Oulun Onnikatkin saavat uudet värit – Oulun joukkoliikenne uudistaa ilmeensä, nimensä ja toimintojaan

Astu sisään Onnikkaan! Uudennäköisiä Onnikoita saadaan liikenteeseen vaiheittain ja ensimmäiset tulevat liikenteeseen kesällä 2023. Citybusseista tulee Lähibusseja ja nekin ovat Onnikan kanssa samanvärisiä.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun joukkoliikenne aloitti brändiuudistuksen keväällä 2022. Uudistuksen myötä koko organisaation nimi muuttuu Oulun seudun liikenteeksi ja linja-autot ovat nyt Onnikoita. Citybusseista tulee Lähibusseja ja niiden ulkoasu muuttuu yhtenäiseksi Onnikoiden kanssa. Näiden valintojen taustalla on kevään aikana tehdyt asiakas- ja kuljettajakyselyt sekä sidosryhmien kanssa tehty kehitystyö.

‘’Valtaosa kyselyihin vastanneista toivoi Onnikka-nimeä busseille. Sekä asukkaiden että kuljettajien mielestä joukkoliikenteen käytettävyyden kannalta keskeistä on kuitenkin reittien ja aikataulujen toimivuus’’,  joukkoliikennepäällikkö Helena Väliaho kertoo.

”Lisäksi meiltä toivottiin selkeämpää viestintää. Uudistimme jo kesällä pysäkkijulisteet, joista olemme saaneet positiivista palautetta. Jatkossa Lähibussi-nimen alla liikennöivät Citybussit ovat selvästi tunnistettavissa osaksi kaikille kuuluvaa avointa joukkoliikennettä. Otamme käyttöön uuden informaatiojärjestelmän, jonka avulla saamme faktoja toiminnan kehittämiseen ja täsmällisempää matkustajainformaatiota. Lisäksi mobiilisovelluksemme uudistuu käyttäjäystävällisempään muotoon”,  Väliaho lisää.

Liikennettä yli kuntarajojen

Brändiuudistuksen tavoitteena oli muodostaa uusi, seudullinen brändi, sillä joukkoliikenteen toimialue koostuu yhteensä seitsemästä seutukunnasta: Oulusta, Iistä, Kempeleestä, Limingasta, Lumijoesta, Muhoksesta ja Tyrnävästä.

Pyrkimyksenä uudistuksessa oli myös selkeyttää brändiä ja sen myötä toimintoja, jotta yhä useampi saataisiin paikallisen joukkoliikenteen käyttäjäksi.

“Joukkoliikenne on seutukuntien yhteisesti hankkima ja kustantama palvelu. Alueen asukkaat kulkevat yli kuntarajojen töihin, kouluun ja vapaa-ajan toimintoihin. Nimi Oulun seudun liikenne kertoo toimintamme luonteen, ja se on myös asukaskyselyssä saatu nimiehdotus. Uudella nimellämme voimme viestiä luontevasti esimerkiksi vain tiettyä seutukuntaa koskevista ajankohtaisista joukkoliikenneasioista”, kertoo Väliaho.

Uudistus etenee vaiheittain

Brändiuudistus tulee näkymään käyttäjille ja katukuvassa vaiheittain seuraavien kahden vuoden aikana. Ensimmäisenä uusi brändi näkyy pääasiassa digitaalisissa aineistoissa, kuten verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa ja pysäkkien diginäytöissä. Ensimmäiset uudennäköiset Onnikat tulevat liikenteeseen kesällä 2023.

‘’Oulun seudun liikenteen verkkosivut uudistetaan ja lisäksi mobiilisovelluksemme uudistuu käyttäjäystävällisempään muotoon. Haluamme toteuttaa Oulun seudun liikenteen palvelut asukkaille ja kuljettajille helpolla, sujuvalla ja fiksulla tavalla’’, Helena Väliaho summaa.

”Linja-autot muuttuvat uuden ilmeen alle sitä mukaan kun uusimme liikennöintisopimuksia. Kuljettajien toivoma yhtenäinen Oulun seudun liikenteen työasu sisällytetään uusiin liikennöintisopimuksiin. Oulun seudun liikenteen verkkosivut uudistetaan osana Oulun kaupungin käynnistämää verkkosivuprojektia.”

”Mobiilisovelluksen kehitämme yhteistyössä osaomistamamme TVV Lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n kanssa, joka on tuottanut esimerkiksi Tampereen joukkoliikenteen Nysse-mobiilisovelluksen. Omat sosiaalisen median kanavat otamme heti käyttöön, ja tiedotamme niiden kautta tulevista uudistuksista”, taustoittaa Helena Väliaho.