Oulun kaupunki ja yliopisto pohtivat yhdessä keinoja vahvistaa alueen elinvoimaa

Työvoiman houkutteleminen Suomeen vaatii uutta, ennakkoluulotonta asennetta. Kuva: Ellamari Koutonen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunki ja Oulun yliopisto ovat järjestäneet parin vuoden ajan yhteisiä Ouka-Oy-foorumeita, joissa keskustellaan erilaisista teemoista ja julkisen sektorin yhteistyön mahdollisuuksista. Viime foorumissa aiheena oli kansainvälisten osaajien houkutteleminen Ouluun.

Oulu tarvitsee kansainvälisiä osaajia.

Tähän teemaan tarttuivat yhdessä Oulun kaupunki ja Oulun yliopisto hiljattain Ouka-Oy-foorumissa, jonka aiheena oli “Miten houkuttelemme kansainvälisiä osaajia Ouluun”.

Ouka-Oy-foorumeita on järjestetty Oulun kaupungin ja Oulun yliopiston yhteistyönä keväästä 2022 alkaen. Tapaamisia on ollut tähän mennessä viisi kertaa.

Kokoontumisten tarkoituksena on Oulun seudun elinvoiman vahvistaminen. Siihen pyritään julkisen sektorin toimijoiden yhteistyöllä.

”Kun yhteistyökumppanit ja julkisen sektorin toimijat pääsevät keskustelemaan, käy tunti lyhyeksi, sillä kohtaamisille on suuri tarve”, sanoo Oulun kaupungin kehittämisjohtaja Veli-Matti Keloneva.

Hänen lisäkseen foorumia koordinoi Oulun yliopiston innovaatiokeskuksen liiketoiminnan kehittämispäällikkö Marika Koivuniemi.

”Pyrimme olemaan eri teemojen ympärillä mahdollisimman avoimia, sillä organisaatiot työskentelevät hyvin monipuolisten teemojen parissa ja ajankohtaisia ja tärkeitä teemoja on paljon. Tällaiset keskustelufoorumit ovatkin kaupungille ja yliopistolle tärkeitä yhteistyökuvioiden muodostumisessa”, Koivuniemi sanoo.

Perheen huomioiminen tärkeää

Kansainvälisten osaajien saamiseksi tärkeänä nähdään suomen kielen osaamisen edistäminen. Sen opetusta onkin jo järjestetty, mutta jatkossa oppilaitosten pitäisi Koivuniemen mukaan tarjota suomen opetusta jo ennen kuin korkeakouluopiskelijat saapuvat Ouluun.

Lisäksi keskeistä houkuttelussa on perheen tilanteen huomioiminen, kuten työn löytyminen puolisolle.

”Työ on kuitenkin vain yksi osa elämää. Sen lisäksi, että työpaikalla järjestyisivät monikulttuurisen työn käytännöt, pitäisi miettiä, miten muu elämä täällä uudella paikkakunnalla sujuu”, Koivuniemi muistuttaa.

Foorumin keskusteluissa huomautettiin, että ulkomaalaiset eivät välttämättä ymmärrä suomalaista ajatusmaailmaa, mikä vaatii markkinoinnillisen ajattelun laajentamista epäsuomalaiseksi. Todettiin, että ihminen pitää ottaa vastaan kokonaisvaltaisesti ja olisi hyvä saada mukaan kulttuuritulkkeja tähän tilanteeseen.

Lisäksi huomioitiin, että tarvitaan ennakkoluulottomuutta rekrytoinnissa sekä päätöstä kolmikielisestä eli myös englanninkielisestä kaupungista.