Tiet vievät taas Raksilaan – Kärpät lähtee yhtenä mestarisuosikeista liigakauteen

Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho uskoo, että Kärpät on keväällä kärkikahinoissa. Kuvat: Pasi Rytinki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Kärpät lähtee alkavaan jääkiekkokauteen vahvempana kuin vähään aikaan.

Konsernitasolla Kärpät vaikuttaa toipuneen koronapandemian aiheuttamista iskuista. Parin vaikean vuoden jälkeen viime keväänä päättyneen tilikauden liikevaihto oli 16,2 miljoonaa euroa ja tulos 3,1 miljoonaa euroa. Tulokseen vaikuttivat myönteisesti paitsi ottelu- ja tapahtumatulojen elpyminen koronasulkujen jälkeen – kiekko-otteluiden lisäksi Kärppien liiketoimintaan kuuluu muun muassa Qstock-festivaali – sekä ennätyksellisen suuret NHL-kasvattajakorvaukset. Myös korona-avustukset auttoivat.

Näinhän se on: pelipäivä on juhlapäivä Raksilassa.

Oululaisia ja muita Kärppien kannattajia kiinnostaa tietysti ennen muuta joukkueen urheilullinen menestys, ja silläkin saralla näyttää hyvältä. Parilla edellisellä kaudella pudotuspelitaival on jäänyt lyhyeksi, mutta nyt Kärpät luetaan taas yleisesti mestarisuosikiksi.

Kovia vahvistuksia Ouluun

Lauri Marjamäen valmentama liigajoukkue vahvistui kesän aikana nimillä, joista muilla liigapaikkakunnilla voidaan olla kateellisia, vaikka KHL-liigasta Venäjältä tulleet pelaajat vahvistavat liigaa kauttaaltaan. Kärppien yhdeksän uuden pelaajan joukkoon kuuluu sekä toivottuja paluumuuttajia että maajoukkuetason miehiä: rosterissa on nyt vankka määrä kansainvälistä kokemusta.

Uusia sopimuspelaajia ovat puolustajat Tommi Kivistö ja David Rundblad sekä hyökkääjät Joonas Kemppainen, Cody Kunyk, Peter Tiivola, Marko Anttila, Kasper Björkqvist ja Teemu Turunen. Kokeneet Kemppainen ja Anttila nostettiin myös joukkueen kapteenistoon Atte Ohtamaan ja Ludwig Byströmin rinnalle.

Leijonasankari Marko ”Mörkö” Anttilan saapuminen Kärppiin oli alkukesän yllätysuutinen. Anttila oli taannoin AC Oulun ottelussa fanien tavattavana.

Monissa ulkopuolisissa arvioissa on pidetty vain mestaruutta riittävänä tavoitteena Kärpille, mutta urheilutoimenjohtaja Harri Aho on aavistuksen maltillisempi.

Selkeä tavoite on kotietu pudotuspeleissä ja mielellään myös kolmen sakkiin runkosarjassa, jotta seuraavana vuonna oltaisiin varmasti mukana CHL:ssä.

”Maanantaina käytiin tavoitepalaverissa tavoitteita läpi. Selkeä tavoite on kotietu pudotuspeleissä ja mielellään myös kolmen sakkiin runkosarjassa, jotta seuraavana vuonna oltaisiin varmasti mukana CHL:ssä (Champions Hockey League). Kärkisijoille tässä tähdätään, ja tietenkin on hyvä, että ollaan siinä asemassa, että meidät rankataan ennakkoarvioissa ylös. Kyllä tässä innostunut mieli on, kun kausi pääsee taas alkamaan”, Aho myöntää.

Monien väheksymä CHL on Kärpille Ahon mukaan edelleen tärkeä.

”Kyllä sinne joka vuosi pitäisi päästä, mutta edellisen kerran kun päästiin, sarjaa ei pelattu, ja nyt on muutama vuosi ollut taukoa, joten ehdottomasti halutaan takaisin sinne.”

Kärpät vastaan Tampere?

Ahon mukaan vahvistuneessa joukkueessa on kauden alla ollut hyvä ja luottavainen mieliala.

”Tietenkin tässä vaiheessa on odottava fiilis. Viisi harjoituspeliä on pelattu, ja nyt odotetaan sitä, että päästään tositoimiin. Joukkue on terveenä – täytyy koputtaa puuta – joten päästään lähtemään parhaalla miehistöllä kauteen.”

Aho nimeää monien muiden tapaan tamperelaisseurat Kärppien kovimmiksi kilpakumppaneiksi.

”Kyllä Tappara on näyttänyt hyvältä ja vahvalta, mitä olen katsonut CHL-pelejä. Ilves on varmasti myös kärkikahinoissa, TPS ja HIFK yhtä lailla”, Aho arvioi.

Tampereen joukkueet saivat viime kaudella nostetta uudesta, upeasta areenasta, joka toimi myös MM-kotikisojen päänäyttämönä. Kärpissä luonnollisesti toivotaan, että Oulussa esillä ollut monitoimiareenahanke etenee ripeästi.

”Olisihan se upeata, jos meillä Oulussa vastaavanlainen areena olisi mahdollista saada. Kyllä se tietyn buumin, tietysti kisojen myötäkin, Tampereelle toi kevääseen. Tappara ja Ilves hyötyvät siitä varmasti tällä hetkellä”, Aho sanoo.

Naisten liiga käynnistyi jo

Kärppien naisten joukkue ehti aloittaa kautensa jo viime viikonloppuna, ja tulevana sunnuntaina on ensimmäinen kotiottelu Raksilassa.

Viime kaudella pronssia ottanut naisten joukkuekin on uudistunut. Valmennustiimiin neljän kauden ajan kuulunut Sanna Lankosaari on saanut päävalmennusvastuun. Uusi kapteeni on puolustaja Aino Kaijankoski.

Joukkueessa odotetaan paljon hyökkäysvastuuta esimerkiksi tyttöleijonien MM-pronssimitalisteilta Anna-Kaisa Antti-Roikolta, Oona Havanalta ja Tilli Keräseltä.

Joukkueessa on myös ensimmäinen ulkomaalaisvahvistus yli kymmeneen vuoteen. Hyökkääjä Karolína Skořepová saapui Tšekin Prahasta.

Viime vuodesta poiketen Naisten Liigassa ei pelata erillisiä alku- ja jatkosarjoja, vaan liiga pelataan kymmenen joukkueen nelinkertaisena sarjana, jossa jokainen joukkue pelaa 36 ottelua. Kahdeksan parasta selviytyy pudotuspeleihin, joissa ratkotaan puolivälierät, välierät ja finaali kolmella voitolla.

Viime viikonlopun avausturnauksessa Hämeenlinnassa Kärppien saldo oli voitto ja tappio. Sunnuntaina Kärpät pelaa kauden ensimmäisen ottelunsa Raksilassa, kun vastaan tulee Team Kuortane. Naisten otteluita voi seurata Leijonat.tv-palvelussa.

Kärppäyhteisön syyskauden kohokohtiin lukeutuu varmasti lauantai 8. lokakuuta. Silloin Raksilan hallin kattoon nousee seuralegenda Lasse Kukkosen paita.

Miesten liigaottelu Kärpät–Pelicans Oulun Energia Areenalla keskiviikkona 14.9. kello 18.30.

Naisten liigaottelu Kärpät–Team Kuortane Oulun Energia Areenalla sunnuntaina 18.9. kello 17.30.