"Oulu onnistuu yhdessä liittolaistensa kanssa", sanoo päättäjäviestinnän yhteyspäällikkö Juuso Rönnholm

Yhteyspäällikkönä Juuso Rönnholmin työtä on edistää Oululle tärkeitä teemoja myös valtakunnallisesti. Tulevat eduskuntavaalit tietävät hänelle erityisen kiireisiä aikoja. Kuva: Anna Karppinen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Juuso Rönnholm tuli tehtäväänsä presidentin erityisavustajan tehtävästä. Lisäksi hän on toiminut ministereiden erityisavustajana ja kansanedustajien avustajana kymmenisen vuotta. Hyvät verkostot ovat oleelliset oululaisessa edunvalvontatyössä. 

”Liittolaisten hakeminen on Oululle tärkeää”, näkee Rönnholm.

Pohjoinen vie kehityskulkuja eteenpäin 

Haastattelua edeltävänä päivänä Rönnholm oli mukana lääketeollisuuden toimitusjohtajan ja viestintäjohtajan vierailussa, jonka käytännön järjestelyjä hän hoiti. Se on yksi osa hänen työtään, mutta muutoin päättäjäviestinnän yhteyspäällikkönä Rönnholm näkee olevansa mukana Oulun edunvalvonnassa pääkaupunkiseudun suuntaan. 

”Oululle tärkeitä teemoja pyritään viemään eteenpäin, myös valtakunnallisesti.”

Yksi oleellinen osa tätä vaikuttamistyötä on pohjoissuomalaisten kaupunkien, maakuntaliittojen ja kauppakamarien kanssa tehty tulevaisuuskatsaus, joka julkaistiin keväällä.

”Siinä kerrotaan miksi pohjoinen on merkityksellinen koko maalle. Meillä on Pohjois-Suomessa tiettyjä kehityskulkuja, jotka vaikuttavat laajasti eri ilmiöihin kuten ilmastonmuutoksen torjunta, joka tuo työtä esimerkiksi tuuli- ja vesivoimassa. Täällä on kaivostoimintaa, joka mineraalien osalta liittyy vihreään siirtymään sekä isoja tehtaita terästeollisuudessa, joiden päästöjä vähennetään radikaalisti. Puhumattakaan luontomatkailusta, joka on kasvava trendi.”

Rönnholm mainitsee myös maan turvallisuustilanteen, jolle Pohjois-Suomella on merkitystä: täältä on maayhteys sekä valmiit tiiviit yhteystyöverkostot tuleviin Nato-liittolaisiin Ruotsiin ja Norjaan. 

”Länsi avautuu meille silloin vahvasti, ja Oululla on siinä erityinen rooli”, sanoo Rönnholm.

Oulun hankkeissa näkyy tulevaisuus

Työtä on vielä tehtävänä esimerkiksi infrastruktuurissa, kuten Liminka–Oulu-kaksoisraiteen valmistumisessa pääradalle sekä tiehankkeissa. 

Kaksoisraidetta selvittää parhaillaan väylävirasto. Noin 150 miljoonan euron hankkeen toteutuminen edellyttää pääsyä seuraavaan hallitusohjelmaan ja väyläviraston investointiohjelmaan. 

”Päättäjät ja asiantuntijat ovat vastaanottaneet Oulun hankkeet myönteisesti siksikin, että ne perustellaan laajasti, ja niissä nähdään maailman muutos.”

Lisäksi edistetään talouskasvun ja tuottavuuden hankkeita, kuten digitaalisten terveyden hankkeita, radiopuistoa ja 6G-teknologiaa. Oulu nähdään tulevaisuuden teknologioiden syntypaikkana.  

”Päättäjät ja asiantuntijat ovat vastaanottaneet Oulun hankkeet myönteisesti siksikin, että ne perustellaan laajasti, ja niissä nähdään maailman muutos”, sanoo Rönnholm. 

Sattumoisin myös ministeriöt julkaisivat tulevaisuuskatsauksen nyt syyskuussa. Esimerkiksi liikenne- ja viestintäministeriön osuudessa mainittiin pohjoisen huoltovarmuusyhteydet Atlantin satamiin saakka meriliikenteen häiriöiden näkökulmasta.

”Tämä katsaus oli tärkeä avaus ministeriön päästä. Me puhumme samaa kieltä.”  

Rönnholmille tulevat eduskuntavaalit tietävät erityisen kiireisiä aikoja loppu- ja alkuvuodesta. Koska hallitus vaihtuu, pitää Oululle tärkeitä teemoja ennättää nostaa keskusteluun ja saada mukaan poliittiseen valmisteluun.