Oulun budjetti hyväksyttiin ilman suuria muutoksia – mittavien investointien vuodet edessä

Oulun kaupungilla ovat alkamassa suuret investointivuodet. Kuva: Sanna Krook / arkisto

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaupunginvaltuusto löi vuoden viimeisessä kokouksessaan maanantaina lukkoon Oulun ensi vuoden talousarvion ja toimintasuunnitelman kahdelle seuraavalle vuodelle. Suunnitelman mukaisesti Oulu investoi voimakkaasti seuraavan kolmen vuoden aikana.

Oulun kaupungin vuoden 2024 talousarvio on noin 780 miljoonaa euroa ja alijäämäinen noin 28 miljoonaa euroa. Vuosikate, jolla rahoitetaan investointeja ja poistoja, on 60 miljoonaa euroa. Investoinnit ovat noin 240 miljoonaa euroa. Ne rahoitetaan vuosikatteen lisäksi lainarahoituksella.

Talousarviota tarkistettiin loppuvaiheessa lähinnä sen verran, että rahoituslaskelman mukaista kaupunginjohtajan lainanottovaltuutusta korotettiin hieman, 133,4 miljoonasta eurosta 138 miljoonaan euroon vuonna 2024.

Talousarvioon tehtiin aiemmin valtuustokäsittelyssä seitsemän kannatettua muutosesitystä, joista äänestettiin maanantaina. Yksikään muutosesitys ei mennyt läpi. Kahdesta tehdystä ponsiesityksestä hyväksyttiin yksimielisesti valtuutettu Tuija Pohjolan (sd.) esitys, jossa kannustetaan hallintokuntia hakemaan aktiivisesti valtion budjetin hankerahoja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

Lainan määrä kasvaa

Oulun kaupunki ottaa uutta lainaa vuonna 2024 noin 160 miljoonaa euroa, jolloin kaupungilla on lainaa yhteensä 740 miljoonaa euroa, noin 3 426 euroa asukasta kohti. Kaupunki pyrkii kuitenkin samalla tarkastelemaan omaisuuttaan, ja mahdollisilla myyntituloilla voidaan mahdollisesti vähentää tarvittavan lainan määrää.

Kaupungin verotuloprosentti on pyöristetty verohallinnon ohjeen mukaisesti lähimpään kymmenykseen ja se on ensi vuonna 7,90 %. Kiinteistöveroprosenteissa on huomioitu uusi maapohjan kiinteistövero 1,30 %. Muut kiinteistöveroprosentit säilyvät ennallaan.

Oulun kaupungin investointien huippuvuodet ajoittuvat seuraavalle kolmelle vuodelle, jolloin investointien rahoitustarve on noin 200–240 miljoonaa euroa vuodessa.  Tulevat investoinnit perustuvat muun muassa elinvoimaa tukeviin investointeihin, palveluverkon kehittämistarpeisiin ja maankäytön kehittämisohjelmaan.

Eri puolilla kaupunkia rakennetaan

Ensi vuoden suurimpia kaupungin investointeja ovat Jääkärinkankaan monitoimitalo, Tietomaan perusparannus ja laajennus, Tuiran monitoimitalo, Linnanmaan uimahalli, pääkirjaston perusparannus sekä asuntomessut 2025.

Verorahoituksessa on edelleen siirtymävaihe hyvinvointialueuudistuksesta johtuen. Työvoimapalvelujen TE2024-uudistus tulee vaikuttamaan kaupungin toimintaan vuodesta 2025 lähtien.

Kaupungin henkilötyövuosien määrä on ensi vuonna noin 6900. Sivistys- ja kulttuuritoimen henkilöstön osuus on noin 80 prosenttia kaupungin henkilöstöstä.