Oulun Oritkarin kolmioraide edennyt uuteen vaiheeseen – Club Teatrian tilat purettiin kesällä

Oritkarin kolmioraiteen rakentamishanke ja urakkaan kuuluva Latokartanon siltaremontti alkoivat huhtikuussa. Kaikkiaan urakka vie noin 1,5 vuotta, ja se valmistuu vuoden 2023 loppuun mennessä.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oritkarin kolmioraiteen työt ovat edenneet uuteen vaiheeseen, sillä Limingantullissa valmistellaan parhaillaan uuden rataosuuden alustavaa rakentamista ja täyttöjen tekemistä Latokartanon sillan pengerryksiin.

”Olemme rakentaneet kunnossapidon varastoalueen ja siirtäneet täyttömaata Latokartanon siltatyömaalle”, Väyläviraston projektipäällikkö Jouni Vauhkonen kertoo esimerkkeinä.

Työn taustalla on mittavan purku-urakan valmistuminen, sillä Limingantullin rautatiealueella olleet kaksi teollisuushallia purettiin kesän aikana.

”Monet oululaiset tuntevat kohteet, sillä purimme Club Teatrian käytössä olleen hallin ja Fennomotorsin pienkonehuoltamona toimineen rakennuksen.”

Kiertotalous osa työmaan arkea

Väylävirasto kannustaa urakoitsijoitaan materiaalien ja tavaroiden pitkäaikaiseen käyttöön sekä kierrättämiseen uusien raaka-aineiden kuluttamisen sijaan.

Kolmioraiteen työmaalla rakennusmateriaaleja käsitellään niin, että jätettä syntyy vähemmän. Purettujen hallien materiaaleja myös uusiokäytetään hankkeessa: Esimerkiksi betonijäte murskataan betonimurskeeksi, ja sitä käytetään uusien rakenteiden materiaalina. Puhdasta kiviainesta käytetään puolestaan alueen maanrakentamisessa.

Teollisuushallien purku-urakassa kierrätysaste on 95 prosenttia.

”Urakoitsijamme kierrätti kokonaisuutena Teatrian metallirungon, ja se toimitettiin ja asennettiin uuteen sijaintiin”, Vauhkonen sanoo.

Purku-urakka osa rakentamista

Kolmioraiteen myötä Oritkarin satamaliikenne sujuu tulevaisuudessa nopeammin. Uuden rataosuuden rakentaminen myös tehostaa alueen tavaraliikennettä sekä parantaa ratapihan toiminnallisuutta ja turvallisuutta.

Kolmioraide on noin 450 metrin osuus uutta raidetta. Hankkeessa myös Latokartanon silta uusitaan kokonaisuudessaan, ja sitä korotetaan noin 1,5–2 metriä. Samalla uudistetaan Limingantietä.

Oritkarin kolmioraiteen rakentamishanke ja urakkaan kuuluva Latokartanon siltaremontti alkoivat huhtikuussa. Kaikkiaan urakka vie noin 1,5 vuotta, ja se valmistuu vuoden 2023 loppuun mennessä. Hanke toteutetaan Väyläviraston ja Oulun kaupungin yhteishankkeena. Sen kustannusarvio on 19,9 miljoonaa euroa. 

Väylävirasto vastaa valtion tieverkon, rautateiden ja vesiväylien kehittämisestä sekä kunnossapidosta.