OULU-kirjaimet etsivät pysyvää kotia – kaupunkilaiset pääsevät valitsemaan paikan äänestämällä

Jokainen voi sanoa mielipiteensä osoitteessa osallistu.ouka.fi, mihin OULU-kirjaimet tulisi sijoittaa ja sinne eniten ääniä saaneeseen paikkaan kuvauskohde nousee tulevana kesänä. Kuva: Ouka

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

OULU-kirjainten alkutaival oli hieman kuoppainen. Ensin niiden julkistaminen viivästyi valumuottien halkeamisen vuoksi. Sen jälkeen liikenneturvallisuuden näkökulmasta haasteellinen sijoituspaikka Kaarlenväylällä päätettiin hylätä viime metreillä.

Onneksi aina voi parantaa, ja harjoituskierroksen jälkeen nyt on kirjainten uuden tulemisen aika. Oululaista tutkimusosaamista esittelevät OULU-kirjaimet ovat monella tavalla niin hieno juttu, että ne ansaitsevat päästä kaiken kansan ihailtaviksi.

”Maailmalta tutuksi tulleet kaupunkikirjaimet rantautuvat nyt myös Ouluun. Emme kuitenkaan tee mitä tahansa kirjaimia vaan ekobetoniset OULU-kirjaimet, jotka tehdään asteen verran näyttävämmin ja vähähiilisesti kaupungin ilmastotavoitteen mukaisesti”, sanoo Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi.

”Meille on kaupunkina tärkeää, että tässä näkyy uusi brändi-ilmeemme ja että kirjaimet ovat Oulussa kehitettyä vähähiilistä materiaalia. Nyt on vain jännä nähdä, mihin oululaiset haluavat kirjaimet sijoittaa”, hän lisää.

Neljä vaihtoehtoista paikkaa

Vaihtoehtoja OULU-kirjainten sijoituspaikaksi on neljä: Kuusisaari, Hollihaan puisto, Hupisaaret ja Lohipadonniemi. Äänestyksen verkkosivulle on koottu havainnekuvia ja tarkempaa tietoa jokaisen sijainnin hyvistä sekä haastavammistakin puolista äänestäjien valintoja helpottamaan.

1. vaihtoehto Kuusisaari

Oululaisten rakastama Kuusisaari toimii kesätapahtumien itseoikeutettuna näyttämönä, joten OULU-kirjaimet näkyisivät siellä upeasti, tosin hyvin usein vain tapahtumakävijöille.

2. vaihtoehto Hollihaka

Myös Hollihaan puisto on hyvin suosittu vapaa-ajanviettopaikka, mutta jäävätkö kirjaimet siellä vain paikallisten ihailtaviksi, sillä turisteille alue on vielä hieman tuntemattomampi?

3. vaihtoehto Hupisaaret

Entäs ikisuosikki Hupisaaret? Oulun tunnetuin ja suosituin puisto ei esittelyjä kaipaa, ja OULU-kirjaimet saisivat rantaan sijoitettuina siellä taustakseen upean jokimaiseman ja patoaltaan komeat vesisuihkut. Sijoittelussa on kuitenkin otettava huomioon patoaltaan vedenjuoksutukset.

4. vaihtoehto Lohipadonniemi

Vesisuihkut näkyisivät hienosti kirjainten taustalla myös vastarannalla Lohipadonniemessä, joka sijaitsee Raatissa Merikosken siltojen kupeessa. Moni kulkee paikan ohi jopa päivittäin, mutta harvempi pysähtyy sinne pidemmäksi aikaa. Ehkä tähän tulisi muutos, mikäli kirjaimet komeilisivat siellä?

Mitä on ekobetoni?

OULU-kirjaimet on valettu Oulun yliopistossa tutkitusta ja kehitetystä geopolymeeristä, tuttavallisemmin ekobetonista. Tavallisen betonin sideaineena käytetään sementtiä, jonka valmistus on suurin yksittäinen ihmisen aiheuttama hiilidioksidipäästöjen lähde. Ekobetonin valmistukseen sementtiä ei tarvita lainkaan. Ekobetonin valmistamisessa hyödynnetään teollisuuden ylijäämämateriaaleja, jotka päätyvät näin kaatopaikan sijaan hyötykäyttöön.

Oulun yliopistossa on tutkittu ja kehitetty geopolymeerejä yli kymmenen vuotta. Parin ihmisen tiimi on kasvanut vuosien varrella 35 hengen tutkimusryhmäksi, jossa on tutkijoita yli kymmenestä maasta. Tutkimus on kirkasta kansainvälistä kärkeä, ja ryhmää johtava professori Mirja Illikainen on viime vuosien viitatuimpia geopolymeerialan tutkijoita koko maailmassa.

Nyt siis kaupunkilaiset pääsevät äänestämään siitä, mihin kirjaimet pitäisi sijoittaa. Äänestys on avoinna 14.–28. helmikuuta, ja kirjaimet sijoitetaan eniten ääniä saaneeseen paikkaan tulevana kesänä.

Lisätietoa vaihtoehdoista löytyy tiistaina 14.2. klo 8 avautuvalta äänestyssivulta osallistu.ouka.fi.