Oulun seudun omaishoitajat 25 vuotta: yhdistyksen juhlatilaisuudessa välitettiin toivon sanomaa

Yhdistyksen 25-vuotisjuhlassa oli rento tunnelma. Juhlan juontajina toimivat yhdistyksen työntekijät Salla Jämsén ja Teija Viitajylhä. Kuva: Johanna Sumén

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun seudun omaishoitajat ry perustettiin 25 vuotta sitten, kun perustajajäsenet Marja-Liisa Kuukasjärvi ja Minnamaria Salminen huomasivat, ettei Oulun seudulla ole toimintaa omaishoitajille. Siitä asti yhdistys on tehnyt tärkeää työtä omaishoitajien edunvalvonnan ja hyvinvoinnin eteen. Se on Omaishoitajaliiton jäsenyhdistyksistä työntekijämäärältään suurin ja jäsenmäärältään toiseksi suurin.

Yhdistyksen tarkoituksena on parantaa läheisistään huolta pitävien asemaa sekä kehittää palveluita ja tukitoimia omaishoitajille ja heidän hoidettavilleen Oulun ja lähikuntien alueella. Yhdistyksen toimintaan osallistuvalta ei vaadita virallista omaishoitajuutta.

Yhdistys luo toivoa elämään

Oulun seudun omaishoitajat ry:n 25-vuotisjuhlaa vietettiin Rauhalassa Oulussa 17. toukokuuta. Paikalla oli noin 70 vierasta. Juhlassa tehtiin katsaus yhdistyksen historiaan, kuultiin omaishoitajan kirjoittama runo, työntekijöiden runoesitys, vapaaehtoisten tanssiesitys sekä Anne-Mari Kanniaisen haitarimusiikkia.

Marja Keväjärvi toi juhlapuheessaan esille yhdistyksen tärkeyden omaishoitajien puolestapuhujana sekä alueellisesti että valtakunnallisesti. Hän kuvaili, että yhdistys haluaa luoda toivoa elämään.

”Jos ei ole toivoa, ei ole elämää”, totesi Keväjärvi.

Keväjärvi nosti esille myös yhdistyksen tekemän vaikuttamistyön esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen omaishoitoasioihin. Yhdistys on tehnyt työtä muun muassa omaishoidontuen kriteerien parantamisen eteen välittäen omaishoitajien toiveita hyvinvointialueelle. 

Oulun seudun omaishoitajat ry on laajentunut 25 vuoden aikana kahdesta työntekijästä 12 työntekijän ja yli 60 vapaaehtoisen voimin toimivaksi yhdistykseksi. Kuvasta puuttuu yksi työntekijä. Kuva: Pauliina Kangas

Ilon säveliä ja elämänmakuisia runoja

Omaishoitajaliitto ry:n hallitus myönsi huomionosoituksia yhdistyksen pitkäaikaisille toimijoille. Ansiomerkin saivat juhlassa Minnamaria Salminen, Marja-Liisa Kuukasjärvi, Minna Hernberg, Kaisu Rundelin, Taina Pitkänen-Koli, Urpo Unnbom, Arja Björnholm, Salla Jämsén ja Marja Heikkinen.

Päätössanoissa yhdistyksen toiminnanjohtaja Minnamaria Salminen totesi, että päällimmäinen tunne 25 vuoden ajalta on kiitollisuus. Hän nosti tärkeimmäksi asiaksi kohtaamiset omaishoitajien kanssa.

Juhlavuoden teemana on Toivoa elämään. Syyskuussa järjestetään juhlavuoden matka Montenegroon ja vuosi huipentuu marraskuussa Maaret Kallion juhlavuoden teemaa käsittelevään luentoon.

Ommaiskortteeri on kuin koti

Omaishoidon kokemusasiantuntijat ja Oulun seudun omaishoitajat ry:n vapaaehtoistyöntekijät Raija Nissi, Erja Sipola ja Erkki Partanen kertovat saaneensa yhdistykseltä tukea muun muassa omaishoitajuuden hakemiseen. He kehuvat Oulun seudun omaishoitajat ry:n toimintaa. Nissi kuvailee saaneensa sieltä aina ystävällisen vastaanoton. Sipolan mukaan yhdistyksen kohtaamispaikalle Ommaiskortteeriin saapuessa tuntuu siltä kuin tulisi kotiin.

Raija Nissi, Erkki Partanen ja Erja Sipola kokevat yhdistyksen vapaaehtoistyössä mukanaolon antoisaksi. Kuva: Kati Jauhiainen

Erja Sipola ohjaa Oulun seudun omaishoitajat ry:n etäomaishoitajien ryhmää. Hän haluaa tuottaa iloa muille ja ylläpitää toimintakykyään vapaaehtoistoiminnan kautta. Nissi uskoo, että vapaaehtoistyöntekijänä hän voi omien omaishoitokokemuksiensa kautta auttaa muita. Partanen kuvailee vapaaehtoistyön olevan elämän suola.

”Muista huolehtia itsestäsi”, muistuttaa Partanen omaishoitajia.