TEDxOulu järjestetään sunnuntaina täysin vapaaehtoisvoimin

TEDxOulu tuo kansainvälistä tunnelmaa Valveelle. Lavalla tapahtuman juontaja Meg Dale. Kuva: Sami Luukela

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Sanna Riikka Johanna Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ensimmäinen TED-konferenssi järjestettiin vuonna 1984 ja vuodesta 1990 se on järjestetty joka vuosi, nykyisin Kanadan Vancouverissa. Aluksi tapahtumassa esitetyt puheet käsittelivät nimensä mukaisesti teknologiaa (technology), viihdettä (entertainment) ja muotoilua (design), mutta nykyisin puheet voivat käsitellä esimerkiksi kulttuuria, tieteitä tai politiikkaa ja aiheet voivat olla humanitaarisia tai akateemisia.

Päätapahtuman lisäksi TED-konseptin alaisia tapahtumia on järjestetty yli 130 maassa. Useimmiten muualla järjestettävät konferenssit ovat TED-lisenssillä itsenäisesti järjestettyjä, voittoa tavoittelemattomia TEDx-tapahtumia.

Ensimmäinen TEDx-tapahtuma oli tarkoitus järjestää Oulussa jo viisitoista vuotta sitten, mutta tuolloin tapahtuma ei vielä saanut tarpeeksi tukea. Vuosia myöhemmin Aaltje Bos kuuli TEDx-konseptista ja innostui tapahtuman järjestämisestä Oulussa.

”Olin tuolloin valmis uuteen haasteeseen, joten osallistuin TEDxTrondheimiin ja haastattelin sen pääjärjestäjää. Ihastuin heti tapahtuman yhteisöllisyyteen”, TEDxOulun pääjärjestäjä Aaltje Bos kertoo.

Yli 40 vapaaehtoista

Aaltje Bosin mukaan kaikilta elämänaloilta tulevat yli 40 vapaaehtoista ovat innostuneita ja sitoutuneita sekä tuovat mukanaan paljon asiantuntemusta. Tapahtuman käytännönjärjestelyjen lisäksi vapaaehtoiset auttavat luomaan erinomaiset olosuhteet tapahtuman esiintyjille.

Ensimmäisen TEDxOulu-tapahtuman juontajana toiminut Oulussa asuva malawilainen ihmisoikeusaktivisti Vanessa Phekani toimii tänä vuonna tapahtumassa vapaaehtoisena, jonka tehtävänä on olla tukena tämän vuoden juontajalle.

“Toimin edellisen tapahtuman juontajana, joten minun oli järkevää valmentaa tämän vuoden juontajaa ja siksi halusin antaa aikaani vapaaehtoisena. Tämä on ollut hieno kokemus, nähdä koko tapahtuman valmistuminen ja se, kuinka paljon työtä Aaltje ja koko tiimi ovat tehneet tapahtuman eteen”, hän sanoo.

Myös tapahtuman puhujat saavat tukea ja vinkkejä vapaaehtoisilta. Patrick Nessbit on yksi tapahtuman puhujien valmentajista.

”Hyvän ja vaikuttavan puheen pitäminen on suuri haaste kenelle tahansa, ja jos voin jollakin tavalla auttaa jotakuta paremman puheen pitämisessä, teen sen mielelläni. Pidän erityisesti verkostoitumisesta ja tietenkin mahdollisuudesta auttaa”, hän sanoo.

Hyvä henki haasteista huolimatta

Useimmat vapaaehtoiset ovat mukana tapahtuman organisoinnissa ja esimerkiksi varmistamassa osallistujien viihtyvyyttä ja turvallisuutta. James Hansen huolehtii muun muassa tapahtuman tarjoiluista sekä vastaanottaa osallistujat.

”Olen ollut mukana järjestämässä tapahtumia Oulussa seitsemäntoista vuoden ajan, sen ajan mitä olen asunut täällä. Olen aiemmin työskennellyt Aaltjen kanssa ja nykyisin Aaltjen järjestäessä tapahtumia, hän pyytää minua mukaan. Ja olen aina valmis olemaan mukana, mitä ikinä se onkaan”, hän sanoo.

Pandemian aiheuttamat rajoitukset ovat tuoneet tapahtuman järjestelyyn omat haasteensa, sillä suunnittelu on tapahtunut pääasiassa etäyhteyksin. Aaltjen mukaan viime sunnuntaina järjestetyssä kenraaliharjoituksessa henki vapaaehtoisten kesken oli kuitenkin erittäin hyvä.

Terveys valokeilaan

Tänä vuonna TEDxOulu-tapahtuman teema on ”Spotlight on Health”. Tapahtuman puheet pyrkivät tuomaan inspiroivia ideoita yhteisistä mahdollisuuksistamme parantaa terveyttä ja yhteisöjä jopa maailmanlaajuisesti. Tapahtumassa kuultavissa puheissa halutaan kannustaa ihmisiä levittämään terveyttä ja hyvinvointia edistäviä ideoita yhteisöissä.

Tapahtuman puhujia ovat muun muassa Suomen johtava digitaalisten terveyspalveluiden konsultti Pekko Vehviläinen, oopperalaulaja Kaisa Makkonen ja toimintaterapeutti Mari Tynkkynen sekä Veripalvelun sairaanhoitaja Ben Gran. Tapahtumassa esiintyvät myös Oulun Taidekoulun akrobaatit sekä Oulu Sinfonian Kamarimuusikot.

Aaltje Bos kertoo tapahtuman sisällön koostuvan lyhyistä, huolellisesti valmistelluista puheista, demonstraatioista sekä esityksistä, jotka käsittelevät terveyttä. Tapahtuman puhujat, akrobaatit ja muusikot ovat valmistelleet esityksiä, jotka varmasti inspiroivat ja herättävät keskustelua.

”TEDxOulu on ainutlaatuinen kokemus ja takaamme, että jokainen yksityiskohta tulee tuntumaan yleisölle erityiseltä”, hän sanoo.

TEDxOulu

– Järjestyksessään toinen TEDxOulu-tapahtuma järjestetään Kulttuuritalo Valveella sunnuntaina 10. huhtikuuta kello 12–18.

– Tapahtuman liput maksavat 60 euroa ja osallistujille on tarjolla kahvia, teetä, virvokkeita, pikkupurtavaa sekä makeita ja suolaisia alkupaloja verkostoitumistaukojen aikana. Lipunmyynti on päättynyt 8. huhtikuuta.

– Lue lisää TEDxOulun verkkosivuilta.