Pekurin kirjasto avattiin asiakkaille – pääkirjaston peruskorjauksessa vuosi 2025 tavoitteena

Pekurin kirjasto avattiin asiakkaille maanantaina Pekurin talon toisessa kerroksessa, Stockmannin entisissä tiloissa. Kuva: Sanna Krook

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun pääkirjasto on ollut suljettuna peruskorjauksen vuoksi 11. syyskuuta alkaen, ja pääkirjasto on muuttanut remontin tieltä Pekurin taloon. Kirjasto on saanut käyttöönsä tilan Pekurin talon toisesta kerroksesta, Stockmannin entisistä tiloista.

Pekurin kirjasto avasi ovensa asiakkaille maanantaina kello 8. Kirjastopalvelupäällikkö Heidi Karhu kiitti kirjaston henkilökuntaa, joka on ollut pakkaamassa ja purkamassa tavaroita muuton aikana. Hän kiitti myös sitä, että kirjaston henkilökunta on otettu hyvin vastaan Pekurin korttelissa.

Avajaisohjelmassa oli musiikkiesityksiä. Nanna Louhela ja Amelia Kisner esiintyivät aamupäivällä, ja kello 17 lava oli varattu Kaisanlahti Sistersille. Avajaisissa järjestettiin myös arvonta, jossa oli mahdollista voittaa kirjastoaiheisia palkintoja.

Pekurin kirjaston avajaisissa oli ohjelmassa myös musiikkia. Nanna Louhela ja Amelia Kisner esiintyivät aamupäivällä. Kuva: Petri Isoniemi

Kiitosta kirjaston sijainnille

Kun Pekurin kirjasto avasi ovensa maanantaiaamuna, ensimmäiset asiakkaat odottivat jo pääsyä uuteen kirjastoon. Yksi avajaispäivän ensimmäisistä asiakkaista oli Venla Ylikuikka.

”Olen ollut tosi paljon pääkirjastolla lukemassa pääsykokeisiin. Ihana paikka. Kävin nyt kiertämässä täällä. Samanlaista tunnelmaa on saatu kuin pääkirjastolla, koska on lukupaikkoja. Ne ovat ikkunan äärellä, ja täällä voi katsella ulos samalla tyylillä kuin pääkirjastossa”, hän kertoo.

Ylikuikka pitää pääkirjaston toimintojen sijoittamista Pekurin kortteliin myönteisenä asiana myös siitä syystä, että paikka on Oulun ydinkeskustassa.

”On ihan hyvä, että tämä on ytimessä. Opiskelijoita päätyy tänne, kun ravintoloita on lähellä”, hän arvelee.

Pekurin kirjastossa ei ole lukusalia, mutta siellä on lukupaikkoja. Aino Sipola ja Venla Ylikuikka olivat lukemassa avajaispäivänä. Kuva: Sanna Krook

Muutto suuri ponnistus

Pekurin kirjaston tila luovutettiin pääkirjastolle 1. elokuuta, minkä jälkeen muutto kesti puolitoista kuukautta. Heidi Karhun mukaan pääkirjaston toimintojen siirtäminen Pekurin kirjastoon oli suuri ponnistus. Viimeiset valmistelut suoritettiin perjantaina.

”Silloin vielä purettiin viimeinen kuorma, mikä tuli pääkirjastolta tänne: aikakauslehtiä, varauksia ja yksittäisiä kalusteita. Kirjaston henkilökunta oli pääpiirteissään hoitanut muuton, mutta sähköasentajat ja verhoasentajat olivat tehneet oman osuutensa”, hän kertoo.

Digiverstas on myös siirtynyt pääkirjastosta Pekurin kirjastoon. Digiverstaassa ovat 3D-tulostin, 3D-skanneri ja laserleikkuri, joka ei ole vielä käytössä. Digiverstaassa on myös vinyylileikkuri, neliväritarratulostin, lämpöprässi, mediatyöasema, piirtopöytä, tasoskanneri ja mikrofilmien lukulaite.

Henri Yrttiahon mukaan Digiverstaan siirtäminen kesti kahdesta kolmeen viikkoa.

”Digiverstaan laitteet siirrettiin pääkirjastolta ennen sen sulkemista. Täällä odotettiin sähkön ja verkkoyhteyksien asentamista. Pöydät tulivat myöhemmin. Sitten asetettiin kaikki paikoilleen”, hän kertoo.

Pääkirjasto pienoiskoossa

Pekurin kirjasto on Oulun pääkirjasto pienoiskoossa. Siellä ovat lainauspalveluiden lisäksi asiakaspalvelupisteet, digiverstas, asiakaskoneet, tulostin ja lehtisali. Erikseen varattavia kokous- tai tapahtumatiloja ei ole, mutta asiakkailla on mahdollisuus varata niitä muista kirjastoista. Pekurin kirjastossa ei myöskään ole erillistä lukusalia, mutta lukupaikkoja on eri puolilla kirjastoa.

Pekurin kirjasto on pääkirjasto pienoiskoossa. Se palvelee asiakkaita sillä välin, kun pääkirjastolle tehdään peruskorjaus. Kuva: Sanna Krook

Pekurissa ei ole pääkirjaston suurta palautusautomaattia, joten asiakkaat palauttavat aineiston tiskille tai palauttavat aineiston itse lukemalla aineiston viivakoodin, minkä jälkeen aineisto sijoitetaan palautushyllyyn.

Palautusluukkuakaan ei ole, joten aineiston voi palauttaa vain aukioloaikana. Pääkirjaston palautusluukku jää auki toistaiseksi, mutta se suljetaan myöhemmin syksyllä.

Mikrofilmien lukulaite on käytössä Pekurin kirjastossakin, ja sen voi varata Varaamosta tai kirjaston asiakaspalvelusta. Mikrofilmirullat saa käyttöönsä ottamalla yhteyttä sähköpostitse Yli-Iin kirjastoon tai varaamalla mikrofilmit Outi-verkkokirjastossa, jolloin noutopaikaksi valitaan pääkirjasto.

Musiikkiosasto Karjasillan kirjastossa

Kaikki Oulun pääkirjaston aineisto ei ole siirtynyt Pekurin kirjastoon, vaan osa aineistosta on siirretty kaupunginkirjaston muihin yksiköihin. Pääkirjaston musiikkiosasto on siirtynyt Karjasillan kirjaston tiloihin, missä se on palvellut asiakkaita huhtikuusta alkaen.

Varastokokoelma on siirretty pääkirjastosta Oulun kaupunginkirjaston muihin toimipisteisiin. Varastokokoelmassa olleita kirjoja saa käyttöönsä varaamalla ne Outi-verkkokirjastosta, ja ne ovat kuljetettavissa kaikkiin Outi-kirjastoihin.

Pääkirjasto sai Pekurin kirjaston tilan käyttöön elokuun alussa, minkä jälkeen muutto kesti puolitoista kuukautta. Kirjastonhoitaja Laura Liikavainio oli hyllyttämässä kirjoja avajaispäivänä. Kuva: Sanna Krook

Asiakkaiden pääkirjastolle tekemät aineistovaraukset ja kaukolainat ovat siirtyneet automaattisesti Pekurin kirjastoon. Varauksen noutopaikat voi muuttaa Outi-verkkokirjastossa, jos varaus ei ole kuljetettavana tai noudettavana.

Keskustakirjasto vastaa nykyajan tarpeita

Vänmanninsaaressa sijaitsevan pääkirjaston peruskorjauksen on määrä alkaa ensi vuoden alussa. Peruskorjauksen on arvoitu valmistuvan kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2025. Uudistettu Oulun keskustakirjasto on määrä avata asiakkaille myös samana vuonna. Pekurin kirjasto palvelee asiakkaita koko peruskorjauksen ajan.

Vuonna 1981 valmistuneeseen pääkirjastoon on tulossa huomattavia muutoksia.

”Talotekniikka on pääasia, mutta samalla myös päivitetään toiminnot vastaamaan nykykirjaston tarpeita”, Heidi Karhu kertoo.

Oulun keskustakirjastoon on määrä tulla enemmän kokous-, ryhmätyö- ja konferenssitiloja, minkä lisäksi rakennuksen neljäs kerros avataan yleisölle. Sinne tulee uusi Lasten kulttuurikeskus. Neljännessä kerroksessa on ollut kirjaston työntekijöiden työhuoneita ja varasto.

Lisätietoa Pekurin kirjastosta.

Lue myös