Puhelinsovelluksen avulla voi löytää vauvalenkkeilyseuraa tai varamummon

Commu-sovelluksella on jo yli 40000 käyttäjää, ja sen suosio on kasvamassa myös Oulun kaupungin alueella. Kuvat: Commu

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti Ahti Tapani Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Commu on vastikkeettomaan auttamiseen tarkoitettu sovellus, jota voivat hyödyntää yksityishenkilöt, yritykset sekä yhdistykset. Sovelluksen avulla on mahdollista tarjota muille omia palveluksia tai vastaavasti pyytää itselleen apua. Sovellus ilmestyi vuoden 2022 alussa, ja sen suosio on alkanut hiljalleen kasvaa Oulun seudullakin.

Commun idean taustalla on alun perin kolmihenkinen startup-yritystiimi, jonka jäseniä ovat 28-vuotiaat Sami Ekmark, Karoliina Kauhanen ja Ronnie Nygren.

”Ollaan tiimi nuoria yrittäjiä. Oikeastaan ajatus Commusta lähti omista kokemuksista siitä, että kun muuttaa uudelle paikkakunnalle, on tosi vaikeaa tutustua lähialueen ihmisiin, kun se ovikello tai koputtaminen ei tunnu vain luontevalle”, kertoo Kauhanen Commun syntytaustoista.

Commun nuoret yrittäjät haluavat edistää yhteisöllisyyttä. Kuvassa perustajat Sami Ekmark, Karoliina Kauhanen ja Ronnie Nygren.

Helppokäyttöinen digitaalinen ovikello

Kolmikko päätti yhdistää erilaiset taitonsa ja kokemuksensa kuten koodaamisen sekä mielenterveystyön. Siitä kehittyi eräänlainen digitaalinen ovikello. Kyseessä on siis puhelimeen ladattava ilmainen sovellus, joka kanavoi yhteisöllistä auttamista talkoohengessä.

”Sähköpostilla luodaan maksuton tili, ja kaikki viestinpito hoituu Commun kautta, joten ei tarvitse omaa numeroa tai facebook-profiilia jakaa tuntemattoman kanssa. Sinne siis luodaan ilmoituksia, joissa tarjoudutaan auttamaan tai pyydetään apua. Sitten se yhdistää siinä omalla lähialueella ihmisiin, jotka voisivat auttaa tai tarvita apua”, selvittää Kauhanen.

Tärkein ominaisuus Commu-sovelluksessa on chatti, jonka välityksellä ihmisten viestienvaihto ja keskustelu tapahtuvat.

Tarjonnassa monia auttamismahdollisuuksia

Luodut ilmoitukset näkyvät sovelluksessa kartta- ja listanäkymänä. Lisäksi Commu ehdottaa käyttäjälle kiinnostavista avunannon mahdollisuuksista, mikäli on asettanut niitä itselleen. Auttamispalveluiden kirjossa on monenlaista tarjontaa.

”Tällä hetkellä eniten korostuu vertaistuki-juttuseura ja ruoka-apu, samoin ukrainalaisten auttaminen ja tällaiset vuodenaikoihin sidonnaiset asiat, vaikka jos on mennyt jalka poikki, niin lumenluontia ja koiran ulkoilutusta. Lemmikkien hoito on tosi suosittua.”

”Mikä meitä vähän ehkä yllättänyt on se, että ikäihmiset ovat ottaneet Commun käyttöönsä. Esimerkiksi jos oma suku asuu kaukana, niin voi tarjoutua varamummoksi tai varapapaksi”, havainnollistaa Kauhanen.

Kauhanen kertoo, että sovellukseen tehdään pientä teknistä viilaausta koko ajan. Muun muassa tekoälyä kehittämällä käyttäjät löytävät toisensa paremmin ja nopeammin. Olennaisin asia on kuitenkin turvallisuus, ja sovellukseen onkin tulossa aivan lähiaikoina pankkitunnistautuminen sen takaamiseksi.

Vauvalenkkeilyseuraa Commusta

Oululainen parturikampaaja Noora Pärssinen on kokeillut Commua. Hän on itse muun muassa tarjonnut apuansa ostamalla viikonlopuksi herkkupussukan vähävaraisempien ihmisten lapsille sekä tarjoamalla ilmaisen hiustenleikkuun lapsille omalla työpaikallaan.

”Itselleni olen etsinyt Commu-sovelluksen avulla vauvalenkkeilyseuraa, ja olen löytänytkin uusia äitikavereita sitä kautta”, kertoo Pärssinen.

”Hyvä fiilis tulee, että saa auttaa ja tavata uusia ihmisiä. Nykypäivänä kun ei juuri tule hiluja tarjottua edes kaupan jonossa.”

Pärssinen sanoo, että alkuinnostuksen jälkeen aktiivisuus on ehkä hieman hiipunut, vaikka uutta porukkaa on tullutkin hiljalleen jatkuvasti lisää.

”Mukavaa on se, että voi juuri aivan omalta lähialueelta katsella niitä ilmoituksia.”