Oulun kaupunki harjoittelee mahdollisen sähköpulan varalta – Oulun Vedellä käytössä myös häiriötiedote

Tuleva talvi näyttää, miten sähkön kulutus ja tarve tulevat kasvamaan. Oulun kaupunki on aloittanut jo varautumisen. Kuva: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungissa on jo varavoiman toimivuutta testattu niissä kaupungin toimipisteissä, missä varavoimalähde on. Myös kiinteistöjen sähkölukitusten toimimista sähkökatkojen aikana on käyty läpi kaikissa kohteessa ja toimivuutta on testattu muun muassa sivistys- ja kulttuuripalvelujen tiloissa.

Lisäksi kaupungin eri yksiköissä on harjoiteltu käytännön tilanteissa toimimista sähkökatkojen aikana. Esimerkiksi hyvinvointipalvelujen tiloissa on harjoiteltu pimeässä toimimista. Hyvinvointipalveluissa varautumisen painopiste on kotiin suuntautuvissa palveluissa ja tietyissä kriittisissä yksiköissä, joissa ei pärjätä kahta tuntia ilman sähköä.

Hyvinvointikeskuksista on tehty kattava selvitys ja Pohteen varautumiskeskus vastaa hyvinvointipalveluiden valmiudesta tammikuun 2023 alusta alkaen.

Oulun Vesi lähettää tekstarin

Oulun Energia on valmistellut mahdollisia suunniteltuja sähkökatkoksia. Kriittisiä kohteita on tunnistettu yhteistyössä. Oulun Energian sähköpulaa koskeva viestintäsuunnitelma on tehty ja sen toteutusta on valmiusharjoiteltu ja viestinkulku Oulun Energian ja kaupungin välillä on varmistettu.

Oulun Vesi päivittänyt varautumissuunnitelmansa ja varautunut sähkökatkoksiin. Lyhyet katkokset eivät ole vedenjakelun kannalta kriittisiä. Jätevesien hallinnassa tulee haasteita, ja sitä varten on laadittu tiivis ohje.

Oulun Vesi on myös ottanut käyttöön häiriötiedotteen. Tiedote lähetetään tekstiviestinä puhelimeen aina, kun vesihuoltoverkostossa on joko suunniteltu huoltotyö tai äkillinen häiriö.

Numeron voi myös rekisteröidä Oulun Veden verkkosivuilla. Tällä hetkellä Oulun alueella on noin 84 000 julkista puhelinnumeroa, joista häiriötiedoteviesti tavoittaa noin puolet alueen yli 16-vuotiaista henkilöistä. Häiriötiedotteet näkyvät edelleen myös Oulun Veden verkkosivuilla.

Sähköyhtiöt tiedottavat asiakkailleen

Mahdollisen sähköpulan sattuessa Oulun kaupunki tiedottaa kaupungin toimintaan vaikuttavista asioista. Kaupunki kokoaa sivulleen www.ouka.fi/energia mahdolliseen sähköpulaan ja siihen varautumiseen liittyviä asioita ja kaikki kaupungin tiedotteet, jotka liittyvät aiheeseen.

Sähköyhtiöt eli Oulun alueella Oulun Energia, Oulun Seudun Sähkö, Iin Energia, Haukiputaan sähköosuuskunta sekä Caruna, tiedottavat sähkökatkoista suoraan omille asiakkailleen.