimahalli jouduttiin sulkemaan elokuun 3. päivä vedenpuhdistusjärjestelmässä havaitun vian vuoksi.

Kunnossapitopäällikkö Mika Kurkinen ei muista, että hallia olisi koskaan aiemmin jouduttu sulkemaan äkillisesti teknisen vian vuoksi.

”Muut sulut tai tekniset remontit ovat olleet tiedossa olevia tai suunniteltuja, lähinnä altaiden ja pesutilojen pintarakenteisiin tai tekniseen kunnossapitoon liittyviä asioita”, kertoo Kurkinen.

Halli ehti elokuun alussa olla auki vain pari tuntia oltuaan sitä ennen suljettuna maaliskuun puolivälistä, ensin koronavirustilanteen vuoksi ja sen jälkeen normaalin kesäsulun takia. Nyt pääaltaan vedenpuhdistusjärjestelmä on jälleen toiminnassa.

Altaan tyhjentäminen vie aikaa

Jotkut innokkaat uimarit ovat ihmetelleet Vesi-Jatulin pitkää sulkuaikaa teknisen vian vuoksi. Kahden viikon pituisen sulkemisen aiheuttaa pitkälti altaan tyhjentämiseen ja täyttämiseen liittyvät tekniset seikat. Allas ei kestäisi äkillistä täyttämistä vedellä, vaan riski laatoituksen rikkoutumiselle olisi hyvin suuri veden paineen ja lämpötilaerojen vuoksi.  Vettä siis laitetaan altaaseen vähitellen.

”Altaat saadaan kyllä täyteen, mutta vesi pitää saada oikean lämpöiseksi. Se on suurin ongelma”, sanoo Kurkinen.

Pääallas vetää 575 kuutiota vettä, joka tulee verkosta neljäasteisena. Lämmintä vettä oli varastossa 80 kuutiota. Noin 500 kuutiota vettä täytyy siis lämmittää 27–28-asteiseksi.

Kaksi miestä, remonttivaatteet, uimahalli.
Pääaltaan ympärillä oleva lattialaatoitus on uusittu kevään aiemman sulun aikana, kertovat Kristian Sumén ja Mika Kurkinen.

Monitoimiallas pysyy vielä kiinni

Monitoimiallas, kylmävesiallas ja lasten kahluuallas pysyvät Jatulissa edelleen suljettuina. Monitoimialtaalle tehdään perusteellisin kunnostus sitten hallin rakentamisen 2002.

Remontoimispäätös tehtiin heti huhtikuussa, kun korona oli sulkenut uimahallit. Altaan laattojen toimitus tehtaalta viivästyi kuitenkin koronaepidemian takia.

”Laatat tuli Italiasta ja siellä oli tehdas kiinni koronan takia.”

Kesän ehdittyä jo pitkälle rakenteiden kuivatus on vienyt arvioitua enemmän aikaa ilman kosteuden lisäännyttyä.

”Rakenne ei voi koskaan kuivua ympäröivää ilmaa kuivemmaksi. Tuuletus on ollut päällä koko ajan, mutta mihin saa puskettua ilmaa täältä, kun ulkona on yhtä kosteaa”, harmittelee Kurkinen.

Lasten kahluuallas puolestaan on samaa vesipiiriä monitoimialtaan kanssa, joten pelkkää kahluuallasta ei voida ottaa käyttöön, jos monitoimiallas ei ole kunnossa. Altaat saataneen kuitenkin toimintaan lokakuun aikana.

”Sitten tulee viimeisen päälle korjattu allas”, lupaa Kurkinen.

remontti, pahvilaatikoita.
Monitoimialtaalle täytyy asentaa 5000 laattaa ennen sen avaamista. Laatat saapuivat Suomeen viiveellä koronan vuoksi.

Lue myös