Puolivälinkankaan vesitorni on taas kunnostettu – työmaalla ei ollut korkeanpaikankammoisia
Torni on merkittävä osa kaupungin toimivaa infrastruktuuria, se avataan yleisölle muun muassa Oulun Päivien ajaksi. Kuvat: Lea Ansamaa
Ihan jokaisella rakennustyömaalla ei tehdä töitä kymmenien metrien korkeudessa, mutta tämän kesän ja syksyn saneeraustyömaalla Puolivälinkankaan vesitornilla korkeus oli jokapäiväistä.
Haasteellinen saneerauskohde oli Consti Korjausrakentaminen Oy:n työnjohtaja Pauli Riikolalle mieleinen työtehtävä.
”Otin mielelläni tämän kohteen työnjohdon itselleni, vaikka työn mestarit itse työtä valvoivatkin. Tämä oli kaikille mieluisa työ – harvoin koko kesää saa viettää tällaisella työmaalla”, hän kertoo.
Työolosuhteet olivat mielenkiintoiset, mutta eivät sopineet kaikille.
”Kyllä me jo rekrytointivaiheessa kysyimme, onko työntekijällä korkeanpaikankammoa. Kenelläkään ei ollut”, hän naurahtaa.
Toki myös tuuli ja sade toivat haasteita tekemiseen, ja turvallisuusasioista oltiin erityisen tarkkoja.
”Esimerkiksi isot rakennustelineet eivät voineet nojata torniin, kuten ne yleensä tukeutuvat rakennukseen. Niistä piti tehdä omilla jaloillaan seisovia. Myöskään sääsuojia ei katolle voitu tehdä.”
Vesitornin vesikatto uusittiin
1960-luvulla rakennettu Puolivälinkankaan vesitorni on edelleen hyvässä kunnossa, mutta aika ajoin sitä tulee toki saneerata. Tällä kertaa Pauli työntekijöineen korjasi vesikattoa ja betonirakenteita.
Nyt korjattiin tornin katon vesieristeet sekä katolla olevat kulkusillat.
”Lisäksi kunnostimme katolle vievät portaat sekä tornin kaikki betonipilarit. Niissä kaikissa oli tullut käyttöikä vastaan, ja ne olivat paikoin jo huonossa kunnossa. Mutta nyt ne on kaikki korjattu kuntoon.”
Yleisökäyntejä tulossa vain rajoitetusti
Puolivälinkankaan vesitorni on monille oululaisille tärkeä ja tunteitakin herättävä maamerkki, ja Oulun Vedeltä kysytään usein, voisiko tornissa vierailla.
”Vesitorni on tärkeä omassa työssään eli vedenjakelussa ylävesisäiliönä ja siten vedenpaineen sääntelyssä. Tavoitteemme on avata vesitorni yleisölle taas ensi vuoden Oulu päivillä kahden päivän ajan”, kertoo Oulun Veden verkostopäällikkö Tero Kilpeläinen.
Torni on merkittävä osa kaupungin toimivaa infrastruktuuria, joten jatkuvaa aukioloa sinne ei voida järjestää.
”Turvallisuus, hyvä vedenlaatu sekä toimintavarmuus ovat aina tärkeintä”, Kilpeläinen lisää.
Puolivälinkankaan vesitorni
• Oulun suurin vesitorni
• vettä mahtuu sisään 6 000 kuutiota
• torni on rakennettu vuonna 1969
• Pohjantien varressa kohoava vesitorni on oululaisille tuttu maamerkki.