Uusia poistotekstiilin keräyspisteitä Ouluun – Kiertokaari kehittää paikallista tekstiilien hyödyntämistä

Uudet paikat sijaitsevat Oulussa Kaakkurin Citymarketissa, Järkikirppiksellä Raksilassa, kirpputori Vadelmatarhalla Limingantullissa ja Kauppakeskus Zeppelinissä Kempeleessä. Kuva: Kiertokaari

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uudet paikat sijaitsevat Oulussa Kaakkurin Citymarketissa, Järkikirppiksellä Raksilassa, kirpputori Vadelmatarhalla Limingantullissa ja Kauppakeskus Zeppelinissä Kempeleessä. Keräys jatkuu edelleen Ruskon jätekeskuksen Oivapisteellä Oulussa.

Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen kertoo, että keräysverkosto laajenee Kiertokaaren toimialueella vaiheittain. Tavoitteena on saada keräyspaikkoja kattavasti joka puolelle toimialuetta. Uusista paikoista tiedotetaan aina erikseen.

Pestyt ja kuivat keräykseen

Poistotekstiilin keräykseen voi tuoda tiiviisti suljettuun muovipussiin pakattuina pestyt ja kuivat loppuun kuluneet vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet, paidat, lakanat, verhot, pyyhkeet ja pöytäliinat.

 Alusvaatteet ja sukat sekä likaiset, kosteat, haisevat tai tekstiilituholaisia sisältävät tekstiilit kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.

”Suosittelemme, että poistotekstiiliä tuodaan keräykseen kohtuullisia määriä kerrallaan, eli 1–4 kaupan muovikassillista. Näin rullakot eivät täyty heti”, Juntunen huomauttaa.

Paikallinen ekosysteemi

Kiertokaaren keräämä poistotekstiili lajitellaan Oulussa. Juntunen kertoo, että tavoitteena on luoda tekstiiliekosysteemi, jossa materiaalista suurin osa jäisi Oulun seudulle käyttöön tai jalostettavaksi.

Materiaalista toimitettaisiin tekstiilien käsittelylaitokselle Paimioon vain se osa, jota ei voida paikallisesti hyödyntää.

Keräykseen jätetyt käyttökelpoiset vaatteet pelastetaan vielä kerran erilaisia myynti- ja lahjoitusreittejä pitkin. Kiertokaari on tähän mennessä itse myynyt käyttökelpoista vaatetta pop up -myymälässä, mutta myös tukkumyynti jälleenmyyjille on mahdollista.

Kiertokaari on tehnyt myös avauksia, jotta hyvää kangasta voitaisiin jalostaa edelleen. 

”Puuvillaiset kodintekstiilit ja lakanat saattavat olla vielä hyvinkin kiinnostavaa materiaalia. Käsityöyrittäjät, koulut ja oppilaitokset voivat käyttää jo kertaalleen käytettyä kangasta uusien tuotteiden raaka-aineena kierrätyksen ja kiertotalouden hengessä”, sanoo Juntunen. 

Kiertokaari järjestää tekstiilien hyödyntämisestä paikallisia ideointi- ja infotilaisuuksia alkuvuodesta 2023.

”Toivomme mahdollisimman laajaa joukkoa ideoimaan kanssamme uusia käyttötarkoituksia jo olemassa olevalle materiaalille.”

Kiertokaari huolehtii noin 280 000 asukkaan jätehuollosta ja -neuvonnasta Oulussa ja lähialueilla eli Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä, Lumijoella, Pudasjärvellä, Raahessa, Siikajoella ja Simossa.

 

Rullakoiden sijainti:

•Zeppelin: D-oven luona moottoritien puolella

•Kaakkurin Citymarket: sekä pääovella että Hesburgerin puoleisen sisäänkäynnin puolella

•Järkikirppis: sisäänkäynnin/kassan luona

•Vadelmatarha: myymälässä

 

 

 

 

Lue myös