Oulun kaavoitusjohtaja Kari Nykäselle Suomen Arkkitehtiliiton palkinto

Arkkitehtiliitto kehuu Oulun kaavoitusjohtaja Kari Nykästä rohkeuden ja laadun peräänkuuluttamisesta kaupunkisuunnitteluun. Kuva: Sanna Krook / arkisto

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

SAFA jakaa Otto-Iivari Meurman -palkinnon vuosittain arkkitehdille tai arkkitehtiryhmälle, joka on merkittävästi vaikuttanut hyvän elinympäristön aikaansaamiseksi. Tänä vuonna palkinnon sai Oulun kaupungin kaavoitusjohtaja Kari Nykänen, joka on johtanut Oulun kaavoitusorganisaatiota vuodesta 2018.

Arkkitehtiliiton palkintoperusteluissa todetaan, että Nykänen on työskennellyt yhdyskuntasuunnittelun monilla tasoilla pitkään ja vaikuttavasti: opettajana, tutkijana ja konsulttina.

”Hänen toimintansa on ollut arvostavaa ja kuuntelevaa. Kari Nykänen peräänkuuluttaa kaupunkisuunnittelulta rohkeutta ja laatua – sekä kykyä tuottaa kestävää, myös ennakoimattomille ja uusille toimille ja tapahtumille tilaa antavaa kaavoitusta”, palkintolautakunnan puheenjohtaja Asko Takala perustelee valintaa.

”Kari Nykäsen toiminta Oulun kaupungin asemakaavapäällikkönä, sittemmin kaavoitusjohtajana, on hieno esimerkki siitä, miten suuren kaavoitusorganisaation johdossa toimiva arkkitehti saa kuntapäättäjien arvostuksen ja tulee kuulluksi.”

Palkintoperusteissa korostetaan myös Nykäsen pitkäaikaista ja merkittävää roolia erilaisissa asemakaavaopin opetustehtävissä Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikössä.

”Kokonainen arkkitehtisukupolvi on saanut häneltä innostavaa ja asiatuntevaa opetusta asemakaavaopin teoriassa ja ohjausta harjoitus- ja opinnäytetöissä”, perusteluissa sanotaan. Kiitosta saa myös Nykäsen menestys rakennus- ja yhdyskuntasuunnittelun arkkitehtuurikilpailuissa ja vaikuttaminen rakennetun ympäristön ratkaisuihin suunnittelukilpailujen palkintolautakunnissa.

”Yhdyskuntasuunnittelussa tulee hahmottaa suuria kokonaisuuksia ja samalla huomioida tärkeitä yksityiskohtia oikeissa paikoissa ja oikeaan aikaan. Kari Nykäsen toiminta Oulun kaupungin asemakaavapäällikkönä, sittemmin kaavoitusjohtajana, on hieno esimerkki siitä, miten suuren kaavoitusorganisaation johdossa toimiva arkkitehti saa kuntapäättäjien arvostuksen ja tulee kuulluksi”, Asko Takala toteaa arkkitehtiliiton tiedotteessa.