Oulun kaupunki sai THL:n kunniamaininnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Mika Salminen luovutti perjantaiaamuna Oulun kaupungille THL:n kunniakirjan ansiokkaasta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä kunnassa. Palkinnon vastaanottivat hyvinvointi-, kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja Susa Vikeväkorva (kättelemässä) sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja Pirjo Nikula. Kuva: Tapani Kauppinen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uudeksi pääjohtajaksi vastikään valittu Mika Salminen myönsi perjantaiaamuna Oulun kaupungille THL:n kunniakirjan ansiokkaasta HYTE-työstä eli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä kunnassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) laitos myöntää vuosittain kunnille kunniamainintoja ansiokkaasta hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöstä. Oulun kaupunki sai tänä vuonna THL:n kunniakirjan kiitokseksi pitkäjänteisestä ja laadukkaasta HYTE-työstä vuosien ajan.

THL on palkintoja myöntäessään pisteyttänyt kuntien toimintaa vuosina 2010–2023. Toiminnan laatua arvioidaan seitsemällä toimialalla. Tiedot kuvaavat työn johtamista, koordinaatiota, resursseja ja toimeenpanoa.

THL:n tulosten mukaan Oulun kaupunki on panostanut erityisesti hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön strategiseen ja operatiiviseen johtamiseen, liikunnan edistämiseen sekä hyvinvointia ja terveyttä edistävään kulttuuritoimintaan. THL:n arvion mukaan tasaisen laadukas työ ei ole sattumaa, vaan pitkäjänteisen ja määrätietoisen poikkihallinnollisen työn tulosta.

Uusi vastuualue kaupungilla

Oulun kaupungin hyvinvoinnin edistämisen johtaja Pirjo Nikula on luonnollisesti ilahtunut THL:n kunniakirjasta.

”Hienoltahan se tuntuu. Oulun kaupunki on tehnyt merkittävää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työtä pitkäjänteisesti, mutta tämän vuoden alusta vielä tehostetummin, kun sille on oma vastuualue perustettu”, Nikula sanoo.

Nainen etualalla, taustalla toimistomiljöötä ja OULU-teksti

Alkuvuodesta Oulun kaupungin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtajaksi valittu Pirjo Nikula sanoo, että kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi tarvitaan sote-uudistuksen jälkeenkin kaupungin, Pohteen sekä kolmannen sektorin yhteistyötä. Kuva: Sirpa Tarkkinen / arkisto

Viime vuodenvaihteessa tehty sote-uudistus siirsi varsinaiset sosiaali- ja terveyspalvelut kaupungilta hyvinvointialue Pohteen vastuulle. Kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu edelleen silti myös kaupungin toimenkuvaan.

”Kaikista tärkein meidän työtämme ohjaava asiakirja on tälle valtuustokaudelle tehty hyvinvointisuunnitelma”, Nikula toteaa ja lisää, että kaupunki on panostanut myös HYTE-kertoimen eli hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen suunnatun valtionosuuden lisäosan avulla hyvinvointisuunnitelman toimeenpanemiseen.

”Meillä on aloittanut muun muassa neljä alueellista HYTE-asiantuntijaa, eli meillä on henkilöitä tekemässä sitä konkreettista hyvinvointityötä.”

Oulun kaupunki on muun muassa perustamassa neljä Elämänkaari-verkostoa, joihin tulee veturit sekä järjestöistä että meidän HYTE-asiantuntijoistamme.

Nikula sanoo, että kaupunki tekee hyvinvointityötä tiiviissä yhteistyössä Pohteen ja kolmannen sektorin järjestöjen ja yhdistysten kanssa.

”Kyllä meidän on saatava tähän hyvinvointityöhön kaikki mukaan. Oulun kaupunki on muun muassa perustamassa neljä Elämänkaari-verkostoa, joihin tulee veturit sekä järjestöistä että meidän HYTE-asiantuntijoistamme.”

THL:n uutena pääjohtajana ensi vuoden alussa aloittava Mika Salminen luovutti kunniakirjan Oulun kaupungille perjantaiaamuna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella Helsingissä. Sen vastaanottivat Pirjo Nikula sekä hyvinvointi-, kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja Susa Vikeväkorva (vihr.).

Myös kaupunginvaltuutettu Vikeväkorva piti saatua tunnustusta erittäin tärkeänä.

”Oulu on tehnyt jo pitkään ansiokasta hyvinvointityötä ja panostanut siihen monin eri tavoin. Yksi merkittävimmistä muutoksista tehtiin tämän vuoden alusta, jolloin perustimme oman vastuualueen; hyvinvoinnin edistämisen palvelut, johon olemme saaneet alan rautaisia ammattilaisia”, hän sanoi.

”Hyvinvointi-, kulttuuri- ja liikuntalautakunta toimii poikkihallinnollisena ja -toiminnallisena hyvinvoinnin ja terveyden, eli hyten, edistämisen vastuutahona. Otimme myös käyttöön laaja-alaisen maakunnallisen hyvinvointikäsitteen varmistamaan, että teemme yhdessä yhä sitoutuneemmin hyvinvointityötä”, Vikeväkorva lisäsi.

 

Juttua korjattu 24.11. klo 11.30: Palkinto luovutettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella Helsingissä, ei Oulussa.