Päätökset Ruskonselän pääpoliisiaseman ja vankilan rakentamisen aloittamiselle saataneen lähikuukausina – vanhan vankilan kohtalo avoinna

Havainnekuva Ruskonselkään suunnitelluista Oulun pääpoliisiasemasta ja Oulun vankilasta. Kuva: Uki Arkkitehdit Oy ja Lukkaroinen Arkkitehdit Oy

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun uusi pääpoliisiasema ja Oulun vankila on suunnitelmien mukaan määrä rakentaa Oulun Ruskonselkään. Sinne on määrä tulla myös yksi käräjäsali. Uuden pääpoliisiaseman osalta rakennustyöt voivat käynnistyä maanrakennus- ja perustöillä elokuussa 2022, jos hankkeen vuokrarahoitus varmistuu kevään aikana.

”Vuokrarahoituspäätöksiä odotellaan kevään aikana ja niillä voi olla vaikutusta jatkoaikatauluihin”, Senaatti-kiinteistöjen Pohjois-Suomen alueen rakennuttamispäällikkö Harri Karjula kertoo.

Senaatti-kiinteistöt allekirjoitti allianssisopimuksen Oulun pääpoliisiaseman ja Oulun vankilan rakennushankkeesta SRV:n kanssa 4. maaliskuuta. Sopimuksen arvo on noin 119 miljoonaa euroa, ja hanke toteutetaan kärkihankemallilla. Tämän hankkeen lopullinen investointipäätös on määrä tehdä huhti-toukokuussa, jos valtioneuvosto tekee myönteisen rahoituspäätöksen. Silloin hanke siirtyy SRV:n tilauskantaan.

Senaatti-kiinteistöt toimii hankkeen tilaajana ja rakennuttajana. Se vastaa valtion kiinteistöistä sekä niiden rakennuttamisesta, ylläpidosta ja kehittämisestä. Hankkeen pää- ja arkkitehtuurisuunnittelusta vastaavat Uki Arkkitehdit Oy ja Lukkaroinen Arkkitehdit Oy.

Lupapalvelut jäävät keskustaan

Oulun poliisilaitoksen toiminnat ovat hajautettuna viiteen eri pisteeseen tällä hetkellä. Ruskonselkään suunnitellun Oulun pääpoliisiaseman valmistuttua poliisin lupapalveluiden on määrä jäädä edelleen Oulun keskustaan.

Oulun pääpoliisiaseman ja Oulun vankilan rakentaminen Ruskonselälle edellyttää asemakaavamuutosta, joka on määrä saada valmiiksi kesällä 2022. Suunnitelman mukaan pääpoliisiaseman on määrä valmistua joulukuussa 2024 ja vankila valmistuu vuoden 2025 aikana. Tämän hankkeen kokonaislaajuus on noin 32 000 bruttoneliötä.

Senaatti-kiinteistöjen kanssa Oulun pääpoliisiaseman ja Oulun vankilan rakennushankkeesta sopimuksen tehneellä SRV:llä on aikaisemmin hankittua osaamista turvaluokitellun kohteen rakentamisesta. Rakentamisessa kiinnitetään huomiota myös mahdollisimman vähähiilisten ratkaisujen toteuttamiseen. SRV:n työmaat ovat siirtyneet päästöttömiksi vuoden 2022 alusta alkaen. Senaatti-kiinteistöt on sitoutunut Päästöttömät työmaat-green deal -sopimukseen.

Vankila poistuu Myllytullista

Oulun vankila toimii Myllytullin kaupunginosassa sijaitsevassa vanhassa rakennuksessa nykyisin. Tilanne tulee muuttumaan sen jälkeen, kun Ruskonselälle suunniteltu uusi vankila on valmistunut ja on käyttövalmiina.

”Rakennuksen käyttö vankilana loppuu, kun uusi vankila on saatu käyttövalmiiksi Ruskonselälle. Koko tontti tyhjenee Rikosseuraamuslaitoksen toimijoista”, Oulun vankilan ja vapauttamisyksikön johtaja Margit Kyngäs kertoo.

Oulun vankila on nyt vuokralla rakennuksessa, jonka omistaa Senaatti-kiinteistöt. Senaatti-kiinteistöt ei ole tehnyt vielä päätöstä Myllytullin vankilakiinteistön tulevaisuudesta, mutta valtion näköpiirissä ei tunnu olevan käyttöä Myllytullin vankilakiinteistölle.

Oulun vankila on tutkintavankila, jossa on 87 vankipaikkaa. Niistä 13 on tarkoitettu naisvangeille. Oulun vankilassa säilytetään Pohjois-Suomen alueilla rikoksista epäiltyjä tutkintavankeja. Lisäksi siellä pannaan täytäntöön vankeus- ja sakkomuuntorangaistuksia.

Oulun vankilan vanhin osa valmistui vuonna 1885, minkä jälkeen vankilaa myös laajennettiin vuonna 1954 ja vuonna 1995. Vankilaa ympäröi alun perin hirsiaita, joka korvattiin betonimuurilla vuonna 1914. Oulun vankila oli nimeltään Oulun lääninvankila 1990-luvulle saakka.

Lue myös