Oulun Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari: Oulu luomaan kansainvälistä mainetta kestävän matkailun kaupunkina

Oulun Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari hakeutuu Oulussa mielellään meren äärelle. Kuva: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kansainvälinen matkailu kasvoi Oulussa tänä kesänä ennätykselliset 162 prosenttia. Norjasta Ouluun suuntautuva matkailu kasvoi lähes 190 prosenttia ja Ruotsista suuntautuva matkailu 171 prosenttia. 

Eniten matkoja Ouluun tehtiin Norjasta, Ruotsista ja Saksasta.

”Ruotsiin ja Saksaan kuluttajille suunnatut markkinointitoimenpiteet toivat nyt tulosta”, toteaa Oulun Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari.

Ulkomaisten matkailijoiden osuus Oulun seudulla ei ole vielä merkittävä. Kuitenkin uudet matkanjärjestäjät ovat ottaneet nyt elokuussa Visit Ouluun yhteyttä Yhdysvalloista, Lähi-idästä ja Intiasta. 

Kivisaari ei paljasta liikeneuvottelujen tarkempia sisältöjä vielä tässä vaiheessa, mutta kiinnostus on hänen mukaansa kohdistunut erityisesti Oulun alueen kiertomatkoihin ja luontomatkailukohteisiin. 

Ulkomaalaisten määrä moninkertaistunut

Kansainvälisessä matkailussa Pohjolan Rengastie on vaihtoehto Lapin talvimatkailulle.

”Lapissa alkavat hinnat olla aika kovat. Toisaalta Oulun seudulla on maantieteellisesti ja maisemallisesti samantyyppisiä mahdollisuuksia kuin Lapissa. Oulusta myös pääsee suhteellisen helposti vaikkapa Kemin Lumilinnaan tai Rovaniemelle moikkaamaan joulupukkia. Helsingistä lentoyhteydet Ouluun ovat erinomaiset”, luonnehtii Kivisaari.  

Lisääntynyt kansainvälinen kiinnostus näkyy myös visitoulu.fi ja pohjolanrengastie.fi -sivustojen kävijämäärissä. Ulkomaalaisten kävijöiden määrät ovat Kivisaaren mukaan moninkertaistuneet. 

Oulu jo mukana kiertomatkailualueen kehittämisessä

Visit Oulu on aktiivisesti mukana matkailun React-hankkeessa. Siinä Oulu nähdään kansainvälisille matkailijoille keskeisenä kiertomatkailualueena.

”Oulussa kansainväliset matkailijat ovat ihastuneet siihen miten helppoa täällä on pyöräillä. Oulu voi kansainvälisesti profiloitua myös kestävän matkailun kaupunkina. Lisäksi esimerkiksi musiikki on sellainen vetovoimatekijä, joka sopii ulkomaalaisille vieraillemme kuten kalastus ja pyöräilykin.” 

Kivisaarelle itselleen Nallikari on Oulun vetovoimaisin ja tärkein paikka. 

”Joka päivä juoksen näköalamajakan ympäri, sillä rakastan merta, ja esimerkiksi auringonlaskun katselu ja piknikit Nallikarissa ovat huikeita juttuja.”

Jos Ouluun tuleva ulkomaalainen ei entuudestaan tunne Nallikaria, Kivisaari kehottaa hyppäämään sähköpotkulaudalle ja huristelemaan sillä hetkessä Nallikariin. 

Ja kun ollaan perillä, on Kivisaari huomannut, että kamera kaivetaan hiekoilla nopeasti esiin.