Oulun Päivät täyttää 60 vuotta – ohjelma rakentuu oululaisin voimin perinteitä kunnioittaen ja sopivasti tarjontaa uudistaen

Oulun Päivät täyttää 60 vuotta ja tekee paluun syyskuun ensimmäiseen viikonloppuun poikkeusvuosien jälkeen. Myös Toripoliisi -patsas paljastettiin yleisölle 1987 Oulun Päivien aikaan. Kuva: Oulun kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Päivät on oululaisten oma juhlapäivä, jolloin sopii olla paljasjalkainen oululainen tai tullista tullut -kaikki ovat tervetulleita juhlimaan oululaisuutta! Oulun Päivillä on kunniakkaat perinteet, sillä se on Oulun vanhin kulttuuritapahtuma, joka on alusta lähtien rakentunut kotiseuturakkaudelle oululaisin voimin. Tapahtumaa vietettiin ensimmäisen kerran 26. syyskuuta 1962, jolloin järjestävänä tahona toimi samana keväänä perustettu Oulu-seura. Tapahtuman järjestämisestä on sittemmin vastannut Oulun kaupunki, mutta tapahtuman tarkoituksena on edelleen lisätä oululaista yhteisöllisyyttä ja tutustuttaa kaupunkilaiset omaan kotiseutuunsa.

”Perinteiset Rumputukset ja julistukset kuuluvat Oulun Päivien pääjuhlapäivään, joka on lauantai, 3. syyskuuta. On upeaa, että meillä on kaupungissa tällainen perinne jo 60 vuoden ajan. Myös kaupungin vanhin ja nuorin asukas huomioidaan Oulun Päivillä – muutoin tapahtumatarjonta on monipuolinen, kaupunginosiin levittäytyvä ja uskon, että jokaiselle löytyy jotain kiinnostavaa ohjelmaa” kertoo Janita Jämsén, Oulun Päivien tapahtumatuottaja.

Perinteitä ja rohkeita uudistuksia

Oulun Päiviä on vietetty kuntaliitoksen jälkeen vuodesta 2013 kolmiviikkoisena kaupunkifestivaalina kesä-heinäkuun taitteessa, mutta juhlavuosi palautti tapahtuman syyskuu ensimmäiselle viikonlopulle. Juhlavuoden ohjelma on rakentunut avoimen ohjelmahaun kautta.

”Saimme reilu 40 ohjelmaehdotusta avoimen haun kautta keväällä ja ohjelmaan on myös sen jälkeen ilmoittautunut useampia tahoja. Ehkä liikuntaan ja urheiluun liittyviä tapahtumia voisi olla vielä enemmän, mutta muutoin tarjontaa on monipuolisesti. Oulun Päivien uudet jutut ovat Arctic Food Festival ja Oulu kylässä -tapahtuma Kuusisaaressa. Klassikoista puolestaan Puolivälinkankaan vesitorni on jäänyt ohjelmistosta pois – se on suljettu yleisöltä remontin vuoksi, mutta Oulun Veden kohteista Taskilan jätevedenpuhdistamolla on tutustumiskierroksia yleisölle”, Jämsén toteaa.

Uudet oululaiset kylään

Oulu kylässä – Welcome to Oulu -tapahtumassa Kuusisaaressa toivotetaan uudet oululaiset tervetulleeksi kaupunkiin. Tapahtuma lähti rakentumaan valtuustoaloitteesta.

”Oulun kaupunginvaltuustosta lähti aloite, että kaupungin pitäisi paremmin huomioida kaupunkiin muuttavat uudet asukkaat. Villa Victor on aikaisemmin järjestänyt maahanmuuttajille omaa tapahtumaa, jossa on jaettu paljon tietoa Oulun kaupungin palveluista ja eri järjestöjen toiminnasta. Päätimme yhdistää voimamme ja nyt kaikki uudet oululaiset ovat saaneet elokuussa kaupunginjohtaja Päivi Laajalalta henkilökohtaisen kutsun Kuusisaaren lauantaiksi. Paikalla on esittäytymässä 35 eri toimijaa Kelasta Oulun 4H-yhdistykseen tai Sivakasta Oulu10 -palvelupisteeseen, eli tarjolla on paljon sellaista tietoa, mitä Ouluun vasta muuttanut ehkä kaipaa. Ja mitä ei ehkä tiedä kaipaavansa: kolmella eri ohjelmalavalla on luvassa esimerkiksi Oulun Sinfonian puistokonsertti, Oulun teatterin näytelmäote Billy Elliotista ja monipuolisesti musiikkia oululaisilta artisteilta. Uskon ohjelman kiinnostavan kaikkia kaupunkilaisia”, Jämsén vakuuttaa.

Oulu kylässä -tapahtuma alkaa kello 13 ja koko perheen tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Edellisen kerran Oulun Päiviä on vietetty vuonna 2019. Viime vuonna Oulussa pidetyt Valtakunnalliset Kotiseutupäivät korvasivat Oulun Päivät, joten poikkeusvuosien jälkeen palataan asteenverran normaalimpaan juhlatunnelmaan.

”Oulun Päivissä parasta on oululainen yhteisöllisyys ja talkoohenki – halutaan tehdä yhdessä hyvän mielen tapahtuma, joka on kaikille avoin. Oulun Päiviä on tekemässä valtava joukko yrityksiä, yhteisöjä ja yksityisiä henkilöitä – eli tapahtuma tosiaan on oululaisten oma juhla”, Jämsén hoksauttaa.

Lauantai on siis hyvä syy liputtaa ja olla ylypiästi oululainen – sen kehtaa jopa sanua.

Koko Oulun Päivien ohjelmiston ja aikataulun löydät tästä linkistä. 

 

 

Lue myös