Torikadun uusi oikeustalo on valmis – toiminta alkaa huhtikuussa

Torikadun uudessa oikeustalossa on toimisto- ja asiakaspalvelutiloja sekä istuntosalit Oulun käräjäoikeudelle, Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle, ulosottolaitokselle ja syyttäjälaitokselle sekä Rovaniemen hovioikeuden Oulussa toimitettaville pääkäsittelyille. Kuva: Pasi Rytinki

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Senaatti-kiinteistöt rakennutti Oulun uuden oikeustalon osoitteeseen Torikatu 34–40. Uudisrakennus rakennettiin vanhan virastotalon paikalle Torikadun puolelle, ja samassa yhteydessä tehtiin laaja peruskorjaus Sepänkadun puoleiseen, vuonna 2006 valmistuneeseen rakennukseen. Näin koko oikeustalokorttelin uudistus on nyt valmis.

Vanhan virastotalon purkutyöt aloitettiin vuonna 2020, jonka jälkeen Senaatti-kiinteistöt rakennutti paikalle noin 9100 kerrosneliön uudisrakennuksen. Se valmistui helmikuussa, ja tällä hetkellä tiloja kalustetaan, varustetaan ja tuuletetaan.

Uuden oikeustalon tiloissa aloittavat huhtikuun aikana toimintansa Oulun käräjäoikeus, Pohjois-Suomen hallinto-oikeus, Oulun toimipaikan ulosottolaitos, Pohjois-Suomen syyttäjäalueen syyttäjälaitos sekä Rovaniemen hovioikeus. Oikeustalossa on kaikkiaan 25 istuntosalia, ja oikeustalokorttelissa työskentelee noin 400 henkilöä.

Sepänkadun puoleiseen noin 4000 kerrosneliön rakennukseen tehtiin peruskorjaus, jossa uusittiin talotekniikka, väliseinät ja pintarakenteet. Peruskorjaus valmistui marraskuussa 2022, ja Oulun oikeusaputoimisto, Oulun edunvalvontatoimisto sekä maahanmuuttovirasto aloittivat toimintansa remontoiduissa tiloissa joulukuussa.

”Hyvin edistyksellinen oikeustalo”

”Tulevien käyttäjien kanssa tiiviissä yhteistyössä suunnitelluista tiloista tuli viihtyisät toimitilat, jotka palvelevat uudistuvaa käyttöä ja toimintaa. Suomen mittakaavassa Ouluun tulee hyvin edistyksellinen oikeustalo”, rakennuttamisryhmän päällikkö Harri Karjula sanoo Senaatti-kiinteistöjen tiedotteessa.

Oikeustalosta löytyy 25 istuntosalia. Kuva: Hartela

Uudet tilaratkaisut ovat oikeushallinnon keväällä 2020 uudistetun työympäristö- ja toimitilakonseptin mukaisia. Niiden on tarkoitus tehostaa tilankäyttöä sekä tukea tilojen turvallisuutta, uusia työnteon tapoja ja digitalisaatiota, kuten sähköisiä oikeudenkäyntejä. Tiloihin on rakennettu esimerkiksi videokuulemistiloja, joita voidaan käyttää etäoikeudenkäynneissä.

”Intoa ei lainkaan vähennä se, että useiden väistötiloissa vietettyjen vuosien jälkeen henkilöstömme pääsee vihdoin saman katon alle.”

”Pidän suuressa arvossa sitä, että meidät tilojen käyttäjät otettiin jo varhaisessa vaiheessa mukaan tilojen suunnitteluun. Juuri nyt tunnelma on kihelmöivä, ja odotamme innolla muuttoa ja toimintojen käynnistämistä uusissa tiloissa. Intoa ei lainkaan vähennä se, että useiden väistötiloissa vietettyjen vuosien jälkeen henkilöstömme pääsee vihdoin saman katon alle”, Oulun käräjäoikeuden laamanni Kari Turtiainen sanoo Senaatti-kiinteistöjen tiedotteessa.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 40 miljoonaa euroa. Päätoteuttajana on toiminut Hartela Pohjois-Suomi Oy. Oikeustalon arkkitehtisuunnittelusta vastasivat arkkitehtitoimistot Komulainen Arkkitehdit Oy ja PES-Arkkitehdit Oy.