Tuhkausajat ovat Oulussa pidentyneet kolminkertaisiksi – hautauspalvelut purkaa ruuhkaa monin keinoin

Intiön kappeli on ollut peruskorjauksessa. Krematorio sijaitsee kappelin takaosassa. Kuva: Oulun seurakunnat

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vainajien tuhkausjonot ovat pidentyneet alkuvuoden aikana Oulun seurakuntayhtymän hautauspalveluissa. Tällä hetkellä tuhkausta voidaan joutua odottamaan kuutisen viikkoa tavanomaisen kahden viikon sijaan.

Ruuhkautumiseen on useita syitä. Krematorion uuni muurattiin uudelleen vuosi sitten ja uunin toiminnassa on ollut tämän jälkeen ongelmia. Lisäksi vainajia on ollut alkuvuodesta poikkeuksellisen paljon ja Intiön kappelin peruskorjaustyöt ovat aiheuttaneet keskeytyksiä samassa rakennuksessa sijaitsevan krematorion toimintaan.

Tilanteen korjaamiseksi hautauspalvelut keskeytti helmikuussa ulkopaikkakuntalaisten tuhkaukset. Oulussa tuhkataan vain paikkakuntalaisia vainajia toukokuun loppuun saakka. Lisäksi hautauspalveluissa on tehty tavallista pidempiä työvuoroja ja osa oululaisista vainajista on kuljetettu tuhkattavaksi Kokkolaan. Hautauspalvelut on maksanut vainajien kuljetuksen tuhkaukseen ja palvelun hinnassa olevan erotuksen.

”Ruuhkaa on saatu näillä keinoilla purettua jonkin verran, mutta tavoitteeseemme emme ole vielä päässeet”, kertoo vt. hautauspalveluiden johtaja Sari Hirsikorpi.

Siunauksia kirkkoihin

Hautaustoimilain mukaan vainajan ruumis on haudattava tai tuhkattava ilman aiheetonta viivytystä. Kirkkohallituksen mukaan tavoiteaikana hautaukselle voidaan pitää 2–3 viikkoa kuolemasta tai 1–2 viikkoa hautausluvan saamisesta.

Oulun hautausmaan kupeessa sijaitseva Vanha kappeli on ollut alkuvuodesta varsin ruuhkaantunut. Monet omaiset toivovat siunaustilaisuuden pitopaikaksi Vanhaa kappelia ja ajankohdaksi viikonloppua.

Oulun seurakuntayhtymän hautauspalvelut toivoo, että siunaustilaisuuksia pidettäisiin aikaisempaa enemmän myös kirkoissa, kuten esimerkiksi Kastellin kirkossa tai Pyhän Tuomaan kirkossa.

”Siunausaikoja voi varata viikon jokaiselle päivälle”, muistuttaa Sari Hirsikorpi.