Sanginjoen Loppulan remontin rahoituksesta puuttuu vielä osa, mutta avajaisia aiotaan juhlia elokuun lopussa

Kunnostettavan Loppulan metsänvartijan talon avajaiset on tarkoitus pitää 26. elokuuta. Kuva: Juha Korhonen / arkisto

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Loppulan ystävät ry osti kaksi vuotta sitten Sanginjoella sijaitsevan Loppulan talon Oulun kaupungilta, kun kaupunki oli myynyt Sanginjoen ulkometsän metsätalousosan Koneen säätiölle, joka puolestaan lahjoitti sen Metsähallitukselle luonnonsuojelualueeksi.

Loppulan ystävien tarkoituksena on tehdä entisestä kaupungin metsänvartijan virka-asunnosta kaikille avoin virkistäytymistä, luonto- ja ympäristökasvatusta, luontosuhdetta sekä luonnon tarjoamia hyvinvointipalveluja tukeva toimintakeskus.

Loppulan ystävät sai alun perin Koneen säätiöltä 345 000 euron avustuksen Loppulan hankintaan ja kunnostukseen, minkä lisäksi Oulun Energia myönsi yhdistykselle 50 000 euron ympäristöbonuksen rakennuksen lämmöntuotantoratkaisun vaihtamiseksi öljystä maalämpöön.

Sanginjoentien varressa sijaitseva hirsirunkoinen talo on rakennettu vuonna 1953. Huonokuntoisen ja sisäilmaongelmaisen talon remontin alkuperäinen kustannusarvio on ylittynyt huomattavasti muun muassa ilmastointia koskevien viranomaismääräysten ja yleisten rakentamiskustannusten nousun takia.

Koneen säätiö myönsi huhtikuussa yhdistykselle 110 000 euron lisäavustuksen remontin loppuunsaattamiseksi, ja myös tiistaina 2. toukokuuta kokoontunut Oulun kaupunginhallitus myönsi Loppulan ystäville 40 000 euron rahoituksen remonttikuluja varten.

Ei ikuisuusprojektia

Yhdistys oli hakenut kaupungilta 90 000 euron avustusta, joten remonttikustannuksista puuttuu vielä noin 50 000 euroa. Loppulan ystävien puheenjohtaja Annamari Markkola vakuuttaa kuitenkin, että remontti saadaan tehtyä loppuun ja Loppulan avajaisia vietetään suunnitellusti Suomen luonnon päivänä lauantaina 26. elokuuta.

”Tästä ei tule sellaista ikuisesti keskeneräistä projektia”, Markkola sanoo nauraen viitateen muutamiin muihin oululaisiin hankkeisiin.

”Joudumme ehkä hiukan jotain jättämään pois alkuperäisistä suunnitelmista, mutta joka tapauksessa avaamme elokuussa.”

”Pienkeräyksemme jatkuu edelleen, ja sitä kautta on saatu puolet tavoitellusta 10 000 euron summasta. Jonkun verran virittelemme taas myös sponsoriyhteistyötä. Joudumme ehkä hiukan jotain jättämään pois alkuperäisistä suunnitelmista, mutta joka tapauksessa avaame elokuussa”, Markkola kertoo. Hän arvioi, että esimerkiksi joitakin sisätöitä tai pihan väyliä saatetaan tehdä vielä avajaisten jälkeenkin.

Markkola kiittelee kaupungin lisärahoitusta ”hyväksi kädenojennukseksi”, vaikka yhdistys ei saanut koko hakemaansa summaa. Hän sanoo myös yhteistyön remontin aikana niin suunnittelu- ja urakointifirmojen kuin kaupungin rakennusvalvonnan kanssa sujuneen hyvin, samoin kiitosta saa BusinessOulun tarjoama sparraus. Loppulan tulevaksi yrittäjäksi on valittu Naturest Oy.

Markkolan mukaan myös tavalliset kaupunkilaisetkin ovat suhtautuneet Loppulan remontointiin hyvin myönteisesti – yksittäisiä nettikirjoittelijoita lukuunottamatta.

Oulun kaupunginhallituksen päätöksessä todetaan, että Loppulan talon avaaminen yleisölle elokuussa 2023 on myös Oulun kaupungin ja Metsähallituksen tavoitteiden mukaista. Talosta tulee alueen retkeilijöiden tärkein lähtöpaikka ja tukikohta, joka mahdollistaa myös luontomatkailun kasvua alueella.

Loppulaan on suunniteltu muun muassa useita Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 tapahtumia.