Välkkylän Uno-tornitalon rakentaminen alkaa tänä syksynä – Ouluun 171 uutta opiskelija-asuntoa

Havainnekuva Välkkylään suunnitellusta Psoas:in tornitalo Unosta. Kuva: Sweco Finland Oy

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Opiskelija-asuntojen lukumäärä lisääntyy Oulussa tulevaisuudessa. Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön eli Psoas:in Välkkylän opiskelijakylän laajentaminen käynnistyy tänä syksynä, kun suunnitellun tornitalo Unon rakentaminen alkaa.

Psoas:in palvelupäällikkö Jari Simosen mukaan työmaa on jo perustettu ja valmistelevat työt ovat käynnissä. Suunnitelmien mukaan paalutus on vuorossa syyskuusta alkaen, minkä arvioidaan kestävän kolme viikkoa. Tornitalo Unon arvioidaan valmistuvan vuoteen 2024 mennessä.

”Kohteen suunniteltu vastaanotto on maaliskuussa 2024”, hän kertoo.

Tornitalo Uno sijoittuu Välkkylän nykyisten rakennusten ja Ouluhallin välimaastoon. Sen on määrä olla 16-kerroksinen tornitalo, jossa on 171 asuntoa.

”Kohteeseen rakennetaan yksiöitä ja kaksioita suhdeluvulla 75/25 eli noin neljännes asunnoista on kaksioita ja kolme neljännestä yksiöitä. Kokohaitari on 24–40 neliömetriä”, Simonen kertoo.

Suunnitelman tornitalo Unosta on tehnyt Sweco Finland Oy. Välkkylän alueen kaakkoiskulmaan, moottoritien lähelle rakennetaan samalla myös kaksikerroksinen parkkitalo.

Välkkylässä myös perusparannusta

Raksilaan alueella sijaitsevan Välkkylän opiskelijakylässä kaikkiaan yhdeksän Psoas:in taloa tällä hetkellä. Opiskelijakylä rakennettiin pääosin vuoteen 1971 mennessä. Jari Simosen mukaan olemassa olevia taloja on tarkoitus peruskorjata.

”Tarkoitus on käynnistää Ylioppilaantie 4 perusparannus alkavan syksyn aikana. Välkkylän alue on strategisesti tärkeä Psoas:ille ja sen rakennuskanta tullaan peruskorjaamaan keskipitkällä aikavälillä”, hän kertoo.

Psoas:illa on yhdeksän taloa Välkkylän opiskelijakylässä tällä hetkellä. Kuva: Jari Simonen

Välkkylän opiskelijakylässä olevat Psoas:in talot ovat nimeltään Kumpula, Sampola, Seponpaja, Ullankartano, Ullanlinna, Uunontupa, Välkyntorppa, Vienola ja Villentalo. Välkkylässä on kaikkiaan 178 kimppa-asuntoa, 60 yksiötä ja 156 perheasuntoa.

Psoas:in omistuksessa on kaikkiaan 5 500 asuntopaikkaa eri puolilla Oulua. Psoas:in asuntoja on Välkkylän lisäksi keskustassa, Alppilassa, Linnanmaalla, Kaijonharjussa, Peltolassa, Rajakylässä, Syynimaalla, Toivoniemessä ja Toppilassa. Vaihto-opiskelijoille tarkoitettuja asuntoja on Linnanmaalla ja Alppilassa.

Välkkylän nimi Uuno Välkyltä

Oulun yliopisto perustettiin vuonna 1958. Uusia opiskelija-asuntoja valmistui Oulussa kuitenkin vähän, vaikka opiskelijoiden lukumäärä kasvoi. Oulun kaupunki lahjoitti ylioppilaskunnalle nykyisen Välkkylän alueelta neljä hehtaaria vuonna 1962, minkä jälkeen opiskelija-asuntojen rakentaminen alkoi.

Välkkylän ensimmäinen talo valmistui vuonna 1966. Opiskelijakylän talot valmistuivat vuoteen mennessä 1971, minkä jälkeen siellä on tehty täydentävää rakentamista. Välkkylä nimettiin Uuno Välkyn mukaan. Hän oli Oulun Ylioppilaslehdessä esiintynyt kuvitteellinen arkkitehtiopiskelija, jonka oli kehittänyt Antti Rissanen.

Uuno Välkyn avulla on nostettu esille opiskelijoiden asuntotilanne. Vuonna 1962 järjestetyssä tempauksessa Uuno Välkkynä esiintynyt opiskelija muutti asumaan Snellmanin puistossa olleen veneen alle. Tempaus oli osa kampanjaa, jolla kerättiin varoja opiskelijakylän rakentamista varten. Uuno Välkyllä on ollut kumppani nimeltä Vieno Välkky, jota eri henkilöt ovat esittäneet esimerkiksi laskiaisena.

Oulun yliopiston ylioppilaskunta, Domus Botnica -säätiö ja Pohjois-Suomen Oppilasasuntolat Oy perustivat Psoas:in vuonna 1971. Tarkoituksena oli keskittää ja tehostaa opiskelija-asuntojen rakentamista.