Odessan pormestari Gennadiy Trukhanov: "Venäjän kansa tarvitsee oikeaa tietoa Ukrainan sodasta"

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tapaaminen Oulun kaupungin ja Odessan välille oli sovittu viime viikon keskiviikkona, päivää ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kokouksen alkuperäinen agenda – ystävyyskaupunkien 65 vuotiseen historiaan liittyvät juhlallisuudet ja Oulu 2026 – vaihtuivat lennosta tilannekatsaukseen, miten Oulu voi auttaa Odessaa selviytymään sodassa.

”Tämä oli meille kova isku, emme osanneet odottaa, että Venäjä hyökkäisi meidän maahamme. Ja kuinka barbaarisesti Venäjän armeija toimii, kun se hyökkää Ukrainan siviilikohteita vastaan tykein ja ohjuksin! En usko, että tavallisella Venäjän kansalla on oikeaa tietoa siitä, mitä Ukrainassa tällä hetkellä tapahtuu. Jos he tietäisivät asioiden todellisen laidan, he eivät näitä sotatoimia hyväksyisi”, Odessan pormestari Gennadiy Trukhanov sanoo.

Odessa varustautuu yhtenä rintamana

Pormestari Trukhanov on kiitollinen, että kaikki odessalaiset ovat valmiita puolustamaan kaupunkiaan.

”Tavalliset ihmiset haluavat vapaaehtoisesti tukea meidän armeijaamme. Koko Odessa on yhtynyt puolustamaan kaupunkia. Olen varma, että Odessan puolustus pitää viimeiseen mieheen asti ja olen varma, että voitamme. Emme anna tilaa surulle tai pelolle, me olemme valmiita voittamaan, taistelutahtomme kaupungissa on korkea”, Trukhanov kuvaa kaupungissa vallitsevaa ilmapiiriä.

Ukraina taistelee suvereniteettinsä puolesta

Pormestari Trukhanov on kiitollinen Oulun kaupungin ja koko Suomen ja Euroopan tuesta Ukrainalle.

”Ukraina on suvereeni eurooppalainen valtio. Olemme hyvin ystävällismielinen kansa. Tulemme puolustamaan suvereniteettiämme ja vapauttamme. Olemme hyvin kiitollisia Euroopan Unionille, Suomelle ja Oululle kaikesta tuesta ja avusta kansallemme”, hän kiittelee.

Lämpimien ystävyyssuhteiden vaaliminen Eurooppaan on asia, josta Ukraina ja Odessa haluavat pitää huolta myös tulevaisuudessa. Oulun tuki kaikissa muodoissaan on Odessalle merkityksellistä.

”Kaupunkiemme väliseen pitkään ystävyyteen tule sivu, joka käsittelee veljellistä apua, kun Odessa ja Ukraina puolustatuvat. Kun olemme tämän sodan voittaneet – sen jälkeen me ehdottomasti tapaamme jälleen. Rauhan myötä voimme pitää keskenämme lämpimät suhteemme yllä ja voimme suunnitella taas tulevaa”, Trukhanov vakuuttaa.

Oulu tukee Ukrainaa

Oulun kaupunki tukee Ukrainaa 100 000 euron avustuksella, joka ohjataan alueelle avustusjärjestöjen kautta. Suomen kunnat ovat yhdessä keränneet yli kaksi miljoonaa euroa Ukrainan tueksi, minkä lisäksi osa kunnista lähettää alueelle myös sairaalatarvikkeita.

Kaupunki on valaissut Ukrainan lipun sinikeltaisin värein julkisia tiloja ja rakennuksia. Lauantaina sytytetään kynttilät Oulun teatterilla kello 15 alkaen Ukrainan tueksi. Kynttilöiden valolla muistetaan Ukrainan sodan jaloissa olevia lapsia ja nuoria.

 

Ukrainan tilanteeseen liittyviä lisätietosivustoja: