Oulun kaupungin maahanmuuttajaneuvosto: Vihateoille ei saa antaa sijaa

Ennakkoluulot johtavat rakenteelliseen syrjintään. Sen seurauksena ihminen joutuu eriarvoiseen asemaan ja syrjinnän kohteeksi yhteisöissä, organisaatioissa ja instituutioissa. Vastuullisuus on avain parempaan tulevaisuuteen. Kuvituskuva: Mostphotos

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin maahanmuuttajaneuvosto on julkaissut kannanoton viime viikolla tapahtuneesta Valkean puukotuksesta. Neuvosto on valmis tekemään tiivistä yhteistyötä Oulun kaupungin kanssa syrjinnän ja rasismin kitkemiseksi.

Oulun kaupungin maahanmuuttajaneuvosto on järkyttynyt ja suruissaan traagisen tapahtuman johdosta. Torstaina puukotettiin 12-vuotiasta lasta ja toista lasta yritettiin puukottaa Oulun keskustassa sijaitsevassa kauppakeskus Valkeassa. Puukotuksen uhri on maahanmuuttajataustainen. Kahdesta murhan yrityksestä epäillyillä on tausta äärioikeistolaisissa liikkeissä. Yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua viharikoksen kohteeksi oman taustansa vuoksi.

”Valitettavasti vasta traagiset tapahtumat herättävät laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Kuitenkin dialogin, monialaisen yhteistyön, epäoikeudenmukaisuuteen puuttumisen ja syrjimättömyyteen sitoutumisen pitäisi olla vahvimmillaan silloin, kun asialle voi vielä tehdä jotain”, sanotaan kannanotossa.

Pois rakenteellisesta syrjinnästä

Tämän ymmärtämiseksi maahanmuuttajaneuvosta kehottaa tarkastelemaan vihan pyramidin viittä tasoa.

”Jokainen taso tarkoittaa vihatekoa, joka on mennyt pidemmälle. Se alkaa välinpitämättömyydellä, jolloin kieltäydytään näkemästä eriarvoista kohtelua tai esimerkiksi vähätellään nuorten kokemuksia rasismista.”

”Seuraavat tasot ovat ennakkoluuloinen ajattelu ja toiminta. Nämä voivat tarkoittaa muun muassa stereotyyppistä ajattelua, syrjiviä ja rasistisia vitsejä, kiusaamista sekä erilaisuuden pelon lietsomista. Tähän kuuluu myös vihapuhe ja sen normalisointi, esimerkiksi osana maahanmuuttovastaista politiikkaa.”

”Ennakkoluuloinen ajattelu ja toiminta johtavat puolestaan rakenteelliseen syrjintään yhteiskunnassa. Sen seurauksena ihminen joutuu eriarvoiseen asemaan ja syrjinnän kohteeksi yhteisöissä, organisaatioissa ja instituutioissa. Jos emme säännöllisesti puutu syrjintään ja rasismiin, jos katsomme sormien läpi yhteiskunnassa olevia epäkohtia, annamme samalla hiljaisen suostumuksen eriarvoiselle kohtelulle ja syrjivien käytänteiden ylläpitämiselle. Tämä voi johtaa suoraan vihan pyramidin seuraavalle tasolle. Se on väkivalta, joka sijaitsee vihan pyramidin huipulla.”

Aktiivisia tekoja tarvitaan

Oulun kaupungin maahanmuuttajaneuvosto haluaa vahvasti korostaa tarvetta vahvistaa kaupungin valmiutta ja aktiivisia tekoja syrjinnän ja rasismin kitkemiseksi sekä polarisoitumisen vähentämiseksi.

”Tarvitaan kriittistä arviointia mitä konkreettisesti tehdään kaupungin tasolla sen eteen, ettei kukaan enää joutuisi vihan pyramidin huipulle uhrina eikä tekijänä.”

Oulun kaupungin maahanmuuttajaneuvoston puolesta

Anna Litewka-Anttolainen

puheenjohtaja