Pikisaaren Villatehtaan alueelle aletaan rakentaa Luovaa Kylää

Vanhan villatehtaan alue uudistuu maltillisesti tulevina vuosina. Kuva: Sanna Krook

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin omistama Potential Toimitilat Oy on ostanut Pikisaaren keskiosassa sijaitsevan Villatehtaan alueen kaikki seitsemän rakennusta ja maanvuokraoikeuden. Yhtiö aikoo vuokrata tiloja eri alojen toimijoille ja suunnittelee siitä ”ainutlaatuista miljöötä kulttuurin tekijöille ja siitä nauttiville”.

Mikäli tarvittavat luvat saadaan ajoissa, on Luova Kylä -nimellä kulkeva hanke tarkoitus saada valmiiksi ennen kulttuuripääkaupunkivuotta 2026.

”Meidän roolimme on toimia Pikisaaren Luovan kylän fyysisten puitteiden järjestäjänä. Potential toimii toimitilojen tarjoajana ja huolehtii siitä, että toimitilat ja ympäristö mahdollistavat ja edistävät Luovan kylän toteutumista”, toimitusjohtaja Sami Helander Potential Toimitilat Oy:stä kertoo.

Alueelta ei pureta muita rakennuksia kuin vuonna 1980 opetuskäyttöön valmistunut OSAOn entinen koulurakennus, joka poikkeaa tyyliltään muista alueen rakennuksista ja on poistettu käytöstä sisäilmaongelmien takia. Sen tilalle on tarkoitus rakentaa majatalotyyppinen pienehkö hotelli. Sen yrittäjänä toimii Sokeri-Jussin Kievari Oy, jolle Potential Toimitilat myy Suolamakasiinin, Keltaisen talon ja maa-alueen vuokraoikeuden.

Nykyinen koulurakennus on tarkoitus purkaa ensi syksynä. Hotellin rakentamisen aloittaminen vaatii vielä kaavamuutoksen.

Historiaa kunnioittaen

Kaikki muutos- ja korjaustyöt alueella tehdään Pohjois-Pohjanmaan museon valvonnassa.

”Alueen historiallisten rakennusten korjausten samoin kuin uudisrakentamisen suhteen yhtiön linja tulee olemaan erittäin harkitseva. Alueen ainutlaatuisen miljöön luonne säilytetään. Luontoa ja vihreyttä tullaan tuomaan entistä enemmän esille. Liiallista korjaamista tullaan välttämään”, Helander korostaa.

Potential Toimitilat Oy on entinen Haukiputaan kunnan kehitysyhtiö, joka on nykyisin osa Oulun kaupunkikonsernia. Sami Helander on aloittanut yhtiön toimitusjohtajana tammikuussa Aarno Rantapelkosen jäätyä eläkkeelle.