Varastettuja pyöriä jäljittävä partio huomasi nopeasti varkaiden kikat – poliisi varoittaa omankädenoikeudesta

Ilkka Pulkkisen perustama vapaaehtoispartio Bike's Patrullen käyttää viikonloppunsa varastettujen pyörien etsimiseen. Niitä onkin löytynyt valtavasti. Kuvat: Ilkka Pulkkinen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ukrainalaispakolaisten auttaminen johti Ilkka Pulkkisen perustamaan Bike’s Patrullen -ryhmän, joka jäljittää vapaaehtoistyönä varastettuja pyöriä ja palauttaa niitä omistajilleen. Ryhmä on saanut paljon kiitoksia kansalaisilta, mutta poliisi kehottaa varovaisuuteen.

Oulussa on viime viikkoina puhuttanut Ilkka Pulkkisen perustama Bike’s Patrullen. Yksityinen partioryhmä on viikonloppuisin kerännyt saamiensa vihjeiden perusteella varastettuja pyöriä talteen ja palauttanut niitä takaisin omistajilleen.

Yritys- ja kiinteistökonsulttina työskentelevä Pulkkinen kertoo perustaneensa ryhmän puolitoista kuukautta sitten. Ensimmäisen ison operaationsa Bike’s Patrullen teki toissa viikonloppuna. Ryhmä oli seurannut 2–3 viikkoa pyörävarkaiden liikkeitä ja varastettujen pyörien reittejä eri osoitteisiin ja taloyhtiöiden pyörävarastoihin.

Toissa viikonloppuna talteen otettiin lähes 70 pyörää, jotka oli varmistettu varastetuiksi. Niistä noin puolet oli viikon kuluessa palautettu alkuperäisille omistajilleen, loput jäivät ryhmän välivarastoon. Yksi pyöristä oli varastettu 13 vuotta sitten.

Toissa viikonlopun operaatiossa partio löysi kymmenittäin varastettuja pyöriä.

Pulkkisen mukaan toistasataa pyörää jäi ottamatta talteen sen takia, että niiden varastamisesta ei voitu saada sataprosenttista varmuutta.

”Jos näemme varkaustilanteen, ei meillä valtuudet riitä muuhun kuin soittaa poliisit paikalle.”

”Meillähän on lailliset resurssit ja oikeudet aika minimaaliset. Pyörävarastoihinkaan me emme pääse, ellei mukana ole joku taloyhtiöstä.”

”Viranomaisyhteistyö on meille hirmu tärkeätä, sekä poliisin että vartiointiliikkeiden kanssa. Me pystymme tarjoamaan videoita ja valokuvia heille tilanteista, joissa pyöriä varastetaan. Jos näemme varkaustilanteen, ei meillä valtuudet riitä muuhun kuin soittaa poliisit paikalle”, Pulkkinen korostaa.

Poliisi muistuttaa vaaroista

Poliisista muistutetaankin, että omankädenoikeuteen ei pidä ryhtyä. Bike’s Patrullenin saama huomio sai poliisin julkaisemaan maanantaina tiedotteen, jossa huomautetaan, että anastetun pyörän saa ottaa haltuunsa vain sen laillinen omistaja.

Tilannetta mutkistaa sekin, että pyörän omistajaksi saatetaan tulkita myös vakuutusyhtiö, jos siitä on korvaukset maksettu.

Ottamalla pyörän haltuunsa anastettuja pyöriä etsivä henkilö saattaa itse joutua epäillyksi rikoksesta.

”Poliisi on kiitollinen kansalaisten avusta mutta varoittaa polkupyörien etsinnässä piilevän myös riskejä: Pyörien etsijät eivät aina ole varmoja, onko heidän löytämänsä pyörä ilmoitettu anastetuksi tai kuka on pyörän omistaja. Ottamalla pyörän haltuunsa anastettuja pyöriä etsivä henkilö saattaa itse joutua epäillyksi rikoksesta”, poliisi varoittaa.

Jos vastaan tulee varastetuksi epäilty pyörä, poliisi neuvoo soittamaan hälytysnumeroon 112. Poliisin tehtävä on varmistaa, onko pyörä ilmoitettu anastetuksi, palauttaa se omistajalleen ja tutkia rikos.

Pulkkisen mukaan Bike’s Patrullen on perustettu siksi, että poliisin resurssit eivät tähän käytännössä riitä.

”Jollain lailla yhteiset pelisäännöt pitäisi saada. Viranomaiset eivät pysty tätä enää tekemään, se on ihan selvä. Poliisin määrärahat eivät riitä selvittämään näitä, ellei poliiisipartio satu olemaan tapahtumapaikalla”, Pulkkinen sanoo ja huomauttaa, ettei poliisilla ole ollut aikaa eikä tiloja ottaa haltuun niitäkään pyöriä, joita Bike’s Patrullen on jo kerännyt välivarastoonsa. Varastoinnista voikin koitua partiolle laillisia ongelmia.

”Minähän olen vastuussa, jos joku varastaa pyörän siitä”, Pulkkinen sanoo. Hän on jo saanutkin videolle varkausyrityksen suoraan välivarastostaan.

Kaikki alkoi kiekkojuniorista

Bike’s Patrullenin vapaaehtoispartiossa on Pulkkisen mukaan tällä hetkellä 15 ihmistä, 13 miestä ja kaksi naista.

Partion alkujuuret juontavat Ukrainan sotaan. Sen sytyttyä Pulkkinen alkoi auttaa ukrainalaisperheitä pakenemaan ja majoittumaan Oulun seudulle. Yksi monista oli lahjakkaan jääkiekkojuniori Viktor Eyevlevin perhe.

”Tiiätkö mitä Viktor, Oulu ei ole niin iso paikka, että minä en sitä sinun pyörääsi löydä.”

Eyevlev pääsi Kärppiin pelaamaan, ja sponsorin avulla hänelle saatiin käyttöön uusi maastopyörä. Pari viikkoa myöhemmin poika soitti Pulkkiselle ja kertoi, että pyörä on varastettu.

”Minä silloin sanoin: ’Tiiätkö mitä Viktor, Oulu ei ole niin iso paikka, että minä en sitä sinun pyörääsi löydä’.”

Pulkkinen laittoi Facebookin Puskaradio Oulu -ryhmään kuvan vastaavanlaisesta pyörästä ja kertoi, että sellainen on varastettu ukrainalaiselta pojalta.

”Ei mennyt kuin parikymmentä minuuttia, niin Pakkahuoneenkadulta eräs rouva soitti, että tällainen fillari on heidän alakerran pyörävarastossaan”, Pulkkinen kertoo. Kellarista löytyi lopulta neljä varastettua pyörää. Sen pyöräkellarin kautta lähti Pulkkisen mukaan selviämään myös muita rikoksia, kuten ryöstöjä, joita sama porukka oli tehtaillut.

”Siitä lähti tämä koko homma liikkeelle, että onko tämä oikeasti näin helppoa.”

Eturengas tyhjennetään hämäykseksi

Pulkkinen ja muut partiolaiset ovat nopeasti oppineet havaitsemaan pyörävarkaiden tyypilliset temput. Jos julkisella paikalla näkyy kallis pyörä lukitsemattomana, se voi olla pyörävarkaan tekosia.

”Ne varastavat pyörän, ihan sama minkälaisella sapelilukolla se on kiinni. Ensin ne siirtävät sen niin näkyvälle paikalle, että kaikki varmasti näkevät, mutta tyhjentävät pyörän eturenkaan. Miksikö? Sen takia, että kun ihminen menee ohi, se ajattelee, että siinä on omistajalla mennyt kumi puhki, se varmaan joskus käy hakemassa tuon pyöränsä. Mutta pimeän tullen se fillari lähtee siitä.”

Pulkkisen mukaan ryhmälle tulee valtavasti viestejä ja vinkkejä varastetuista pyöristä. Vapaaehtoistyö verottaa rajusti vapaa-aikaa ja lompakkoakin bensakulujen myötä, mutta ihmisten kiitokset lämmittävät.

”Oli esimerkiksi yksi kahdeksan vuotta Suomessa asunut intialainen perhe, jossa isä oli rakentanut 10-vuotiaalle tyttärelleen polkupyörän, käyttänyt siihen 1700 euroa. Se varastettiin heinäkuussa, ja me löydettiin se yhdestä pyörävarastosta. Kymmenvuotias tyttö halasi ja oli ikionnellinen, kun pyörä löytyi.”

”Jos niitä ei kukaan ostaisi, ei tätä bisnestä olisi.”

Pulkkisella on pari vinkkiä kaupunkilaisille. Ensinnäkin, oma pyörä kannattaa valokuvata ja ottaa runkonumerot ynnä muut tunnisteet talteen. Toinen vinkki on vielä tärkeämpi: älkää ostako varastettuja pyöriä, ei vaikka tonnin pyörän saisi 150 eurolla.

”Jos niitä ei kukaan ostaisi, ei tätä bisnestä olisi.”

 

Lue myös