Ryhmäpuheenvuorot Oulun kaupungin talousarviokäsittelyssä, osa 3: Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Huotari

Jukka Huotari on Oulun kaupunginvaltuuston perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Kaupunki

Julkaistu:

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Mun Oulu julkaisee kaikkien valtuustoryhmien ryhmäpuheenvuorot kaupunginvaltuuston talousarviokäsittelystä. Valtuusto jatkaa vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2025–26 taloussuunnitelman käsittelyä 11. joulukuuta. Valtuustoryhmien suuruusjärjestyksessä etenevässä sarjassa on vuorossa perussuomalaiset, jonka puheenvuoron piti ryhmän puheenjohtaja Jukka Huotari.

”Ennen koronaa Oulun kaupungin talous alkoi näyttää säännöllisesti miinusmerkkistä. Sadan miljoonan vuosittainen velkatarve koputteli jo ovella.

Koronavuodet olivat varsin poikkeuksellisia.

Vaikka kaupungin talous on ollut koronavuosina ylijäämäinen, se ei johdu hyvästä talouden hoidosta, vaan valtion jättimäisistä koronatuista, verotulojen noususta ja sotekiinteistöjen myynneistä.

Nyt taloudessa palataankin takaisin ns. normaaliin. Tulevat vuodet ovat taas mollivoittoisia, alijäämää on tiedossa. Vuoden 2022 reilu ylijäämä kääntyy 2023 alijäämäiseksi ja 2024 ennuste onkin jo 30 miljoonaa pakkasella. Siitä seuraavina vuosina miinus hieman tasoittuu, mutta nämä talouden ennustekäppyrät perustuvat siihen, että verotulot jatkavat kasvuaan.

Ennusteet perustuvat siis siihen, että verotulot jatkavat jatkuvasti nousuaan.

 

No miltä talous yleisesti näyttää?

Suomi on käytännössä taantumassa, huonolla tuurilla saatetaan kolkutella jopa laman ovia. Viennin näkymät ovat heikentyneet merkittävästi, rakennusala sakkaa, monen toimialan näkymät huononevat, konkurssit lisääntyvät ja työttömyys nousee.

Vaikuttaako siltä, että verotulot olisivat koko ajan nousemassa?

Viime aikoina olemme kuulleet lähinnä vain huonoja uutisia. Valtionosuudet ovat vähenemässä ja hallituskin joutunee aloittamaan ensi vuonna lisää sopeuttamistoimia.

Vaikka kaupunki on ennustanut muutaman vuoden päähän ns. valoa tunnelin päässä, talousasioissa on parempi olla kuitenkin realisti ja rehellinen kuin liian optimistinen.

 

Oulu investoi seuraavina kolmena vuotena todella voimakkaasti, johon tarvitaan lainarahaa. Investoinnit nostavat kaupungin lainakantaa nykyisestä noin 600 miljoonasta reiluun 950 miljoonaan. Asukasta kohti nykyinen laina näyttää noin 2800 euroa, kun kolmen vuoden päästä se on noin 4400 euroa.

Investoida täytyy, ja perussuomalaiset suhtatautuvatkin myönteisesti investointeihin ja elinvoimahankkeisiin, mutta verovaroilla touhutessa täytyy muistaa vastuullisuus. Verotulojen kasvu ei ole mikään automaatio, velkataakka tuplaantuu lyhyellä aikavälillä ja korkomenot ovat menneet kohti koillista.

Tulevaisuudessa meidän täytyy miettiä mihin meillä on varaa, kuinka paljon tarvitsemme esimerkiksi baanoja tai kivoja siltoja sinne tänne. Investoinnit ovat tärkeitä, mutta meidän täytyy uudistaa ajatteluamme, millä tavalla hankkeita toteutetaan ja minkälaisiin ratkaisuihin niissä meillä on varaa. Kaupungin omaa koneistoakin tulee hyödyntää entistä enemmän, esimerkiksi Kiertokaarta.

Suorittavien käsien tarve on kasvanut, kun taas hallinnollisen työn tarve ei juurikaan kasva. Me perussuomalaiset haluamme, että Oulu pystyy ylläpitämään tulevaisuudessakin tärkeät peruspalvelut, ja sen vuoksi onkin tärkeää, että koneiston koko on oikea ja tulojen ja menojen suhde on balanssissa.

Siksi olemme esittäneet talousarvioon talouden tasapainottamistoimia ja esitämmekin tänään niitä lisää.

Investoida täytyy, ja perussuomalaiset suhtatautuvatkin myönteisesti investointeihin ja elinvoimahankkeisiin, mutta verovaroilla touhutessa täytyy muistaa vastuullisuus. Verotulojen kasvu ei ole mikään automaatio, velkataakka tuplaantuu lyhyellä aikavälillä ja korkomenot ovat menneet kohti koillista. 
Jukka Huotari (ps.)

Vuosien varrella Suomeen on tullut uusia ilmiöitä, jotka ovat heikentäneet turvallisuutta maassamme merkittävästi. Perussuomalaisten varoittelu näistä ilmiöistä on mennyt yleensä kuuroille korville ja saanut lähinnä naureskelua ja väheksyntää osakseen.

Viimeisin nouseva ilmiö on ollut nuorisorikollisuus ja jengiytyminen.

Perusuomalaiset yrittivät tähän puuttua jo aiemmin ja saada juuri päivitettyyn hyvinvointisuunnitelmaan merkittävämpää kirjausta nuorisorikollisuuteen ja jengiytymiseen liittyen, mutta se äänestettiin muiden toimesta nurin. Huolimatta siitä, että vallassa on tällä hetkellä toimiva hallitus, joka aikoo puuttua näihin ongelmiin, Oulun täytyy myös itse vahvistaa tätä osa-aluetta.

Siksi perussuomalaiset tekivätkin talousarvioaloitteen resurssien lisäämisestä nuorisorikollisuuden ja jengiytymisen ennaltaehkäisyyn liittyen.

Syksyn aikana mediassa oli paljon ilmiöön liittyvää uutisointia, ja ilmeisesti tämän siivittämänä saimmekin tukea muilta ryhmiltä, ja nyt aloite on kirjattu ensi vuoden talousarvioon. Kiitos siitä.

On tärkeää, että reagoimme nyt hyvissä ajoin ja teemme entistä tehokkaammin ja enemmän ennalta ehkäisevää toimintaa kasvavien ongelmien suhteen. Siinä vaiheessa, kun joku menettää henkensä, on jo liian myöhäistä.

 

Yrittäjyyden tukeminen kaupungin taholta on mahdollistamista. Mahdollistamista voidaan tehdä byrokratiaa helpottamalla ja luomalla parempia toimintamalleja asioiden hoitamiseen. Kaupungin tulisi aina pyrkiä etsimään keinot mahdollistaa asioita, sen sijaan, että etsitään lakipykälistä ne estävät tekijät.

Yrittäjyyden tukeminen on myös liikenteen ja saavutettavuuden mahdollistamista.

Oulussa suurinta liikkumismuotoa edustaa autoilu.  Valitettavasti suunnitelmat ja strategiat heikentävät systemaattisesti autoilua ja muita liikkumismuotoja nostetaan jatkuvasti autoilun yläpuolelle.

Suunnitelmat ja strategiat pitää muuttaa sellaisiksi, että ne palvelevat oululaisia ja oululaisten tarpeita. Perusuomalaiset pitävät huolen, että Oulussa autoilu pysyy tärkeänä liikkumismuotona ja se huomioidaan suunnitelmissa tasa-vertaisesti.

Talous on kaiken perusta, ilman toimivaa taloutta ei ole mitään. Hoidetaan yhteistä taloutta kuin omaamme, niin turvaamme yhteisen hyvinvoinnin ja palvelut ympärillämme. Kiitos.”