Vastavalmistunut strategia varmistaa, että hyvinvointialueelle siirrytään Pohjois-Pohjanmaalla hallitusti

Uudesta strategiasta on käyty laajaa keskustelua. Esiin ovat nousseet lähipalvelujen vahvistaminen, yritykset ja monituottajuus, kumppanuus ja yhteistyö oppilaitosten kesken, vastuullisuus sekä henkilöstön ja esimiesten rooli. Kuvitus: Tea Nevanperä

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Maaliskuun alussa aloittanut aluevaltuusto hyväksyi strategian heti vapun jälkeen. Tänään perjantaina tiedotustilaisuudessa avattiin hyvinvointialueen strategian kuulumisia ja tavoitteita. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisjohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto kertoi, että Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategian valmistelu aloitettiin syksyllä 2020 laajalla osallistamisella. Työhön on osallistunut asukkaita, henkilöstöä, poliittisia ryhmiä, yhdistyksiä ja yrityksiä ja muita sidosryhmiä.

Palvelu- ja muutostarpeita on kartoitettu erilaisin menetelmin, esimerkiksi selvityksillä ja keräämällä alueellista tietoa. Yhteistyökierroksella on kerätty näkemyksiä ja strategiasta on keskusteltu sidosryhmien kanssa. 

”Tammikuussa aloitettiin strategian käsitteleminen ja aluevaltuustossa saatiin kiitosta laajasta osallisuudesta. Lisäksi saatiin laajasti lausuntoja ja 125 vastausta nettisivujen avoimeen kyselyyn”, Ylitalo-Katajisto kertoi. 

Saaduissa lausunnoissa nousivat esiin lähipalvelujen vahvistaminen, yritysten ja monituottajuuden merkitys, kumppanuus ja yhteistyö esimerkiksi oppilaitosten kesken, vastuullisuus sekä henkilöstön ja esimiesten rooli. 

Strategian toimivuutta tarkastellaan tietyillä mittareilla kuten asiakastyytyväisyydellä, lakisääteisten palveluiden toteutumisella, henkilöstön työtyytyväisyydellä ja sähköisten palvelujen toimimisella. 

Strategia ulottuu vuoteen 2030 asti, mutta keskittyy vuosien 2023-2025 käynnistymisvaiheeseen. Sen sisältöön vaikuttavat Pohjois-Pohjanmaalla muun muassa väestön nopea ja merkittävä ikärakenteen muutos, lasten, nuorten ja perheiden lisääntynyt pahoinvointi sekä koronaan liittyvä hoito-, palvelu- ja kuntoutusvelan purkaminen.

Hyvinvointialueen strategiaa kuvataankin johtotähdeksi, joka ohjaa hyvinvointialueen alkanutta matkaa.

Talous- ja strategiajohtaja Anu Vuorisen mukaan strategian toimimista tarkastellaan tietyillä mittareilla kuten asiakastyytyväisyydellä, lakisääteisten palveluiden toteutumisella, henkilöstön työtyytyväisyydellä ja sähköisten palvelujen toimimisella. 

”Lainsäädäntö velvoittaa tarkastelemaan strategiaa neljän vuoden välein, mutta Pohjois-Pohjanmaalla toimitaan jatkuvan strategiaprosessin periaattein ja tarkastellaan sitä tarvittaessa. Tässäkin halutaan olla edelläkävijöitä.”

Tilaisuuden keskustelussa nousi esiin yritysten ja erityisten pienyrittäjien huomioiminen. Ylitalo-Katajisto totesi, että hankintoja toteutetaan alueen yritykset huomioiden.

”Esimerkiksi palveluseteliyrittäjät ovat usein pienyrittäjiä.” 

Myös sotejärjestämislaki edellyttää, että hyvinvointialueella on oltava riittävä oma palvelutuotanto.

Ilman organisaatiota ei ole konkretiaa.

Ensi vuoden valtionapu on 1,65 miljardia euroa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä palkkaharmonisointi vaatii noin 56-100 miljoonaa euroa. Yhteensä 93 miljoonaa euroa menee tietohallinnon järjestämiseen.  

Tässä strategian ensimmäisessä vaiheessa yksi tärkeimmistä tehtävistä on varmistaa, että asiakkuudet, palvelut ja henkilöstö siirtyvät hallitusti hyvinvointialueelle. 

Hyvinvointialuejohtaja Ilkka Luoma huomauttikin, että hyvinvointialueuudistus Pohjois-Pohjanmaalla on erityisen merkittävä, sillä se tarkoittaa 21 organisaation henkilöstön liikkeenluovutusta uudelle työnantajalle eli hyvinvointialueelle. 

”Keskeinen sana on yhdenvertaisuus ja sillä tätä merkittävää uudistusta voidaan perustella. Julkinen keskustelu on ollut hallintopainotteista. Tärkeintä on tietysti sisältö, mutta konkretiaa ei voi rakentaa, jos ei ole organisaatiota.”

Huomiota kannattaa kiinnittää myös hyvinvointialueen logoon: sen tähtisymbolien taustaan, joka on Pohjois-Pohjanmaan taivaan Pohjantähdessä, Pienen karhun tähdistön kirkkaimmassa tähdessä. Kuten Pohjantähti, myös Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue haluaa elää muutoksessa mukana. 

Hyvinvointialueen strategiaa kuvataankin johtotähdeksi, joka ohjaa hyvinvointialueen alkanutta matkaa.