Nyt on tilaisuus vaikuttaa, millaiseksi Nallikaria ehostetaan lähivuosina

Rannan kävelyreitti kuuluu suunnittelualueeseen, mutta se pidetään pitkälti entisellään. Kuvat: Pasi Rytinki

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut valmistelee Nallikarin alueen katujen ja yleisten alueiden peruskorjaamista ja saattamista asemakaavan mukaiseksi. Projekti-insinööri Marjo Honkamaa-Eskola luonnehtii viher- ja katualueiden kasvojenkohotusta merkittäväksi kaupungin kärkihankkeeksi.

”Tulossa on esimerkiksi uusia oleskeluaukioita ja uusi, iso keskusleikkipuisto.”

Suunnittelualueeseen kuuluvat katuosuudet Holstinsalmentie välillä Toppilansaarentie-Leiritie sekä Leiritie ja Nallikarinranta, samoin alueeseen liittyvät jalankulku- ja pyöräilyväylät, pysäköintipaikat, aukiot ja leikkipuisto.

Projektissa ei ole tarkoitus muuttaa rannan aaltoilevaa kävelyreittiä, mutta muuten kulkuväyliä uudistetaan. Esimerkiksi Nallikari-ravintolalle tulee uusi reitti, kun Leiritielle rakennetaan uusi pätkä.

Myös esteettömyys paranee

”Meille on tullut paljon palautetta, että säästäkää ihania puistopolkuja ja monimuotoista luontoa ympärillä. Mehän emme sille alueelle ole edes menossa. Suunnittelu rajautuu Holstinsalmentielle, Leiritielle ja rannan aallokkopolulle, johon emme aio koskea”, Honkamaa-Eskola sanoo.

Edenin edustalla olevan Nallikarinaukion näkymiä on tarkoitus avata ja rakentaa dyynimäinen puistovyöhyke, johon tulee riippukeinuja.

Koko alueelle on tulossa muun muassa uusia penkkejä, keinuja ja aurinkotuoleja.

Myös esteettömyyttä parannetaan ja näkövammaisten ja liikuntarajoitteisten kulkua alueella helpotetaan. Joukkoliikenteen pysähtymispaikkoihin on tulossa muutoksia.

Hankkeeseen kuuluvat myös kunnallistekniset korjaukset, joihin sisältyvät muun muassa vesijohtojen, jätevesiviemäreiden sekä hulevesiviemäröinnin ja aluekuivatuksen saneeraaminen sekä katuvalaistuksen uusiminen.

Havainnekuva Nallikarin aukiosta. Kuva: WPS Finland/Oulun kaupunki

Nallikari Seaside muuttaa painopistettä

Suunnitelmissa on otettu huomioon kaikkien alueen yksityisten toimijoiden hankkeet, jotka muuttavat lähivuosina Nallikarin ilmettä merkittävästi.

Honkamaa-Eskola arvioi Nallikarin väkimassojen painopisteen muuttuvan Nallikari Seaside Oy:n suunnitteleman, rannan tuntumaan tulevan uuden liike- ja majoituskokonaisuuden myötä. Yhtiö suunnittelee alueelle omat julkiset vessansa, suihkunsa ja muut tilat, jotka eivät liity kaupungin hankkeeseen, mutta kaupunki pyrkii huomiomaan myös ne sujuvan kulkemisen näkökulmasta.

”Nallikari Seasiden eteen tulee myös aukio, ja siinä varmasti on jatkossa isoin väkimäärä. Siihen on tulossa muun muassa puolikaaren muotoinen lava, jossa voi järjestää pienimuotoisia tapahtumia.”

Vanhat pukukopit säilytetään, mutta huonokuntoiset korjataan.

Uusia roskiksia, pukukopit säilyvät

Nallikarin roskaisuudesta on ajoittain valitettu. Jäteongelma on osin alueen yksityisten toimijoiden vastuulla, mutta Honkamaa-Eskola sanoo, että siihen on pyritty kiinnittämään huomiota myös tässä hankkeessa.

”Pyritään tekemään tarpeeksi ja tarpeeksi isoja roskiksia, ja niin että ne istuisivat maisemaan. Nythän ne ovat vähän siellä täällä”, Honkamaa-Eskola sanoo. Myös kierrätysasiat otetaan paremmin huomioon.

Vanhat pukukopit eivät katoa Nallikarista.

”Nykyiset pukukopit ehdottomasti säästetään, mutta osaa siirretään ja tuodaan myös yksi esteetön koppi. Pukukopit koetaan Nallikarin tavaramerkiksi, ne ovat kuulemma todella kuvattu kohde. Tietysti huonokuntoiset fiksaillaan.”

Ehdotuksia voi vielä jättää

Honkamaa-Eskola kertoo, että kaupunkilaiset ovat antaneet paljon palautetta suunnitelmista, ja se on ollut poikkeuksellisen positiivista.

”Täytyy sanoa, että tällä puolella on tottunut siihen, että huonon palautteen saa aina. Tässä hankkeessa olemme hämmästelleet, kun olemme saaneet sellaistakin palautetta, jossa on vain kehuttu!”

Keskeisin toivomus on ollut luontoarvojen säästäminen, ja Honkamaa-Eskola vakuuttaa, että siihen myös pyritään, esimerkiksi välttämällä puiden kaatamista mahdollisuuksien mukaan.

”Pysäköintipaikoista ja niiden määrästä on tullut odotetusti paljon toiveita. Sehän on valitettava tosiasia, että muutaman kesän huippupäivän mukaan niitä ei pystytä mitoittamaan. Sekin on jo kaavassa ratkaistu, emmekä voi siihen vaikuttaa, emme voi esimerkiksi puistoon tehdä P-aluetta”, Honkamaa-Eskola huomauttaa.

Paljon on toivottu esimerkiksi skeittiramppeja.

”Tämäkin on pyritty huomioimaan niin, että alueen rakenteet kestävät skeittauksen, vaikka virallista skeittipaikkaa ei ole tulossa.”

Rakentaminen on tarkoitus aloittaa maanalaisilla töillä tämän vuoden lopussa, ja kaiken on tarkoitus olla valmista asuntomessukesään 2025 mennessä.

Suunnitelmiin voi vielä vaikuttaa, sillä palautekysely on avoinna perjantaihin 27. toukokuuta asti.

Lisätietoja ja palautekysely löytyy Nallikarin alueen katujen ja ympäristön katu- ja rakennussuunnittelun projektikortilta tästä linkistä.

Lue myös