Positiivisella anarkialla iloa ja väriä arkeen – neulo vaikka oma graffiti

Neulomisen suosio on kasvanut viime vuosina. Mahtaako tässä olla tulevan talven trendineule? Kuva: Maria Perätalo

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa on kerätty viime keväästä alkaen vinkkejä henkilöistä tai tahoista, jotka levittävät hyvää mieltä pienillä teoilla. Kaupunkilaisilta on kysytty myös, millä konkreettisilla konsteilla Oulua voitaisiin yhdessä muuttaa asteen verran mahtavammaksi.

Lisäksi kaupunki kumppaneineen on toteuttanut useita tempauksia, joilla on nostettu pinnan alla kuplinutta oululaista taitoa ja energiaa paremmin esille. Kokonaisuus kantaa nimeä Positiivinen anarkia, ja tavoitteena on nostaa arkisilta, ehkä jopa huomaamattomilta tuntuvia ilmiöitä ja asioita esille, ja nimenomaan hyvässä valossa.

BusinessOulun yhteyspäällikkö Hanna Mattila kertoo Positiivisen anarkian taustoista: Oulun brändiuudistusta tehtäessä nousi esiin ajatus, että olisiko tarpeen yrittää virittää positiivisempaa äänensävyä oululaiseen keskusteluilmapiiriin. Sitten valmistui T-Median toteuttama Vetovoima&Vaikutus-tutkimus. Se vahvisti, että lähtökohtia hienosäädölle voitiin pitää vähintään, sanottaisiinko, hedelmällisinä.

”Tutkimuksessa nousi esille, että oululaiset ovat samaan aikaan aivan äärettömän sitoutuneita kotikaupunkiinsa, mutta myös todella herkkiä antamaan kritiikkiä. Tulos hämmästytti tutkijaa suuresti, sillä samanlaista ilmiötä ei muiden kaupunkien kohdalta löytynyt”, sanoo Mattila.

Ristiriita käyttöön

Viestintä- ja markkinointitiimissä päätettiin, että tämä harvinaislaatuinen korrelaatio voitaisiin myös valjastaa tuottamaan hyvää energiaa ja positiivista fiilistä. Useat Positiivinen anarkia -kampanjan tempaukset ja ilmiannot ovatkin jo ilahduttaneet oululaisia, ja lisää on luvassa.

”Positiivinen sana on pistetty kiertämään esimerkiksi haukiputaalaisessa päiväkodissa ilahduttavasta Seikkulin salongista, jossa lapset pääsevät laitoshuoltaja Seija Säävälän leikkikampaamoon. Olemme myös tuoneet väriä kaupunkikuvaan lumigraffiteilla ja hoksauttaneet kaupunkilaisia nuoren taiteilijan Cecilia Aittolan pikkuruisesta Kologalleriasta Torikadulla”, kuvailee Mattila.

Hanna Mattila haluaa kannustaa oululaisia pohtimaan, mitä kaikkea positiivisella ajattelulla ja kommunikoinnilla voidaankaan saada aikaan. Tempauksia tullaan toteuttamaan ja ilmiantoja ilahduttavista ihmisistä ja ilmiöistä keräämään ainakin vuoden loppuun. Tavoitteena toki on, että positiivinen vire lämmittää meitä pidempään.

Se tapahtuu ainakin heille, jotka tarttuvat Maria Perätalon ilmiantoon tunnettua oululaisilmiötä esiin nostavasta ideastaan:

“Luin jostain, että legendaarinen Paska kaupunni -graffiti tulisi katoamaan Oulun kaupunkikuvasta. Se on ollut siinä niin kauan kuin muistan. Sain ajatuksen ikuistaa slogan neuleeseen. Ohje löytyy netistä ja sitä saa vapaasti jakaa, ja tietysti neuloa!”

Yksi toteutetuista tempauksista on oulu-suomi-englanti-sanakirja, jonka avulla saa kiinni oululaisen puheenparren erikoisuuksista. Sanakirja on murrettamme rakastavan muusikon ja somevaikuttajan Sanni Ingetin käsialaa. Sannin kanssa voit myös testata, että ossaakko nää oulua.

Positiivista anarkiaa on siis monenlaista. Tärkein kriteeri on, että syntyy hyvää fiilistä. Tee siis ilmianto ideasta, nappaa neuleohje tai lue lisää ja katso videoita aiemmista teoista osoitteessa oulu.com/positiivinen-anarkia.