Sirpa Walterille Nallikaria makeampaa työpaikkaa ei ole olemassakaan

Pohjolan Rivieran toimitusjohtaja, sellaistakin titteliä Nallikari Seaside Oy:n toimitusjohtaja Sirpa Walter kantaa. Kuvat: Kari Arontie

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Nallikari Seaside Oy:n toimitusjohtaja Sirpa Walterilta on ihan pakko kysyä miltä tuntuu olla Pohjolan Rivieran toimitusjohtaja. 

”Eihän toista tällaista työpaikkaa ole koko Suomessa, siksi olen viihtynyt täällä näinkin kauan, vaikka nuorena tyttönä tietysti ajattelin, että käyn vain pyörähtämässä. Tässähän on kaikki matkailun valttikortit käsissä: saari, merenrantaa ja iso kaupunki kivenheiton päässä”, Walter kehuu työympäristöään.

Työmäärä vaikutti valtavalta

Matkailualalle alun perin kuhmolainen Walter lähti ylioppilaskirjoitusten jälkeen, koska ei oikein tiennyt mitä lähtisi opiskelemaan. Kajaanista Kainuun ammattiopistosta löytyi matkailualan ylioppilaspohjainen suurtalousesimieslinja. 

Walter valmistui jouluna -98. Seuraavana keväänä hän aloitti Nallikarin leirintäaluepäällikkönä.  

”Se oli herkullinen ja haastava tilanne, sain aivan vapaat kädet toimia. Edellinen johtaja kävi jättämässä avaimet vastaanottoon ja esimies pyöräytti alueella, että tässä olisi tämä tontti. Perehdytys oli siinä. Ajattelin, että huh huh, mitä kaikkea täällä voikaan tehdä. Ja olihan työmäärä valtava. Olen aina pitänyt rimaa korkealla.” 

Työn ohessa Walter on jatkuvasti päivittänyt osaamistaan. Hän on suorittanut muun muassa eMBA:n eli liikkeenjohdon täydennyskoulutusohjelman Oulun yliopistossa. 

Korona toi työmatkaajia 

Suurin haaste kautta Walterin Nallikari-historian on liittynyt luonnonolosuhteisiin, varsinkin parhaan matkailukauden lähestyessä.

”Meri menee uimakelvottomaksi tai ei ole tarpeeksi lunta ennen lumenveistokisoja vaan sade ropisee ikkunapelteihin. Siinä sitten pitäisi saada kansainväliset kisaajat ja sponsorit vakuutettua, että tapahtuma järjestetään. Sen sijaan korona kääntyi liiketoiminnan näkökulmasta onneksemme, sillä esimerkiksi työmatkaajat tarvitsivat majoitustiloja, kun hotellit pistivät ovia kiinni.” 

Myös mökkeily yleistyi ja matkailuajoneuvojen määrä lisääntyi Nallikarissa koronan aikana selvästi.

Luvut kertovat onnistumisista 

Nallikari Seaside Oy on Oulun kaupungin sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö. Walter on pärjännyt alallaan sopivalla nöyryydellä.

”Olen osannut pyytää apua ja sitä myös aina saanut. Tarvittaessa olen ollut valmis myös auttamaan muita.”

Walter on tyytyväinen myös siihen, että luottamus on pelannut kokonaisuudessaan: heti tullessaan leirintäaluepäälliköksi hän sai palkata kaikki työntekijänsä itse.    

”Kun vuonna 2013 Nallikari yhtiöitettiin ja minut valittiin jatkamaan toimitusjohtajana, ymmärsin, että olin tehnyt asioita oikein.” 

Sirpa Walter haaveilee, että ensi vuonna Nallikarin rantaraitilla päästäisiin aloittamaan huoneistohotellin rakentaminen.

Nallikarin nykyiset yöpymisvuorokaudet ovat 100 000 vuodessa, näin on menty muutamia viime vuosia. Koko Oulussa vuosittain yöpyy 500 000-600 000 matkailijaa.

”Meitä pidetään nykyisin alalla jonkinlaisina edelläkävijöinä, tänne tullaan ottamaan oppia esimerkiksi markkinoinnista ja kehittyneistä varauskanavista”, Walter huomauttaa. 

Nallikari on saanut Oulun ensimmäisenä yrityksenä STF-merkin (Suomen kestävän matkailun merkin). Lisäksi sillä on kestävän matkailun GreenKey -sertifikaatti ja hiilineutraaliustavoite. Näiden ansiosta Nallikarin toimintatavoista halutaan kuulla myös muualla.  

Talvitapahtumia lisätään

Kun Walter aloitti leirintäaluepäällikkönä, alueella oli 28 lomamökkiä, joista osa rakenteilla. Tällä hetkellä majoitukseen on käytössä 24 huvilaa. Vanhat leirintämökit on poistettu ja niiden tilalle on hankittu yhdeksän kesäkäyttöistä mökkiä. 

Nallikarin alueelle kaupunki on pari vuotta sitten vahvistanut yli kymmenen vuotta valmistellun kaavan. Sen myötä kaupunki on tehnyt katu- ja viheraluesuunnitelman, jossa esimerkiksi Edenin edustalle ja keskelle rantaa on tulossa aukiot. Ajoneuvoliikenne rantatiellä vähenee. Lisäksi Lasten Vauhtipuisto on siirtymässä uudelle paikalle Nallikariin. Näiden kaikkien on tarkoitus valmistua vuonna 2023. 

Tällä hetkellä Walter selvittää mahdollisuuksia rakentaa ensi vuoden aikana rantaraitille huoneistohotelli ja liiketiloja. Rakennuslupa on jo osin olemassa.    

Hän myös odottaa, että asuntomessuvuotena 2025 ja kulttuuripääkaupunkivuotena 2026 sekä matkailijat että paikalliset löytävät Nallikarin lähivirkistysalueena entistä paremmin. 
Kulttuuripääkaupunkihankkeen kanssa pyritään lisäämään talvitapahtumia ja pienten tapahtumien läsnäoloa jään ja lumen aikana. 
 

Lue myös