Oulun kaupungissa kaivetaan nyt urakalla – viisi kysymystä kaivuutöistä

Kaivulupia tullaan myöntämään yhteensä tänä vuonna yli 800 kappaletta. Osa töistä jatkuu ensi vuoden puolelle. Kuva: Oulun kaupunki

Kaupunki

Julkaistu:

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

1. Miksi kaivuita on nyt niin monessa paikassa?

Tänä vuonna kaivulupia on annettu poikkeuksellisen paljon esimerkiksi useille valokuituyrityksille. Lisäksi ympäri kaupunkia tehdään katualueilla muitakin verkostokaivuja ja saneeraustöitä. Varsinkin valokuitumarkkinat käyvät kuumana ja useampi eri operaattori on rakentamassa verkkoaan. Pitkästi yli kymmeneen kaupunginosaan rakennetaan valokuituverkkoa tänä vuonna. Oletettavasti työt jatkuvat myös vuonna 2024. Kaivulupia tullaan myöntämään yhteensä tänä vuonna yli 800 kappaletta. Yksittäinen lupa saattaa sisältää kaapelireittejä satojen metrien matkalta.

2. Milloin kaivujäljet korjataan työn jälkeen?

Korjauksissa edetään alueittain tasapuolisuuden vuoksi, eikä yksittäisiä kaivantoja korjata heti kaivun jälkeen. Koska kaivulupia on niin paljon, ei yksittäiselle kohteelle voida kertoa korjauksen aikataulua.

Jotkut kaivualueet jäävät ennalleen eikä niitä korjata tänä vuonna, jos niille tiedetään tulevan kaivuita myös ensi vuonna.

3. Miten kaivujäljet korjataan?

Ensiksi ennallistetaan asfaltti- ja kiveyspinnat, ja vihertyöt tehdään viimeisenä. Kaupunki korjaa kaikki kaupungin omistamilla alueilla olevat kaivut. Viheralueet ennallistetaan vain rakennetuilta ja kunnossapidetyiltä alueilta.

4. Mistä voin nähdä, missä kaivuita on?

Näet kaikki kaivulupakohteet Oulun Karttapalvelussa osoitteessa kartta.ouka.fi. 

5. Voiko kaivuista jättää palautetta?

Kannattaa ensin katsoa kartta.ouka.fi-palvelusta tietoa oman lähialueen kaivuista. Niiden korjauksista ei tarvitse olla erikseen yhteydessä kaupunkiin, sillä kaivut löytyvät kaivulupajärjestelmästä ja ne korjataan ajallaan.

Sen sijaan, jos esimerkiksi ojarumpu on tukkeutunut tai kaivaminen on ollut erityisen epäsiistiä, voit jättää palautetta suoraan kyseiselle kaivu-urakoitsijalle. Tiedot kaikista urakoitsijoista löydät Oulun Karttapalvelusta. Lisäksi työmaalla tulisi olla työmaataulu, jossa on työn tilaajan ja urakoitsijan yhteistiedot.