Pohjois-Pohjanmaalta etsitään jälleen maakunnan parasta kylää 2023 – viime vuonna voiton vei Varjakka

Vuoden 2022 parhaaksi Pohjois-Pohjanmaan kyläksi valittiin Varjakan kylä. Kuva: Pasi Rytinki/arkisto

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Valinnan tekee Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n hallitus ja Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2023 julkistetaan Pohjois-Pohjanmaan maakunnallisilla kyläpäivillä syyskuussa Kalajoen Rautiossa.

Valittu voittajakylä saa rahapalkinnon toimintansa kehittämiseen sekä kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa. Voittaja on maakunnan edustaja Suomen Vuoden Kylä 2024 -kisassa. Vuonna 2022 Suomen valtakunnan parhaaksi kyläksi valittiin Rautio Kalajoelta ja Vuoden parhaaksi Pohjois-Pohjanmaan kyläksi valittiin Varjakan kylä.

Palkintoperustelujen mukaan Warjakkalaiset ry on ”määrätietoisesti, suunnitelmallisesti ja alueen historiallista kulttuuriperintöä kunnioittaen kehittänyt kylän toimintaa”. Varjakassa toiminta onkin aktiivista ja monipuolista, erilaisia kerhoja ja tapahtumia on jatkuvasti. Yhteistyö paikallisten yritysten ja yhdistysten kanssa on tiivistä. Tiedottamista ei ole unohdettu, ja lapset ja nuoret on otettu huomioon.

Suomen Vuoden Kylä -kilpailulla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä.

Vuoden Kylän valinnassa painotetaan muun muassa kylien kehittämisen suunnitelmallisuutta, pitkäjänteisyyttä, uutta luovaa toimintaa sekä tulevaisuuteen suuntautumista.  Suomen Vuoden Kylä -kilpailuun osallistui viime vuonna yhteensä 15 kylää. Suomen Vuoden Kylä on nimetty jo vuodesta 1985.

Näin osallistut kisaan

Ehdokkaaksi ilmoittaudutaan täyttämällä Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n sivustolta löytyvä osallistumislomake ja palauttamalla se Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:lle ohjeistuksen mukaisesti.

Lomaketta voi täydentää haluamillaan liitteillä. Ehdokkuudesta voi ilmoittaa mikä tahansa kylällä toimiva ja kyläläisiä edustava yhdistys tai organisaatio. Mukaan voivat siis osallistua myös kaupunginosat Puolivälinkankaalta Haukiputaaseen.

Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n hallituksen 2023 puheenjohtaja on kuusamolainen Heino Ervasti ja varapuheenjohtaja Anita Sievänen Pohjois-Iistä. Yhdistyksen uutena vastuualueena on aloittanut vastikään Oulun kaupungin alue ja sen kylät, jonka alueellinen yhteyshenkilö on Jukka Kärkkäinen.

Osallistumislomake liitteineen tulee palauttaa Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:lle viimeistään perjantaina 31.5.2023 klo 15.00 mennessä sähköpostitse osoitteeseen esa.aunola@ppkylat.fi.

Lisätietoa Paras kylä -kilpailusta löytyy Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n sivustolta. 

 

 

 

Lue myös