Oulun kaupunki tarjoaa nuorille monipuolisesti kesätyömahdollisuuksia

Onni Kylmänen ja Lari Tolonen, Amanda Rajaniemi (ylh. oik.) ja Vilhelmiina Kauppila olivat viime kesänä Oulun kaupungin kesätyöläisiä. Kuvat: Juuso Haarala & Henri Luoma

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Omista työkokemuksistaan kertovat tässä neljä Oulun kaupungin kesäpesteissä viime vuonna työskennellyttä nuorta.

Mukavaa ja erilaista, Oulun juhlaviikkojen street team Onni Kylmänen ja Lari Tolonen kuvasivat kesätyötään. Kuva: Juuso Haarala

Onni Kylmänen ja Lari Tolonen, 18 Oulun juhlaviikkojen street team

Oulun juhlaviikkojen lähestymisen saattoi huomata viime kesänä katukuvasta. Tästä pitivät huolen tapahtuman street team eli Lari Tolonen ja Onni Kylmänen, 18. Heidän työnkuvaansa kuului Oulun juhlaviikkojen esitteiden levittäminen ympäri Oulua sekä sen lähialueille.

Mukavaa ja erilaista, Tolonen ja Kylmänen kuvasivat työtään, johon he pääsivät kaupungin kesätyöhaun kautta. Erityisen positiivista heistä oli, ettei työpäiviä tarvinnut viettää sisällä näytön edessä vaan pääsi aktiivisesti liikkumaan.

”Toimistolta kuuluu aina nauru, kun sinne menee.”

”On ollut hauskaa. Keskustassa on tullut törmättyä ihan uusiin paikkoihin, vaikkapa ravintoloihin. Että ai tällainenkin on, pitääpä käydä tutustumassa”, Tolonen naurahti.

”Meillä on koko porukalla tosi mukava työilmapiiri, pystymme luottamaan toisiimme. Toimistolta kuuluu aina nauru, kun sinne menee”, Kylmänen kiitteli.

Mikäli aktiivinen kesätyö kiinnostaa vaikkapa kaupan kassalla istumisen sijasta, street teamin työ on hyvä vaihtoehto, Kylmänen ja Tolonen kokivat. Heille se oli mukavaa vaihtelua ennen elokuussa alkanutta lukion abivuotta. 

Amanda Rajaniemi koki saaneensa kesäsomettajan työstään paljon hyvää kokemusta. Kuva: Juuso Haarala

Amanda Rajaniemi, 21 Oulun juhlaviikkojen kesäsomettaja

Oulun juhlaviikkojen sosiaalinen media oli kesällä suureksi osaksi Amanda Rajaniemen, 21, vastuulla. Kesäsomettajana hän huolehti tapahtuman Instagramin, Facebookin ja TikTokin päivittämisestä sekä sisältöjen suunnittelusta.

”On ollut mukavan rentoa, ja saan itse suunnitella paljon, mitä teen. Työilmapiiri on meillä todella hyvä”, Rajaniemi kertoi.

Rajaniemi opiskelee Englannissa elokuvaleikkaajaksi, ja lomat hän viettää kotonaan Oulussa. Kesäsomettajaksi Rajaniemi päätyi, kun hän haki Kulttuuritalo Valveen elokuvakouluun.

”Sen aikataulut eivät sopineet minulle, mutta sain sitä kautta viestiä, että kiinnostaisiko tulla haastatteluun tähän hommaan”, Rajaniemi kertoi.

Rajaniemi naurahti, ettei ollut edes tiennyt, että somesisältöjä voisi tehdä kesätyönä. Tehtävä oli siis silmiä avaava ja mieluinen. 

”Jos somen tekeminen kiinnostaa, niin tällaisesta saa todella hyvää kokemusta.”

Asiakaspalvelu ja mukavat työkaverit olivat Vilhelmiina Kauppilan mielestä kesätyön parasta antia. Kuva: Henri Luoma

Vilhelmiina Kauppila, 20, museo- ja tiedekeskus Luupin museoharjoittelija, myöhemmin Monetran palveluasiantuntija

”Tämä on ollut mahtava työ. Olen useampaankin otteeseen miettinyt, miten hyvin kävi, kun pääsin tänne.”

Näin iloitsi 20-vuotias Vilhelmiina Kauppila, joka toimi viime kesänä Luupin museoharjoittelijana. Kauppilan saattoi bongata esittelemässä asiakkaille kohteita Taidemuseossa, Tietomaassa ja Pohjois-Pohjanmaan museolla.

”Parasta on ollut asiakaspalvelutyö ja mukavat työkaverit. Se, että työt jatkuivat kuukauden harjoittelun jälkeen, oli hieno ja odottamaton juttu.”

Historiaa Oulun yliopistossa opiskeleva Kauppila haki kaupungille töihin, koska omaa alaa sivuava kesätyö houkutteli. Pesti sujui niin hyvin, että Kauppila jatkoi samoissa tehtävissä Monetran palkkaamana palveluasiantuntijana.

”Parasta on ollut asiakaspalvelutyö ja mukavat työkaverit. Se, että työt jatkuivat kuukauden harjoittelun jälkeen, oli hieno ja odottamaton juttu”, Kauppila totesi.

Kaupungin työharjoittelupaikat Kauppila koki mahdollisuudeksi, johon kannattaa tarttua. Niiden avulla voi työllistyä, vaikkei olisi paljoa työkokemusta.

”Minulla itselläni oli sellainen tilanne, mutta Luupilla se ei ollut este. Tiedän myös muita, jotka ovat päässeet kaupungille harjoitteluun vastaavassa tapauksessa.”

Myönteistä kaupungin harjoittelupaikoissa oli Kauppilasta myös mahdollisuus työtehtäviin, jotka tavallisesti vaativat koulutuksen.

”Jos kiinnostaa tietty ala ja haluaisi käydä tutustumassa, millaista työ voisi olla, niin tämä on siihen yksi tapa”, Kauppila huomioi.

Lue lisää Oulun kaupungin tarjoamista kesätyömahdollisuuksista: businessoulu.com/kesatyo sekä ouka.fi/kesatyo. Opiskelijoiden seuraava kesätyöhaku on 30.1.–12.3.2023.