Rohkeasti kohti työkokeilua – hyviä kokemuksia rekrytoinnin molemmin puolin

Palvelupäällikkö Salla Sallmén kertoo, että Alko on edistänyt monimuotoista rekrytointia jo pitkään. Heillä on hyviä kokemuksia työkokeilusta. Kuva: Annakaisa Vääräniemi

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Annakaisa Vääräniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Työkokeilu on tarkoitettu esimerkiksi nuorille, jotka vielä etsivät omaa alaansa tai työnhakijoille, jotka ovat olleet pitkään poissa työmarkkinoilta. Kokeilun tarkoituksena on tukea työnhakijaa ja auttaa häntä saamaan töitä. Neuvoja saa vaikka Oulun BusinessAsemalta.

Työkokeilu on aina kutkuttava uusi tilanne niin työnantajalle kuin työntekijälle. Tuulia, 22, kuuli mahdollisesta työkokeilupaikasta ensimmäisenä tutultaan.

”Aluksi epäröin, kun sain tiedon työkokeilupaikasta Alkossa. En tiennyt, mitä se tarkoittaa. Mutta onneksi sain paikan, sillä olen todella tykännyt työskennellä täällä”, Tuulia kertoo nyt.

Työkokeilu on tarkoitettu esimerkiksi nuorille, jotka vielä etsivät omaa alaansa tai työnhakijoille, jotka ovat olleet pitkään poissa työmarkkinoilta. Kokeilun tarkoituksena on tukea työnhakijaa ja auttaa häntä saamaan töitä.

Työkokeilunsa Tuulia aloitti kesän 2023 kynnyksellä kauppakortteli Pekurin Alkossa Oulussa. Kolmen kuukauden päästä elokuussa hänen sopimuksensa muuttui työsuhteiseksi ja hänet palkattiin Alkon työyhteisöön.

alkon myyjä

”Se ei ollut meillekään ihan tyypillinen työhaastattelu”, sanoo palvelupäällikkö Salla Sallmén.

Hyvää palautetta rekrytoinneista

Palvelupäällikkö Salla Sallmén kertoo, että Alko on edistänyt monimuotoista rekrytointia jo pitkään. Silti Tuulian työkokeilu ja siitä poikinut työsuhde palveluavustajana on historiallinen teko Alkossa.

Aiemmin tänä vuonna Alko palkkasi palveluavustajia työkokeilun kautta ensin pääkaupunkiseudulla.

”Saimme hyvää palautetta ja kokemusta niistä rekrytoinneista, ja pääsimme tekemään kaksi työkokeilusopimusta Oulussakin.”

Työhaastatteluun Tuulia tuli BusinessOulun työhönvalmentajansa kanssa. Hän oli viimeksi tehnyt tarjoilijan töitä kolmisen vuotta sitten, eikä hänellä ollut aiempaa työkokemusta kaupan alalta. Haastattelu oli molemmin puolin jännittävä.

”Se ei ollut meillekään ihan tyypillinen työhaastattelu. Koska työtehtävät, kuten tuotteiden hyllyttäminen, vaativat meillä myös fyysisyyttä, kokeiltiin haastattelussa työtehtäviä myös ihan toiminnallisesti, jolloin työnkuvakin hahmottuu vielä konkreettisemmin”, Salla mainitsee.

Sallan mukaan heillä oli alusta saakka ajatus, että työkokeilun jälkeen henkilöt palkataan Alkoon. Työkokeilun aikana työntekijä näkee, mitä työ tulee olemaan ja onko se itseään kiinnostavaa.

Rohkeasti kohti työkokeilua

Ensimmäiset työkokeilupäivänsä Tuulia toimi Alkossa työhönvalmentajansa kanssa. Työhönvalmentaja oli mukana päivittäisissä työtehtävissä, kuten hyllyttämisessä. Työhön perehdytys ja kollegoiden sekä esihenkilön tuki oli alusta saakka selkeää ja hyvin hoidettu, Tuulia kertoo.

”Enemmänkin työtunteja voisin tehdä, mutta sitten se vaikuttaisi asumistukeeni”, Tuulia toteaa.

Nyt Tuulialla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Palveluavustajana Tuulian työaika on viisi tuntia päivässä, kolmena päivänä viikossa. Se on normaali työaika palveluavustajan tehtävissä Alkossa, sanoo Salla, joka työskentelee Pekurin ja Raksilan Alko-myymälöissä.

”Esihenkilöillä saattaa olla pelkoja, että työkokeilu vaatii enemmän, mutta se ei ole totta. Perehdytyksen jälkeen Tuulia on toiminut erittäin itsenäisesti. Toivonkin, että yhä useampi yritys arvostaisi työelämän monimuotoisuutta ja kokeilisi rohkeasti työkokeilua sekä näkisi sen mahdollisuutena eikä uhkana.”

Pääosin Tuulia tekee avustavia tehtäviä, ja vapauttaa näin myymälähenkilöstön aikaa asiakaspalveluun. Tuulia on kuitenkin oppinut tuntemaan muutamassa kuukaudessa myymälän hyvin ja toisinaan vastailee asiakkaiden kiperiinkin kysymyksiin.

”Millainen juoma sopii ruoan kanssa?”

”Mitä samppanjaa kannattaa ostaa lahjaksi?”

”Mistä löytyy se ja se tuote?”

”Muistan jo ulkoa tuotteiden sijainnit suurimmaksi osin, mutta välillä joudun kysymään apua työkaveriltani. He ovat onneksi kaikki todella ystävällisiä, ja työyhteisössämme riittää huumoriakin”, Tuulia sanoo.

Lue lisää BusinessOulun maksuttomista työllisyyspalveluista tästä linkistä.

BusinessAsema, Hallituskatu 36, 90100 Oulu, ma–pe klo 8–16, info@businessasema.com