Puutarhoilla tohinaa ympäri vuoden – kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen huolehtii, että rattaat pyörivät myös talvella

”Hupisaarten kasvihuone toimii läpi vuoden viherparatiisina, jossa on kukassa tällä hetkellä ihmeköynnös”, mainitsee Heikki Pulkkinen. Kuva: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Niina Jortikka

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Heikki Pulkkinen pohtii talven lähteneen käyntiin normaalisti. Syksyllä on tehty ympäristörakentamista ja viherkunnostuksia talven tuloon saakka. Lumien ja pakkasten tultua on ulkoliikunnassa alettu tehdä jääkenttiä ja hiihtolatuja.

Viheralueiden kunnossapidossa tehdään talvella esimerkiksi omaisuusrekisteriin päivityksiä, maastossa puhtaanapitotöitä ja lumitöitä, metsien harvennuksia ja puiden kaatoja. Viheraluesuunnittelussa suunnitellaan ensi kesän rakennus- ja kunnostamiskohteita ja lisäksi suunnittelussa on jo tulevienkin vuosien kohteita.

”Tänä talvena meillä on myös isompi talviaikainen rakennuskohde eli Kaijonlahden kuntoreittien rakentaminen. Puuverstaalla rakennetaan ja kunnostetaan talven aikana puistokalusteita, pääasiassa penkkejä. Ensi kesäksi rakennetaan 116 uutta puistonpenkkiä”, Pulkkinen mainitsee.

Puistonpenkkien puuosia valmistuu Infran verstaalla. Kuva: Ouka

Ulkoliikuntapaikkojen kunnossapidon kannalta olisi hyvä olla lunta niin paljon, että latujen teko ja kunnossapito onnistuu hyvin. Pakkasia kaivattaisiin myös, että luistelukenttien jäädytys on mahdollista ja luistelukausi olisi mahdollisimman pitkä. Riittävä lumikerros toimii myös kasvillisuuden suojana.

”Vanhan ajan kunnon lumiset talvet olisivat parhaita”, kiteyttää kaupunginpuutarhuri. Työtä on tasaisesti ympäri vuoden. Pulkkisen työ on samantyyppistä riippumatta vuodenajasta eli hallinnollista ja asiantuntijatyötä.

”Pitää varmistaa, että kaikki rattaat pyörivät kentällä”, hän summaa.

Kaijonlahden kuntoreittejä on rakennettu raikkaassa pakkassäässä. Kuva: Ouka

Ympärivuotista työtä

Infra-liikelaitos on kaupungin liikelaitos, joka tuottaa palveluja kaupungin eri hallintokunnille.

Ympäristöpalvelut-yksikössä tehdään ympäristösuunnittelua, viherrakentamista ja viheralueiden sekä ulkoliikuntapaikkojen kunnossapitoa.

”Lisäksi meillä on taimisto, joka tuottaa puiden taimia kaupungin omiin istutuksiin”, Pulkkinen toteaa.

”Yksikkömme tehtäväkenttä on varsin laaja ja osaajia noin sadan vakituisen työntekijämme porukasta löytyy hyvin monenlaiseen eri työhön.”

Kesällä 2022 rakennettavien kohteiden, esimerkiksi leikkipuistojen ja viheralueiden kunnostuskohteiden suunnittelu on aloitettu jo vuoden 2021 kesällä ja suunnitelmat valmistuvat viimeistään vuodenvaihteen jälkeen. Keväällä 2022 osa rakennettavista kohteista kilpailutetaan ja omana työnä rakennettaviin kohteisiin kilpailutetaan ja hankitaan materiaalit.

Kunnossapidossa valmistellaan alueurakan tai joinakin vuosina useammankin kilpailutus talven aikana. Tällä hetkellä valmistelussa kilpailutukseen on Haapalehto-Korvensuora-Ylikiiminki -alueurakka. Urakka alkaa lokakuun alussa. Kilpailutuksia tehdään paljon vuosittain sekä urakoista, että materiaaleista.

”Osa töistä siis tehdään itse, mutta enenevässä määrin töitä kilpailutetaan ja palveluita hankitaan yrityksiltä”, Pulkkinen kiteyttää.

Talvella suunnitellaan leikkipuistoja. Kuva: Ouka

Puistojen rakentamisen osalta tänä vuonna valmistuu Åströmin puiston kunnostus alkukesästä, leikkipuistoja saneerataan eri puolilla kaupunkia ja syksyllä aloitetaan keskustassa Vaaranpuiston kunnostaminen. Lisäksi tehdään pienempiä viheraluekunnostuksia ympäri kaupunkia.

Kesäkukat ovat kaupunkikuvassa tärkeä elementti kesäisin. Kukkaistutukset suunnitellaan syksyllä ja seuraavan kesän kasvit kilpailutetaan syksyn aikana. Kesäkukkaistutukset tulevat perinteisille paikoille ja kasvien määrät ovat aiempien vuosien luokkaa. Kukat loistavat tulevana kesänä pääasiassa oranssin, pinkin, valkoisen ja violetin eri sävyissä.

”Kesässä on parasta kasvillisuuden kasvu ja erityisesti se, miten luonto herää keväällä talven jäljiltä. Mukavaa seurata miten vuosien saatossa puistot ja maisema muuttuvat, kun istutettu kasvillisuus kasvaa pikkuhiljaa täyteen kokoonsa”, miettii Pulkkinen.

Keskiössä luonnonmukaisuus ja yhteisöllisyys

Tulevien vuosien trendi tulee olemaan luonnonmukaisuus.  Viheralueita rakennetaan ja osa olemassa olevista nurmikoista voidaan muuttaa niittymäisiksi alueiksi. Puistoihin istutetaan vuosittain erikoisempiakin kasveja eli puita ja pensaita, joiden kestävyyttä testataan Oulun oloissa.

Viljelylaatikkoteemaa jatketaan samoissa paikoissa ja samoilla määrillä kuin aiemminkin.

”Vuosi 2021 oli ensimmäinen kerta, kun 100 laatikon varaus täyttyi nopeasti”, toteaa Pulkkinen. ”Vieraslajien torjunta on ollut viime vuosina tapetilla ja sen tiimoilta järjestettiin viime kesänäkin talkoita. Tulevana kesänä on tarkoitus talkoilla myös.”

Pitkän linjan luontomies

Pulkkinen on valmistunut suunnitteluhortonomiksi Lepaan puutarhaopistosta vuonna 1993 ja aloittanut Oulun kaupunginpuutarhurin virassa marraskuussa 2011.

”Valmistumisen jälkeen olen ollut koko ajan alan töissä. Muutaman vuoden päästä voisi viettää 30-vuotisia taiteilijajuhlia”, Pulkkinen sanoo hymyillen.

Pulkkinen on kotoisin Kuhmosta ja harrastaa vapaa-ajallaan kalastusta ja metsästystä.  Tietokoneen ääressä istumiselle antaa hyvin vastapainoa luonto, metsät ja vesistöt.

”Kaikissa vuodenajoissa on jotain hyvää, vaihtelu on mukavaa. Mikäs sen mukavampaa, kuin istua nuotiopannukahvilla huurteisena syysaamuna metsässä.”

Oulun Infran hankkeita vuoden 2022 aikana

  • Kaijonlahden ulkoilureittien rakentaminen
  • Vaahterakujan ja Santaniemen uusien leikkipaikkojen rakentaminen Oulunsaloon
  • Puistokalusteiden uusiminen (penkit, istutusastiat, grillit)
  • Lumilinnanpuiston leikkipaikan peruskorjaus Korvensuoralla
  • Uumajan leikkipaikan peruskorjaus Karjasillalla
  • Kainuunpuiston leikkipaikan peruskorjaus Kaukovainiolla
  • Salotorpan koira-aitauksen peruskorjaus Kaakkurissa
  • Meritoppilan keskusleikkipuiston peruskorjaus Koskelassa
  • Åströminpuiston peruskorjaus jatkuu alkukesällä
  • Vaaranpuiston peruskorjaus käynnistyy syksyllä

Lisäksi työn alla on lukuisa määrä pieniä kunnostuksia viheralueille ja leikkipuistoihin ympäri kaupunkia.

 

Lue myös