Tromssan tuliaisina uusia yhteistyöaloitteita – Oulu on aktiivisesti mukana arktisen alueen kehittämisessä

Arctic Frontiers kokoaa vuosittain noin 1600 osallistujaa. Tänä vuonna tapahtuma oli Tromssassa.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Viime viikolla pidetty Arctic Frontiers -tapahtuma Tromssassa kokosi jälleen tieteentekijät, tutkijat, yritykset ja päättäjät yhteen pohtimaan arktisen alueen tulevaisuutta ja rakentamaan yhteistyöverkostoja. Tämän vuoden teemoina olivat geopolitiikan muutokset, Nato-laajeneminen, vihreä siirtymä ja arktisen alueen nuoret. Ingunn-myrskystä huolimatta Arctic Frontiersin tuloksena Oulun kaupunki toi tapahtumasta mukanaan monta konkreettista yhteistyöaloitetta.

Arctic Frontiers toimii arktisen alueen tapaamispaikkana tieteentekijöille, elinkeinoelämälle, poliitikoille, alueiden virkamiehille ja alkuperäiskansojen edustajille. Vuodesta 2007 järjestetty tapahtuma oli oululaisittain onnistunut, myrskyisistä sääolosuhteista huolimatta.

”Arctic Frontiersissa käynnistyi useita konkreettisia yhteistyökuvioita, joissa Oulu on mukana. Käynnistimme Luulajan ja Tromssan kanssa osaltamme Arctic Urban Regions Collaboration -hanketta, jonka rahoitus tulee suoraan Euroopan komissiolta ja johon osallistuu kaikkiaan 15 kaupunkia Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Islannista, Grönlannista, Kanadasta ja Yhdysvalloista”, kertoo Oulun kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Anne Rännäli-Kontturi.

”Yhteistyömme hankkeessa keskittyy osaavan työvoiman varmistamiseen alueillamme ja pito- ja vetovoimatekijöiden vahvistamiseen”, hän lisää.

Pohjoismaisen yhteistyön näkymät

Oulun, Luulajan ja Tromssan kaupungit, Pohjois-Pohjanmaan liitto sekä Norrbottenin ja Tromsin aluehallinnot järjestivät myös tilaisuuden, jossa esiteltiin Suomen hallitusohjelmaan vietyä Pohjoisen ohjelmaa.

Koko Pohjois-Suomen yhteistyönä syntynyt ohjelma vakuutti pohjoismaiset kollegat ja Tromssassa käytiinkin keskusteluita, voisiko vastaavaa, koko pohjoisen alueen kattavaa ohjelmaa valmistella pohjoismaisena yhteistyönä. Kaupungeilla ja alueilla on kuitenkin alueellisia eroja, miten vaikuttamistyötä voidaan tehdä.

”Tiedän, että Pohjois-Ruotsin osalta keskushallinnossa tehdään suunnitelmaa, mutta en edes tiedä, kuka sitä tekee ja minkä ministeriön toimesta työtä tehdään! Luulajan kaupunkia ei ainakaan ole valmistelussa kuultu”, Luulajan kaupunginjohtaja Carina Sammeli totesi jo taannoin vierailullaan Oulussa.

Pohjois-Ruotsin osalta tilanne ei ole muuttunut Arctic Frontiersiin mennessä, mutta Simmeli ehdotti ratkaisuksi Arctic Frontiersissa muille pohjoisen alueille, että tilannetta voisi korjata kutsumalla koolle Pohjoismaisen huippukokouksen, jossa Pohjois-Norjan, Ruotsin ja Suomen edustajat ja maiden ministeriöt voisivat keskustella – ja saada paremmin kuntien ja asukkaiden äänet kuuluviin, kun pohjoista koskevia päätöksiä tehdään.

Mies pitää esitystä messutapahtumassa.

BusinessOulun yhteyspäällikkö Juuso Rönnholm kertoi tilaisuudessa Suomen hallituksen Pohjoisesta ohjelmasta.

Yhteyspäällikkö Juuso Rönnholm käsitteli omassa keynote-puheessaan, miksi pohjoinen on tärkeä.

”Avasin puheessani,  miten pohjoisen toimijoiden yhteistyö ja ratkaisukeskeinen asenne mahdollisti sen,  että Suomen hallituksen ohjelmaan tuli kirjaus erityisestä pohjoisen ohjelmasta.”

Rönnholm osallistui myös paneeliin, jossa pohdittiin keinoja pohjoisen alueen toimijoiden yhteistyön tiivistämiseen.

Nuorten huippukokous jo valmistelussa

Ainakin arktisen alueen nuorille on luvassa huippukokous Tromssassa tämän vuoden loppupuolella, sillä Business Oulu on mukana juuri käynnistyneessä Team Nordic Arctic -hankkeessa.

Norjan ulkoministeriön Akrtis 2030 -ohjelmasta rajoitetussa hankkeessa Uumajan kaupunki ja Pro Tromso järjestävät yhteistyössä Business Oulun kanssa erilaisia tapahtumia, verkostoitumistilaisuuksia ja seminaareja olemassa olevien arktisen alueen tapahtumiin. Hanke käynnistettiin Arctic Frontiersissa ja jatkoa on luvassa seuraavan kerran Oulussa, kun Polar Bear Pitch -tapahtumaan helmikuun lopussa osallistuu delegaatio norjalaisia yrityksiä.

”Toukokuussa puolestaan Oulusta lähtee yrityksiä vastavierailulle Tromssaan, järjestämme silloin matchmaking -tapahtuman. Myös tulevassa nuorten huippukokouksessa olemme mukana, vaikka sen järjestelyvastuu on Pro Tromsolla”, toteaa BusinessOulun vientiasiantuntija Maja Terning.

Pohjoisessa yhteistyössä voimaa

Oulun kaupungin edustajia tarvittiin myös esiintymislavoilla, sillä Arctic Frontiersin aikana järjestettiin lukuisia eri tapahtumia. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Husso (kok.) osallistui paneelikeskusteluun, jossa teemana oli arktisen alueen turvallisuus ja resilienssi.

Puolustusliitto Naton laajeneminen ja muuttunut geopoliittinen turvallisuustilanne huomioidaan tietysti kaupunkien varautumisessa, minkä lisäksi Husso muistutti, että muuttunut maailmanpoliittinen tilanne tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia ja ruokkii uusia innovaatioita.

”Oulussa puolustusteknologiasta liiketoimintaa ovat onnistuneet luomaan esimerkiksi KNL Networks ja Bittium. Kun tehdään kauppoja valtioiden ja puolustusministeriöiden kanssa, pienillä ja keskisuurilla yrityksillä voi olla vaikeuksia päästä neuvottelupöytiin. Siksi pohjoisessa yritysyhteistyössä nähdään voimaa, sillä osana isompaa konsortiota voi pienikin yritys päästä miljardibisnekseen kiinni – kunhan ensin oikeat yritykset saadaan saman neuvottelupöydän äärelle.”

Yritysten pohjoismainen matchmaking -toiminta ja verkostojen rakentaminen onkin ollut jo useamman yhteistyöhankkeen ydin Oulun, Luulajan ja Tromssaan välillä ja Arctic Frontiersin jälkeen näyttää siltä, että lisää on luvassa.