Seiskaluokkalaiset tutustuvat työelämään asukastuvalla

Asukastuvalla tarjoillaan arkipäivisin lounasta. Asukastuvan työntekijä Sanna Kurtti neuvoo jälkiruoan annostelussa TET-vuorossa olevia Elias Karjalaista ja Piia Karjulaa. Kuvat: Anne Peltola

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Työelämäyhteistyö on yksi koulujen oppilaanohjauksen tärkeä tehtävä. Työelämään tutustumisjaksot (TET) ovat hyvä käytännön esimerkki tästä yhteistyöstä.

”Seitsemännellä luokalla TETiä on yksi päivä, kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla viisi päivää”, kertoo Kaakkurin koulun opinto-ohjaaja Satu Ikonen.

Aiemmin Kaakkurin koulun seiskaluokkalaiset ovat viettäneet TET-päivän harjoittelussa koululla. Tänä vuonna koulussa lähdettiin kokeilemaan ihan uutta yhteistyömuotoa.

”Asukastupa on tuttu paikka koulumme henkilökunnalle. Tuvalla on iso rooli koko kylän toiminnassa, joten TET-paikkojen kysyminen tuntui heti hyvältä ajatukselta. Onneksi homma järjestyi nopeassa aikataulussa”, kiittelee idean oivaltanut Kaakkurin koulun vararehtori, apulaisjohtaja Juha-Matti Kanniainen.

Työelämän pelisäännöt tutuksi

TET-jaksoilla oppilaat saavat omakohtaisia kokemuksia työelämästä aidossa ympäristössä.

”Suuri kiitos menee myös alueen yrityksille, jotka ovat suhtautuneet aina myönteisesti oppilaiden TET-jaksoihin. Paikkoja on löytynyt todella hyvin”, kertoo opinto-ohjaaja Satu Ikonen.

TET-jaksojen jälkeen työelämään tutustumisesta keskustellaan yhdessä koululla.

”Tämä antaa heille välineitä pohtia työelämätaitoja ja työelämän pelisääntöjä”, Satu Ikonen jatkaa.

Asukastupa tarjoaa mieluisan TET-paikan Kaakkurin koulun seiskaluokkalaisille. Kuvassa vasemmalta oikealle: Juha-Matti Kanniainen, Harri Paavola, Satu Ikonen, Vilma Kumpulainen, Saimi Kiviniemi ja Oskari Aatsinki.

Yhteistyö jatkuu

Kaakkurin asukastuvalla TETiläiset on otettu innolla vastaan.

”Oppilaat ovat osallistuneet reippaasti päivän toimintaan. Työntekijämme ovat mielellään auttaneet oppilaita. Tämä on ollut meille kaikille hyvä kokemus. Tästä on hyvä jatkaa yhteistyötä tulevina lukuvuosina”, kertoo asukastuvan puheenjohtaja Harri Paavola.

Kerrallaan tuvalla on tutustumisjaksolla kaksi oppilasta. Oppilaiden työpäivä alkaa kello 8.30 ja päättyy kello 13.30. Päivän aikana oppilaat käyvät asukastuvan asioilla kaupassa yhdessä työntekijöiden kanssa, osallistuvat seurakunnan perhekerhon kahvitukseen, avustavat keittiössä ja siistivät pöytiä lounasaikana. ”Välillä on myös päästy pussittamaan karpaloita”, kertoo Harri Paavola.

Hyvällä fiiliksellä

Myös oppilaat ovat tykänneet käydä TET-jaksolla asukastuvalla. Seiskaluokkalaiset Vilma Kumpulainen, Oskari Aatsinki ja Saimi Kiviniemi ovat oman TET-päivänsä jo tehneet.

”Aluksi jännitti, että minkälaista täällä on ja mitä pääsee tekemään”, Vilma ja Oskari kertovat.

Päivän aikana töitä riitti kuitenkin mukavasti.

”Tämä on hyvä ympäristö olla TETissä ja täällä on kivoja ihmisiä”, Saimi kiittelee. TET-päivä katkaisee myös mukavasti normaalia kouluviikkoa.

”Täällä pääsi kokemaan uusia juttuja tavalliseen koulupäivään verrattuna”, Oskari kertoo.

Lue myös