Raksila muuttuu, mutta Puu-Raksila pysyy – asukasyhdistys juhlii koko vuoden 100-vuotiasta Raksilan asemakaavaa

Raksilan asukasyhdistyksen toimijat (vas. ylhäältä) Harri Mäntymaa, Jari-Pekka Aarrekivi, Ritva Ilonen, Hannele Dufva, Hanna Kopsala ja Heikki Pudas näkevät viime kesänä valmistuneen suojelukaavan hyödyllisenä Raksilan alueelle. Kuvat: Merja Haukipuro

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Merja Haukipuro

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Raksilan asemakaava täyttää 100 vuotta tänä vuonna, minkä kunniaksi Raksilan asukasyhdistys juhlii useammankin kerran vuoden aikana. Juhlavuoden avajaistapahtumaa vietettiin uudella Raksilan lukiolla Teuvo Pakkalan kadulla viikonloppuna.

Raksilassa asuu nykyisin noin 2 000 asukasta. Asukasyhdistyksen toiminnassa on aktiivisesti mukana kymmenkunta asukasta.

Tuoreelle raksilalaiselle Harri Mäntymaalle asukasyhdistyksen toiminta näyttäytyy toimivana, aktiivisena, innostavana ja mielekkäänä. Mäntymaa on asunut vuoden verran Raksilassa.

”Asukasyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Pudas pyysi toimintaan mukaan, ja lähdin mielelläni”, Mäntymaa kertoo ja toteaa saaneensa samalla uuden aktiivisen harrastuksen.

Pienestä ydinryhmästä huolimatta yhdistyksen toiminta on vireää. Raksilan asukasyhdistys toivoo kuitenkin lisää asukkaita mukaan yksittäisten tapahtumien järjestämiseen tai jo valmiiseen toimintaan.

”Näidenkin avajaisjuhlien järjestelyihin avuksi tuli vielä edellisenä päivänä useampia vapaaehtoisia, ja juhlien jälkeen loppusiivous tapahtui nopeasti, kun osa juhlavieraana olleista asukkaista jäi auttamaan purkutöissä”, Raksilan asukasyhdistyksen sihteeri Hanna Kopsala kertoo.

Mies puhuu juhlasalissa yleisölle.

Raksila 100 -juhlavuoden avajaistapahtumaa vietettiin lauantaina uudella Raksilan lukiolla. Puhetta pitää kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Husso.

Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Husso toi Raksila 100 vuotta -juhlavuoden avajaistapahtumassa kaupungin tervehdyksessä esille raksilalaisten aktiivisuuden ja piti tulevaisuudessa ympäristöön rakennettavia investointeja positiivisena kehityskulkuna.

100-vuotisjuhlan tapahtumassa puhujana oli myös ministeri Liisa Jaakonsaari, joka kiitteli raksilaisia yhteisöllisestä ja vireästä toiminnasta. Raksilalainen Jaakonsaari muisteli puheessaan, kuinka Raksilassa toimi hänen lapsuudessaan kaksi kirjakauppaa ja useampikin myymälä. Hevosiakin näkyi kadulla tuohon aikaan.

Lisäksi arkkitehti Riitta Kosonen teki tapahtumassa katsauksen Raksilan historiasta.

Nainen ja mies kurkistavat ikkunakehyksen takaa.

Ministeri Liisa Jaakonsaari on asunut jo lapsuudessaan Raksilassa. Kaupungin tervehdyksen juhlaan toi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Husso.

Juhlavuoden tapahtumien järjestäminen on pienelle asukasyhdistykselle suuri ponnistus, mutta samalla mielekäs tapa toimia ja aktivoida asukkaita toimintaan. Juhlavuoden tapahtumia ja yhteistyötä asukasyhdistys tekee mielellään myös alueen koulujen, urheiluseurojen, yhdistysten ja yritysten kanssa. Raksila kun on paljon muutakin kuin 100-vuotias asuinalue keskustan kupeessa.

”Tähän mennessä yhteistyötä on tehty juhlavuoteen liittyen esimerkiksi Teuvo Pakkalan koulun ja Raksilan lukion kanssa”, Kopsala kertoo ja jatkaa juhlia olevan pitkin vuotta.

Raksilan 100 vuotta -päivällinen puistossa on tulossa 17. elokuuta. Lisäksi juhlavuoden tapahtumia on muun muassa Oulun Päivien aikaan 6.–8. syyskuuta. Loppuvuodesta ilmestyy Raksilan asukasyhdistyksen ja aktiivisten toimijoiden yhdessä toteuttama juhlavuoden lehti.

Raksila uuden edessä

Asukasyhdistys edisti aktiivisesti Puu-Raksilan suojelukaavaa, joka astui voimaan kesällä 2023.

”Puu-Raksilan suojelukaavatyön yhteydessä huomasimme muutamia vuosia sitten, että Raksilan ensimmäisestä virallisesta asemakaavan vahvistamisesta tulee kuluneeksi tänä vuonna 100 vuotta. Asutusta toki Raksilassa on ollut jo tätä ennen”, Kopsala kertoo. Siitä lähti ajatus juhlavuoden järjestämisestä.

Raksila tulee kehittymään laajasti tulevina vuosina. Alueelle on suunnitteilla muun muassa uusi asemakeskus, kauppakeskus marketien tilalle, monitoimiareena ja vesiliikuntakeskus. Vaikka Raksilan ympärillä tapahtuu aktiivitoimijoiden mukaan positiivista kehitystä paljon, suojelukaava tuo kuitenkin huojennusta raksilalaisille. Se takaa Puu-Raksilan säilymisen idyllisenä ja vehreänä kylänä keskellä kaupunkia.

Raksila on alun perin ollut rautatietyöläisten asuinaluetta, ja vanhimmat Puu-Raksilan talot ovat 1920-luvun lopulta. Alueen rakentaminen ajoittui pääosin 1930–1940-luvuille. Viimeiset Puu-Raksilan rakennukset rakennettiin 1950-luvulla. Keskeistä Puistikkokatua hallitsee kadun pääsommitelmana vuonna 1950 valmistunut Teuvo Pakkalan koulu.

Raksilan asukasyhdistys on saanut tukea toimintaan Oulun kaupungin yhteisötoiminnalta, joka osaltaan mahdollistaa tapahtumien järjestämistä kaupunkilaisille.