Oulun seudun Kiertokaari etsii yhteistyökumppaneita poistotekstiilin aluekeräykseen

Kierrätykseen kelpaavat puhtaat ja kuivat vaatetekstiilit. Rikkinäisyyskään ei haittaa, mutta märkää tekstiili ei voi olla. Kuva: Mostphotos

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tavoitteena on, että keräysverkosto olisi valmiina asiakkaiden käyttöön viimeistään syksyllä 2022.

Poistotekstiili ei ole mitä tahansa lumpuksi luokiteltavaa vaatetta. Juntunen kertoo, että poistotekstiilin keräykseen soveltuu rikkinäinen, mutta ehdottomasti puhdas ja kuiva materiaali.

”Kosteat tekstiilit homehtuvat. Poistotekstiili on arka materiaali, joka ei kestä pitkiä säilytyksiä, kosteutta tai epäpuhtautta. Keräykseen tulevan tavaran on oltava kuivaa. Se pitää säilyttää sisätiloissa tiiviisti suljetussa pussissa”, kertoo Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen.

Keräykseen käyvät puhtaat ja kuivat takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Muut vaatteet ja tekstiilit rajautuvat keräyksen ulkopuolelle.

”Voimakkaasti haisevat, likaiset, homeiset, kosteat tai tekstiilituholaisia sisältävät tekstiilit kuuluvat polttokelpoisen jätteen joukkoon. Vastaavasti käyttökelpoinen tavara kannattaa myydä tai lahjoittaa eteenpäin”, Juntunen muistuttaa.

Keräyspisteistä poistotekstiili toimitetaan alueellisten lajittelukeskusten kautta vastuulliseen käsittelyyn kotimaiselle Paimion jalostuslaitokselle. Poistotekstiilin joukossa voi myös olla paljon sellaista materiaalia, jonka voi ohjata paikallisesti jatkojalostettavaksi.

Yhteistyökumppaneita eri vaiheisiin

Kiertokaari etsii parhaillaan yhteistyökumppaneita, joiden kanssa aluekeräysverkostoa ryhdytään Oulun seudulla luomaan ja kehittämään. Yhteistyökumppani voi olla yritys, järjestö tai organisaatio, joka haluaa olla osa verkostoa.  Kiertokaaren toimialueeseen kuuluvat Hailuoto, Ii, Kempele, Lumijoki, Oulu, Pudasjärvi, Raahe, Siikajoki ja Simo.

Toimijat voivat osallistua keräyksen eri vaiheisiin: vastaanottoon, lajitteluun tai varastointiin. Toimijoille järjestetään viikolla 47 etäyhteydellä järjestettäviä infotilaisuuksia, joissa keräyksen periaatteista kerrotaan lisää.

Ilmoittautumisohje tilaisuuksiin löytyy Kiertokaaren verkkosivuilta osoitteesta kiertokaari.fi ja ilmoittautua voi maanantaihin 22. marraskuuta saakka.

Poistotekstiilin keräykseen sopivat:

• takit, housut, hameet ja paidat

• lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat

Poistotekstiilin keräykseen eivät sovi:

• voimakkaasti haisevat, homeiset, märät tai öljyiset tekstiilit                      

• alusvaatteet, sukat, sukkahousut, uima-asut

• päähineet, hansikkaat, kaulahuivit

• matot

• kengät, laukut, vyöt

• tyynyt, peitot

• pehmusteet, pehmoeläimet

 

 

Lue myös