Osallistuva budjetointi: Mitä sinä toivot asuinalueellesi jotain kivaa ja uutta?

Yksi osallistuvan budjetoinnin avulla toteutetuista ideoista on luonnonkukkaistutukset viheralueille. Kylvöt tehtiin syksyllä, ja ensi kesänä kukkivat yksivuotiset kasvit. Kunnon kukkaloistoa lienee luvassa parin vuoden kuluttua, kun monivuotisetkin kasvit puhkeavat kukkaan. Kuva: Oulun Infra

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa kunnan asukkaat päättävät, kuinka tietty rahasumma kaupungin resursseista käytetään. Tavoitteena on lisätä asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia ja vuoropuhelua kaupungin kanssa.

Seuraava Oulun osallistuva budjetointi starttaa tammikuussa ideoiden keruulla kaupunkilaisilta.

Osallistuvan budjetoinnin ehdotuksia ei siis laadita viranhaltijoiden toimesta, vaan kuka tahansa saa ehdottaa Oulun viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä parantavaa ideaa. Haun jälkeen toteuttamiskelpoiset ideat kehitetään äänestysehdotuksiksi asiantuntijoiden ja eri toimijoiden yhteistyönä.

Kaikki ehdotukset menevät tiedoksi eri toimialoille ja kaupunki vastaa, perustelut avaten, ideoihin, jotka eivät etene äänestykseen.

Lapset ja nuoret ääneen

Seuraavassa vaiheessa kaikki 13 vuotta täyttäneet oululaiset pääsevät äänestämään suosikkejaan, joko yhtä itselleen tärkeää kohdetta tai useita mieluisia ideoita. Oulun kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet ehdotukset, jotka mahtuvat määriteltyyn budjettiin.

Tänä vuonna kaupunkilaiset ideoivat, suunnittelivat ja äänestämällä päättivät, kuinka 70 000 euroa käytetään asukkaiden hyvinvoinnin parantamiseen. Eniten ääniä sai idea, jonka myötä kaupungin ikäihmiset ovat saaneet ulkoilukavereita kesäksi.

Samalla voi kokeilla uutta

Vuorovaikutussuunnittelija Maija Karvosenoja Oulun kaupungilta kertoo toteutusten saaneen ilahtuneen vastaanoton.

”Kaiken kaikkiaan ideat ovat olleet ihastuttavan monipuolisia ja toteutukset onnistuneita! Toimintamallissa on myös se hyvä puoli, että se luo mahdollisuuksia kokeiluluontoisille, uusille jutuille.”

Muiden tämän vuoden voitokkaiden ideoiden tilanne oli lokakuussa sellainen, että osa oli toteutettu ja osaa viimeisteltiin. Oulunlahden uimarannan kunnostus ja nuotiopaikka ulkoilureitin lähelle Kiulukankaalla on toteutettu. Lähes kaikki uudet puistonpenkit eri puolille kaupunkia on asennettu paikoilleen. Uusia koirankakkapussiautomaatteja asennettiin syksyn aikana alueille, joilla sellaisia ei vielä ollut.

Keskustassa on enemmän puita, kun Kirkkokatua kaunistaa talven ajan 33 eri kokoista kuusta. Syksyllä tehtiin myös luonnonkukkakylvöjä, joilla monipuolistetaan niittyjen lajistoa Välivainiolla, Syynimaalla ja Toppilansalmessa. Metsokankaan luistelukentälle asennetaan penkki luistinten vaihtoa varten alkutalvesta.

Viimeksi kaupunkilaisilta saatiin 237 ideaa, joista 34 eteni äänestykseen ja 8 toteutukseen. Maija Karvosenoja toivoo, että alkuvuodesta pistetään vielä paremmaksi ja yhä useammat kaupunkilaiset innostuvat ideoimaan ja osallistumaan viihtyvyyden, hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden parantamiseen Oulussa. Mietintämyssyt päähän siis!