Perämerenkaaren liikenteen ja Nelostien merkitys Oululle ja Suomelle kasvaa

Liikenne Oulusta Kemiin Valtatie 4:lla tulee jatkossakin lisääntymään. Nyt sen Oulu-Kemi -välin peruskorjauskin on valmistunut. Kuva: Carita Forsman

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala kertoi Pohjoisen tulevaisuuskatsauksesta ja työnalla olevista Oulun seudun hallitusohjelmatavoitteista.

”Pohjoisen huoltovarmuus, turvallisuus ja saavutettavuus korostuvat maailmanpoliittisessa tilanteessa. Tavoitteina on vahvistaa pohjoista osaamista ja energian tuotantoa. Pohjoinen tuottaa hyvinvointia ja elinvoimaa paitsi Suomelle ja suomalaisille, myös laajemminkin”, sanoi Laajala.

Oulun kaupunkiseudun hankkeet tukevat Mal–sopimuksessa ja Liikenne 12 -suunnitelman investointiohjelmassa kansallista kasvua. Poikkimaantie on Väyläverkon investointiohjelmassa hankekorissa ja hallituksen budjettiesityksessä vuodelle 2023.

Ratasuunnittelu käynnissä

Myös Oulun asemakeskus ja ratapiha ovat investointiohjelmassa, näiden kustannusjako kaupungin ja valtion välillä tarkentuu vuoden 2022 aikana. Liminka-Oulu -kaksoisraiteen tarveselvityksestä on sovittu Mal-sopimuksessa ja ratasuunnittelu on käynnissä vuosina 2022-2024. Alueellisen junaliikenteen kehittämisselvitykset tehdään seitsemällä kaupunkiseudulla ja Oulun kaupunkiseutu on selvityksessä mukana.

”Toimintaympäristön muutoksessa tarvitaan tiiviimpää yhteistyötä ja kumppanuutta valtion ja kaupunkiseutujen kesken. Kaupungit ja kaupunkiseudut tulee ottaa tiiviimmin mukaan tuottamaan tietoa elinkeinoelämän ja työssäkäynnin tarpeista valtakunnallisen liikennejärjestelmän tilannekuvan päivittämiseen ja seuraavaan Liikenne 12 -suunnitelmaan”, todettiin seminaarissa.