Valtaosa opetuksesta siirtyisi Linnanmaalta Raksilaan kaavailtuun yliopiston keskustakampukseen

Esimerkinomainen havainnekuva Raksilaan suunnitellusta keskustakampuksesta Tehtaankadulta päin. Kuva: Linja Arkkitehdit

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun yliopiston hallitus on hyväksynyt kokouksessaan torstaina Raksilaan kaavaillun keskustakampuksen hankesuunnitelman äänin 7–5. Yliopiston hallitus valtuutti yliopiston rehtorin Jouko Niinimäen tekemään yhteistoimintasopimuksen Oulun kaupungin ja muiden tontin käyttäjien kanssa, hakemaan kaavamuutosta ja myös käynnistämään arkkitehtuurikilpailun.

Keskustakampuksen vuokratason arvioidaan olevan matalampi kuin Linnanmaan peruskorjattujen ja -parannettujen tilojen. Keskustakampuksen arvioidaan tuovan 20 vuodessa yliopistolle 33–118 miljoonan euron säästöt verrattuna nykyiseen malliin. Keskustakampuksen kustannusarvio on 115–130 miljoonaa euroa.

Keskustakampus muuttaa Raksilaa

Raksilaan kaavailtua keskustakampusta koskevaa hankesuunnitelmaa myös esiteltiin torstaina tilaisuudessa, jolloin mukana olivat Oulun yliopistosta hallituksen puheenjohtaja Sakari Kallo, yliopiston rehtori Niinimäki ja projektipäällikkö Arto Haverinen sekä projektipäällikkö Mervi Savolainen WSP Finland Oy:stä. Raksilan kaupunginosa muuttuu jonkin verran keskustakampuksen toteuduttua.

Viitteellinen havainnekuva keskustakampuksen pääsisäänkäynnistä. Kohteesta järjestetään arkkitehtuurikilpailu. Kuva: Linja Arkkitehdit

Keskustakampus on hankesuunnitelmaan mukaan määrä tulla Raksilan markettontille, Tehtaankadun varrelle. Haverisen mukaan Tehtaankadusta tulee keskustakampuksen toteuduttua bulevardimainen joukkoliikennekatu. Keskustakampukselle on määrä tulla opetuksen ja opiskelen tilojen ja toimistotilojen lisäksi suuri juhlasali- ja monitoimitila sekä ravintoloita ja kahviloita. Raksilan kaupat sijoitetaan Kajaanintien varrelle.

Osa yliopistosta jää Linnanmaalle

Oulun yliopiston keskustakampusta koskevan hankesuunnitelman mukaan hallinnollisina yksiköinä keskustakampukseen siirtyvät Linnanmaalta kokonaisuudessaan humanistinen tiedekunta, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu sekä tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta ja Tiedekirjasto Pegasus. Keskustakampukselle sijoittuisi tutkimusyksiköitä ja toimintoja myös muista tiedekunnista, osa tukipalveluista ja ainejärjestöjen tilat.

Luonnontieteellisen ja teknillisen tiedekunnan opetus jakaantuu keskustakampukselle ja Linnanmaalle. Kasvatustieteiden tiedekunnan opetuksen on määrä säilyä Linnanmaalla. Keskustakampuksella päivittäin opiskelevien opiskelijoiden lukumäärän on mitoitettu olemaan noin 5 000. Henkilökuntaa on suunniteltu sijoittuvan sinne kaikkiaan noin 1 100 henkilötyövuoden verran.

Hankesuunnitelmassa kuvataan uudisrakennukselle asetetut toiminnalliset, tekniset ja taloudelliset tavoitteet. Arkkitehtuurikilpailu käynnistetään vuonna 2022 ja rakennustöiden odotetaan kestävän neljä ja puoli vuotta. Alustavan aikataulun mukaan toiminta kampuksella alkaisi vuosina 2028–2029. Hankesuunnitelman laatija on WSP Finland Oy ja sen tilaaja on Oulun yliopisto.

Raksila valittiin keskustakampuksen paikaksi

Oulun yliopiston hallitus käynnisti vuonna 2019 selvityksen, jonka tavoitteeksi asetettiin taloudellisesti kestävät ja myös toimintaa tukevat ratkaisut yliopiston toiminnoille pitkällä aikavälillä. Vaihtoehdoiksi tulivat Linnanmaan kampuksen ylläpito, nykyisen rakennuskannan osittainen purkaminen ja uudisrakentaminen yliopistokampuksilla sekä uudisrakentaminen Oulun keskustaan.

Selvityksen mukaan uudisrakennus keskustaan oli investointikustannuksiltaan neutraali vaihtoehto verrattuna Linnanmaan ylläpitoon. Keskustaa koskevan vaihtoehdon alueeksi valikoitui Raksilan kaupunginosa.

Oulun yliopisto, Osuuskauppa Arina ja Kesko esittivät Oulun kaupungille suunnitteluvarausselvityksen huhtikuussa 2021. Tämän selvityksen mukaan yliopistorakennukset ja kauppojen rakennukset mahtuvat markettontille. Liikenne voidaan järjestää Ratakadun ja Teuvo Pakkalan kadun kautta kahdesta suunnasta maanalaiseen pysäköintihalliin. Kauppojen ja kampuksen liikennettä varten rakennetaan suunnitelman mukaan noin 900 parkkipaikkaa ja pyöräpysäköinti.

Oulun kaupunginhallitus oli myöntänyt kokouksessaan 26. lokakuuta 2020 keskustakampushankkeelle suunnitteluvarauksen Raksilan markettontille 31. joulukuuta 2021 saakka. Erillisen täydennetyn suunnitteluvarausselvityksen on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä Oulun kaupungin johdolla.

Linnanmaata rakennettiin vaiheittain

Linnanmaan kampus on Oulun yliopiston ja Oulun Ammattikorkeakoulun yhteiskampus. Oulun yliopisto perustettiin vuonna 1958 ja sen toiminta alkoi seuraavana vuonna. Linnanmaan kampuksen rakentaminen alkoi vuonna 1971, minkä jälkeen kampusta rakennettiin eri vaiheissa. Päärakennus valmistui vuonna 1998.

Oulun yliopiston rehtori Pentti Kaitera puhuu NMKY:n salissa pidetyssä Oulun yliopiston avajaisjuhlassa vuonna 1959. Presidentti Urho Kekkonen ja rouva Sylvi Kekkonen ovat eturivissä. Kuva: Journalistinen kuva-arkisto. Museovirasto

Linnanmaan kampuksella toimivat Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta, luonnontieteellinen tiedekunta, kasvatustieteiden tiedekunta, teknillinen tiedekunta ja tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta sekä Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu nykyisin. Siellä on myös Tiedekirjasto Pegasus.

Oulun Ammattikorkeakoulu aloitti toimintansa Linnanmaan kampuksella vuonna 2020. Sen käyttöön tulivat kaikki Linnanmaan kampuksen pohjoispäädyn tilat Tiedekirjasto Pegasuksesta eteenpäin. Linnanmaan kampuksella ovat sen informaatioteknologian, tekniikan, liiketalouden, kulttuurin ja luonnonvara-alan koulutusalat sekä ammatillinen opettajankoulutus.

Lue myös