Oppaiden völjyssä Oulu tutummaksi – kesän opastettuja kävelykierroksia järjestetään teemoittain

Oulun opastettujen kävelykierrosten lähtöpaikkoja ovat Toripolliiisi ja Franzénin puisto. Kuva: Sanna Krook / arkisto

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Opastettuja kävelykierroksia Oulussa on kesällä ohjelmassa sekä suomeksi että englanniksi. Suomenkielisillä kierroksilla on useita eri teemoja. Loppukesään ajoittuvat englanninkieliset kierrokset ovat yleisopastuksia Oulun keskusta-alueen keskeisillä paikoilla. Kaikki kierrokset ovat maksullisia (10 euroa per osallistuja). Lippuja voi ostaa osoitteesta shop.goarctic.fi

Oulun seudun oppaiden puheenjohtaja Päivi Rintamäki kertoo, että kesän suomenkieliset kierrokset ovat mukava sekoitus perinteisiä ja uudempia. Rintamäen mukaan etenkin uskomuksiin ja tarinoihin pohjautuvat kierrokset kiehtovat ihmisiä. Suosituin kierros on vuosi toisensa jälkeen Kummituksia ja kummallisia kohtaloita. Koska kierros kiinnostaa, se järjestetään neljä kertaa kesän aikana ja opastukset tehdään kahden oppaan voimin. 

Jos tarinat Oulun pimeältä puolelta kiehtovat, lähde mukaan Rikollinen kävely (K18) -kierrokselle. Oulun rikoshistoriaan keskittyvä kierros kuljettaa läpi eri aikakausien, joilla on omat rötöksensä ja kauheutensa, pienistä rikkeistä jopa terrorismiin. Oppaan matkassa voi kulkea myös sanojen siivin ja tutustua kirjailijoiden Ouluun tai heittäytyä Pikisaaren pauloihin ja perehtyä saaren historiaan ja nykypäivään. 

Uudempia kierroksia ovat esimerkiksi Oulun tulipaloista kertova Oulussa palaa sekä luontokierrokset, kuten Hupisaarten puut -kierros. Nämäkin ovat löytäneet kiinnostuneet kuulijansa. Kierrosten vetäjänä toimii aina auktorisoitu opas. 

Antoisin opastus on vuorovaikutteinen 

Oulun seudun oppaiden vetämillä kierroksilla on tilaa kysymyksille ja keskustelulle. Päivi Rintamäki mainitsee, että asiakkaat kertovat usein saaneensa uutta tietoa ja nähneensä asioita uusin silmin. 

”Joskus käy niinkin, että asiakkaalta saattaa tulla sellaista tietoa, mitä opaskaan ei tiedä.”

”Sellaiset ovat parhaimpia kierroksia, joilla aurinko paistaa, on lämmintä, eikä kenenkään tarvitse palella. Ja kun ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita aiheesta, silloin syntyy vuorovaikutusta, eikä mene yksinpuheluksi. Oppaat toki yrittävätkin aktivoida asiakkaita kyselemään ja kertomaan mielipiteitään. Ja joskus käy niinkin, että asiakkaalta saattaa tulla sellaista tietoa, mitä opaskaan ei tiedä. On aina mukavaa, että tarina täydentyy.” 

Rintamäki kertoo, että äänentoistolaitteet ja ryhmäkokojen rajaaminen mahdollistavat myös osaltaan onnistuneen kierroksen. Vuorovaikutus asiakkaiden kanssa on kuitenkin opastyön suola. 

Kesäopastusten aikataulut ja teemat voit tarkistaa Oulun kaupungin matkailuneuvonnasta, joka sijaitsee BusinessAsemalla (Hallituskatu 36 B). Tiedot löytyvät myös Go Arcticin ja Oulun seudun oppaiden verkkosivuilta ja somekanavista. 

Suomenkieliset kierrokset:  

  • Ti ja pe 13.6.–18.8.2023 (ei 23.6.) kello 18–20.

Guided tours in English: 

  • Wed 19.7.–30.8.2023 at 18–20.
  • Sat 5.–19.8.2023 at 13–15.

Liput / Tickets:  á 10 €: shop.goarctic.fi 

Lisätiedot / More info: oulunseudunoppaat.figoarctic.fi